Kyldyna för hund bäst i test 2024 – hitta bästa kyldynan för hund här!

Letar du efter en kyldyna som är bäst i test? Då har du kommit rätt! Under sommarens varmaste dagar är det inte alltid lätt att hålla kroppstemperaturen reglerad. Det gäller inte endast oss människor utan även hundar. För att hjälpa din hund att hålla en bra kroppstemperatur kan det därför vara bra att skaffa någon typ av kylprodukt.

Kyldynor är ett av de bästa alternativen eftersom det låter hunden gå och lägga sig när den känner sig varm. En kyldyna är ett måste för alla varma sommardagar. Det är ett smidigt sätt att hålla din hund sval när värmen har börjat ta över.

Det finns en rad med produkter som är bra i de flesta situationer, vissa fungerar till exempel bäst när du ska resa långt och hunden tillbringar flera timmar i bilen. Då du ska resa med hunden en längre bit är det extra viktigt att du ser till att hunden inte blir för varm.

Sedan finns det tips på andra produkter som fungerar bättre när du spenderar tiden hemma i trädgården. Det finns dessutom produkter som passar bra i alla andra olika situationer.

För att göra det lite lättare för dig har vi därför sammanställt en lista över några av de produkterna på marknaden som vi anser vara bäst i test. Vilken som passar dig bäst kan dock variera från andra personer beroende på vilket behov du har.

Har du ingen tidigare kunskap om vad en kyldyna för hund är för något kan du lära dig mer genom att läsa igenom vår köpguide eller de vanligaste frågorna och svaren.

Där finns det grundläggande information som kan vara bra att veta innan du köper en kyldyna. Tänk dock på att de dynor vi anser vara bäst i test är kanske inte är den som fungerar bäst för dig.

Vilken kyldyna som passar dig och din hund bäst kan variera en hel del. Vissa hundar är mer känsliga mot värme än andra, framför allt valpar, dräktiga hundar eller de med vissa sjukdomar.

Därför är det viktigt att du har koll på ifall din hund har någon speciell sjukdom innan du köper kyldynor. Det finns dessutom ett relativt stort utbud med olika kylprodukter du kan välja mellan.

Här nedan får du tips på några av kyldynorna som vi anser vara bäst i test till din hund. Skulle du däremot vara intresserad av några andra typer av kylprodukter kommer vi även nämna ett par av dessa lite längre ner.

Topp 8 bästa kyldynorna för hund 2024

1. Trixie Kyldyna

Trixie Kyldyna

Denna kyldyna från Trixie fungerar som så att att den aktiveras när hunden lägger sig på den.

Dynan finns i sex storlekar, från 40×30 centimeter till 110×70 centimeter. Eftersom dynan aktiveras när det läggs någonting på den går det att använda denna dyna som kylplatta till din laptop.

Du kan få användning för den året runt och inte endast till din hund under sommaren. Yttermaterialet kan rengöras med en fuktig trasa, du torkar bara av den.

Se priset här!

2. Flamingo Kyldyna Hund

Svalkande kyldyna för husdjur i tåligt material.

Bädden är tillverkad av gnagartålig aluminium som håller sig svalt i flera timmar. Kan läggas in i kylen före användning för extra kylande effekt.

Lägg bädden i skuggan så kyls den naturligt.

  • Gnagartålig aluminium
  • Lätt att rengöra.
  • Kyler ner hunden snabbt.

Denna kyldyna erbjuds i följande storlekar mellan 66×56 – 116×76.

Se priset här!

3. Aveo Kyldyna Hund

Ge ditt husdjur en sval och skön sommar!

Kyldyna fylld med gelé som kyler och lugnar i timmar – perfekt för användning i bilar, efter träning, i hemmet och vid bädden under varma sommarnätter.

  • Giftfri gelé.
  • Lätt att rengöra.
  • Kyler ner hunden snabbt.

Denna kyldyna erbjuds i följande storlekar: XS, S, M, L, XL, XXL

Se priset här!

4. Canis Cool Mat

Canis Cool Mat

Det här är en enkel kyldyna som aktiveras när din hund lägger sig på den. Dynan innehåller en gel som varken kräver att du lägger den kallt, fryser den eller aktiverar den på något annat sätt.

Beroende på hur varm det är ute kan dynan hålla sig kall i cirka 2 timmar. Efter ett par timmar är det rekommenderat att du lägger undan dynan och låter den “ladda” sig själv för att gå att använda igen.

Kyldynan finns i två storlekar, 40×50 centimeter och 50×90 centimeter. Den finns även i två färger, grönt och blått.

Se priset här!

5. Trixie Cool Dreamer Svalkande Kudde

Trixie Cool Dreamer Svalkande Kudde

Den här svalkande liggplatsen är perfekt under sommarens varma dagar för att reglera hundens kroppstemperatur. Kylan aktiveras när hunden lägger sig ner och varar sedan i flera timmar.

Du behöver varken el eller vatten för att aktivera den, vilket gör den till en bra kylprodukt att både använda hemma och på semestern.

Till skillnad från de andra kylmattorna har den här en kant på sidorna som är lite högre och mjuka, vilket är varför den kallas för kudde.

Storleken på denna svalkande kudde är 90x55x8 centimeter och den är blå och grå i färgen.

Se priset här!

6. Canis Kyldyna Grön

Canis Kyldyna Grön

Är grön din favoritfärg kan denna kyldyna vara den som är bäst i test för dig. Den kommer i två storlekar och har en fin limegrön färg.

Dynan aktiveras när din hund eller katt lägger sig på den. Sedan värms den sakta upp, vilket innebär att du måste lägga undan den efter ett par timmar för att den ska kylas ner igen.

Du behöver dock inte använda vatten eller lägga den i kylen. Dynan är tillverkad i nylon och helt giftfri för att den ska vara säker att använda.

Du rengör den snabbt och lätt med en fuktig trasa. Tänk på att inte lämna framme den i solen.

Se priset här!

7. Enfärgad Kylmatta till Hund

Det här är en härlig kylmatta från Ozami för din hund att svalka sig på under årets varmaste dagar.

Gjord i tåligt PVC-material och innehåller en värmeabsorberande gel som aktivt absorberar värme i 2-5 timmar vid användning.

Mattan är portabel och kan användas på flera olika ställen som exempelvis i buren, bilen eller på golvet/marken. 

Mattan placeras där din hund skall kylas (inte i direkt solljus) och absorberar då värme från din hund liggandes på mattan.

Efter användning så kan mattan brukas igen när den är kall, för snabbare kylning kan mattan placeras i kallt vatten eller i kylskåpet 30-60 minuter innan användning.

Se priset här!

8. Mönstrad Kylmatta till Hund

Detta är en variant med lite mer mönster på kylmattan jämfört med kylmattan på sjätte plats.

Gjord i tåligt PVC-material och innehåller en värmeabsorberande gel som aktivt absorberar värme i 2-5 timmar vid användning.

Mattan är självkylande och portabel och kan användas på flera olika ställen som exempelvis i buren, bilen eller på golvet/marken. 

Mattan placeras där din hund skall kylas (inte i direkt solljus) och absorberar då värme från din hund liggandes på mattan.

Efter användning så kan mattan brukas igen när den är kall, för snabbare kylning kan mattan placeras i kallt vatten eller i kylskåpet 30-60 minuter innan användning.

Se priset här!

Andra kylprodukter för din hund

Elastofit® Kylväst För Hund – Bäst I Test Kylväst

Är du intresserad av andra kylprodukter istället för en kyldyna kan det här vara ett bra alternativ. Det är en kylväst som du snabbt och lätt sätter på din hund och som sedan håller den sval i upp till 6 timmar. Du blöter först ner den, vrider ut vattnet och sedan är den klar att användas.

Västen är tillverkad av ett praktiskt ELASTOFIT®-system och PVA. Materialet skyddar även mot UV-strålar. Västen har ett elastiskt band som gör att den enkelt anpassas till hundens storlek och kroppsform. Den finns dessutom i tre storlekar, vilket gör att den passar både till små, medelstora och stora hundar.

Hurtta Kylväst Blå

Den här kylvästen från Hurtta är ett bra alternativ om du letar efter en kylande produkt att använda under promenader eller träning. Den skyddar främst bröstpartiet och hjärtpartiet, vilka båda är viktiga för blodomloppet. Västen finns i storlek XXS upp till 2XL, de två minsta storlekarna har dessutom ett fäste till kopplet.

Amazing Cool Vest Pink

Det här är en sval kylväst/sommarlinne till hund. Den är utrustad med en typ av kylpåse som alltid håller sig 2 till 3 grader svalare än sin omgivning. Skulle du vilja att den var ännu kallare kan du lägga den i frysen i ett par timmar. Den finns i tre färger och storlekar från S till 3XL. Du måste mäta hunden och ta en titt på storleksguiden för att välja rätt storlek.

Dog Pool Hundpool

Skulle du inte vara intresserad av att köpa en kyldyna eller väst kan du alltid investera i en liten pool till din hund. Det är ett perfekt sätt för hunden att svalka ner sig när det är varmt och soligt ute. Den här poolen är tillverkad av en tålig plast och har förstärkta väggar. Du behöver alltså inte blåsa upp den eller pumpa upp den.

Botten av poolen är räfflad för att förhindra att hunden halkar när den hoppar i. Den finns i tre storlekar, vilket innebär att du kan välja en som passar storleken på din hund.

Den minsta har en storlek på Ø 80 x H 20 centimeter och den största Ø 160 x H 30 centimeter. En viktig sak du bör tänka på om du skaffar en liten pool är att se till så hundens klor inte är för långa.

En hundpool är också ett bra sätt för hunden att få motion. Se till att den klarar att simma först, och tänk på att om du vill få din hund till att simma måste du välja en pool som ger lite djupare vatten.

Köpguide för kyldynor

Det är inte alltid det enklaste att köpa den bästa kyldynan för sin hund när det finns så många att välja mellan.

För att hitta en av de bästa produkterna kan du antingen välja mellan de vi listat här ovan eller använda dig av vår köpguide för att hitta den bästa.

Genom att använda dig av vår enkla köpguide maximerar du dina chanser till att hitta den bästa kyldynan för dig och din hund.

1. Fördelar med kyldyna för hundar

Den kylande effekten en kyldyna erbjuder är den främsta fördelen. Många hundägare tänker inte på att hundar kan bli varma, men inte kan kyla ner sig på samma sätt som oss människor.

De kan därför inte berätta för oss att de känner sig för varma utan det är något du som ägare måste hålla koll på. Eftersom de inte svettas på samma sätt som oss kyler de ner sig på annorlunda sätt.

Det är främst genom att flämta. Skulle du se din hund göra det under de varmaste dagarna är det bra ifall du hjälper den att kyla ner sig lite. Kylmattor är ett bra alternativ. Genom att lägga dem i skuggan kan hunden gå och kyla ner sig när den börjar känna sig varm.

2. Materialet

En av de första sakerna du bör fundera på är vilket material kyldynan är tillverkad av. Materialet har en relativt stor betydelse för hur bra dynan kommer hålla sig sval och hjälpa till att förhindra din hunds överhettning. Det är dessutom väldigt viktigt att det yttersta lagret är hållbart eftersom det kommer att nötas på en del varje gång hunden lägger sig ner och ställer sig upp igen.

Det finns kyldynor med ett tyg som innebär en passiv kylning, men det finns även dynor med plastklädsel och aktiv kylning. Vilket material som lämpar sig bäst för dig beror på vilket användningsområde du behöver den till samt behov. Mer om detta längre ner.

3. Välj rätt storlek

Kyldynor finns vanligtvis i ett fåtal storlekar. Det innebär att det inte är särskilt svårt att välja den som passar din hund bäst. Så länge hunden ryms på dynan är det en bra storlek. Om du är intresserad av att köpa en kylväst måste du däremot mäta din hund och sedan ta en titt på storleksguiden för att välja rätt storlek.

4. Läs andra köpares recensioner

För att få en så äkta åsikt om vad folk tycker om kyldynorna kan du ta en titt på recensioner om produkterna. Recensionerna är vanligtvis väldigt ärliga, så skulle det vara något med kyldynan som inte fungerar kommer andra köpare berätta det.

5. Övrigt

Förutom materialet och storleken på kyldynan är det upp till dig vilken du tycker är bäst. Det finns olika typer av kyldynor där vissa kyls ner genom att blötläggas eller läggas in i frysen och andra innehåller en kylande gel som aktiveras av vikt. Du måste själv bestämma vilken du tycker fungerar bäst. Det kan också vara bra att ta en titt på hur dynan förvaras.

En dyna som går att vika ihop är lättare att lägga undan, den tar inte mycket plats. Skulle dynan inte vara vikbar måste du räkna med att den kommer ta mer plats och kanske alltid finnas synlig, även när den inte används. Det är inte alla som gillar att ha sådana saker ligga framme.

Du bör också dubbelkolla vad kyldynan är tillverkad av. Eftersom många hundar har en tendens att bita på vissa saker är det extra viktigt att kyldynan är giftfri. Skulle gelen vara giftig kan hunden bli sjuk ifall den skulle bita på dynan. De flesta dynor är dock giftfria, men dubbelkolla alltid ändå.

En sista sak som vi egentligen inte behöver nämna är priset på dynan. Du måste välja själv hur mycket pengar du är villig att spendera på en kyldyna. Som tur är, är de flesta inte särskilt dyra. Men stöter du på en jättebillig är det viktigt att du läser igenom specifikationerna för att se så den inte är av sämre kvalitet.

Vanliga frågor kring kyldynor

Skulle du aldrig ha hört talas om kyldynor tidigare kan det vara svårt att veta om du behöver en eller inte.

För att göra det lättare för dig att hitta information om kyldynor har vi svarat på några av de vanligaste frågorna här nedan.

Läs igenom dessa ifall du inte vet vad en kyldyna är eller om du har några frågor om hur de fungerar och/eller hur de används.

1. Vad är en kyldyna för hund/vilken kyldyna är bäst i test?

En kyldyna är precis vad det låter som, en dyna som kyler ner. Det finns olika varianter av dynorna som aktiveras på olika sätt. En av de vanligaste varianterna aktiveras dock när en tyngd läggs på den. Sedan håller dynan sig kall ett antal timmar.

Vilken dyna som är bäst är något varje person måste bestämma själv. Några dynor som vi anser vara bland de bästa på marknaden är de vi har nämnt här ovan. Men du som är intresserad av att köpa en måste ta en titt på de olika dynorna för att själv avgöra vilken som är bäst i test.

2. Hur fungerar de olika kyldynorna?

Den vanligaste varianten aktiveras som sagt när hunden lägger sig på den. En annan variant måste du först doppa i kallt vatten för att den ska aktiveras. Den varianten kan ta lite längre på sig innan den känns kall. Vissa dynor är även möjliga att lägga i kylen eller frysen en stund för att kyla ner.

Det följer oftast med instruktioner på hur dynan ska användas, vilket innebär att du inte behöver känna dig förvirrad ifall du aldrig använt en kyldyna tidigare.

3. Hur länge kommer en kyldyna kyla ner hunden?

Det varierar mellan olika produkter. En kyldyna som aktiveras med tryck håller sig vanligtvis kall i ett par timmar och behöver sedan vila en stund. Vissa kan du självklart lägga in i kylen/frysen för att kyla ner snabbare. Men om det är möjligt varierar mellan dynorna så läs igenom informationen noga.

4. Kan jag tvätta en kyldyna?

De flesta dynor tvättas genom att torka dem med en blöt trasa. Det brukar vara tillräckligt för att hålla den fräsch. Vill du däremot tvätta den ordentligt måste du läsa igenom tvättråden för just den kyldyna du har valt. Skulle det vara möjligt att ta bort det yttre lagret kan det vanligtvis tvättas i maskin.

5. När kan jag använda en kyldyna?

Det finns flera tillfällen som en kyldyna kan vara bra att använda. Det mest uppenbara svaret är under sommarens varmaste dagar för att se till att din hund inte överhettas.

Men det är inte det enda tillfället. En kyldyna kan också vara bra att använda året om ifall din hund är sjuk och måste hålla en jämn kroppstemperatur. Det kan hjälpa att sänka till exempel feber. Skulle du äga en väldigt aktiv hund som älskar att träna och springa runt kan du använda en kyldyna eftersom den kanske behöver lite extra kylning.

Det behöver alltså inte vara jättevarmt ute för att en kyldyna ska kunna användas. Tänk på att alltid läsa igenom instruktionerna om dynan innan du börjar använda den. Ibland kan det krävas lite förberedning för att den ska fungera som den ska.

6. Är det farligt för hunden att använda en kyldyna?

Så länge kyldynan används på rätt sätt är den helt ofarlig att använda. Eftersom de inte blir iskalla är det omöjligt för din hund att bli för kall när den ligger på dynan.

Det enda “farliga” är att många tror att en kylmatta är tillräckligt för att hålla hunden sval. Trots att du har en kylmatta bör du inte låta hunden ligga ute i starkt solljus för länge.

7. Finns det andra kylprodukter till hund att köpa?

Ja, det finns en rad med olika kylprodukter du kan välja mellan. Förutom kyldynor finns det västar, jackor, täcken, halsband, kylselar och kylbandanor. Är det varmt inomhus kan det dessutom hjälpa om du har en fläkt som blåser svalt.

Vi har nämnt några av dessa andra kylprodukter här ovan ifall du är intresserad. En annan bra produkt som kan hjälpa till med att hålla hunden sval är en liten pool.

Fyll den bara med svalt vatten och hunden kan hoppa i när den känner sig varm. Många hundar gillar dessutom att leka i vatten, vilket gör att poolen även kan ses som en leksak.

8. Var kan jag köpa kylprodukter?

Det finns flera butiker som säljer olika typer av kylprodukter. På nätet finns det ett antal onlinebutiker där du kan hitta ett varierat utbud av produkter som kyler din hund.

Flera av onlinebutikerna har dessutom fysiska butiker runt om i landet. Du kan därför hitta produkterna i din stad. Exempel på hemsidor där det finns kyldynor är zooplus.se och granngarden.se. Genom att använda en sökmotor på nätet kan du snabbt och lätt hitta ett stort utbud av kyldynor.

9. Går kyldynorna att använda till Mer än endast min hund?

Ja, du kan använda en kyldyna till dina andra husdjur. Det är dock vanligast att köpa en kyldyna för hundar och katter. Men skulle du äga en kanin eller andra djur kan även de använda en kyldyna för att reglera sin kroppstemperatur. Du som köper en mindre kyldyna kan dessutom använda den till din laptop så den inte blir överhettad.

Summering

En kyldyna är ett bra alternativ om du oroar dig för att din hund ska bli överhettad under sommarens hetaste dagar.

Skulle en dyna inte vara något som låter intressant för dig finns det dessutom en rad med andra kylprodukter som kan hjälpa till med att hålla din hund sval. Förhoppningsvis har du hittat en produkt som passar dig bland de vi listat här och/eller att du har hittat den informationen du behöver för att göra ett bra val.

Vi har tagit en titt på flera kylprodukter och kommit fram till ett antal som vi anser vara bäst i test. Vilken kyldyna som är bäst i test varierar beroende på vad du har för önskemål och vilken situation du behöver dynan till. Storleken på din hund kan också avgöra vilken dyna som är bäst i test för dig.

Det är alltså en hel del du måste fundera på innan du kan göra ditt köp. Förhoppningsvis kan vår köpguide hjälpa dig i ditt val och har du några frågor om kyldynor hoppas vi även att vi har svarat på dessa. Vi har försökt att svara på allt som du kan tänka dig behöva veta för att göra ett så bra köp som möjligt.

Skulle du sakna någon information om de olika kyldynorna kan de flesta butikerna svara på de frågor du har om dynorna. Köper du hos en nätbutik har de oftast en komplett beskrivning av vad du kan förvänta dig av deras kyldynor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *