Kattmat bäst i test 2024 – hitta bästa kattmaten här!

1. Bozita2. Applaws3. Royal Canin
Bozita Feline Outdoor & ActiveApplaws Adult Chicken - SpannmålsfrittRoyal Canin Intense Beauty
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Utvecklingen av katt mat har gått framåt i en rasande fart. Både när det gäller utbud och kvalitet är det mycket som har hänt, till alla kattälskares stora fördel.

Nu har du möjlighet att välja från en uppsjö av olika tillverkare, där kattmaten varierar i både kvalitet, pris och innehåll.

Något som har blivit mycket omdiskuterat är huruvida dagens kattmat innehåller alldeles för mycket biprodukter i form av spannmål, majs, och potatis.

Du behöver inte köpa det allra dyraste fodret på marknaden för att få ett kattfoder av hög kvalitet, men precis som med allt annat så får du vad du betalar för.

Ett foder som kostar lite mer har troligtvis också ett bättre innehåller med högre närings- och proteinhalt, något som din katt behöver av naturen.

Här nedan kommer du att få ta del av vår bäst i test för bästa kattmaten 2024. Förhoppningsvis hittar du en produkt som passar just dig och din älskling.

När du ska välja kattmat för första (eller andra gången) finns det en hel del saker som är värda att tänka på.

Under den senaste tiden har allt fler tillverkare valt bort biprodukter och kolhydrater från spannmål, för att istället ersätta detta med mer protein och nyttiga fetter.

Av naturen så äter katter vanligtvis mycket mer protein än vad de äter och föredrar kolhydrater, vilket betyder att de också behöver en kost som kan bidra till detta.

Att ha koll på fett- och proteinhalt är alltså något som du bör göra när du ska köpa ett kattfoder.

Med vår bäst i test för kattmat kan du hitta mängder med riktigt bra och högkvalitativa foder för alla typer av behov.

Vi har försökt att variera produkterna så mycket som möjligt, vilket betyder att vi har valt kattfoder från olika tillverkare, i olika prisklasser och för olika ändamål.

Kom ihåg att alla katter är unika och det är inte säkert att ett foder går hem hos alla. Här behöver du alltså välja ett foder som just din katt mår bra av.

Om din katt mår bra av kattmaten eller inte är något du kommer att märka av väldigt snabbt.

Det är bara att titta på kattens päls och avföring för att se om du har valt rätt. Pälsen ska vara blank och len och avföringen normal.

Topp 3 bästa kattmaten 2024

1. Bozita Feline Outdoor & Active

Bozita Feline Outdoor & Active

Vill du ha ett av de bästa kattfoder från Sverige där viltkött står i fokus? Då är det kanske Bozita Feline Outdoor & Active som du ska låta din katt testa på.

Här får du ett kattfoder som är tillverkat i Sverige och där man har använt sig av älgkött för den goda smaken och den höga halten protein.

I fodret hittar du även vitaminer och MacroGard, vilket bidrar till att din katt får ett ökat immunförsvar.

Produkten är specifikt framtagen för katter som gillar att vara ute på äventyr och som är väldigt aktiva av sig.

Bozita Feline Outdoor & Active ger din katt en välbalanserad kost och ger den energi som behövs för en aktiv livsstil.

Att ha ett högt energibehov är främst vanligt för katter som vistas utomhus och som gärna strövar länge i naturen, skog och mark.

När man är ute mycket och rör sig behöver man också ett foder som kan uppfylla alla de näringsbehov som finns.

Bozita Feline Outdoor & Active är också ett ypperligt val för alla som har katter som är lite extra kräsna av sig.

Det är ytterst få katter som säger nej till älgkött, vilket har gjort produkten till en stor favorit hos katter såväl som kattägare.

Fördelar

 • Foder lämpligt för aktiva katter och utekatter
 • Täcker hela kattens energibehov
 • Tillverkat på färskt älgkött
 • Stärker kattens immunförsvar

Ett kattfoder behöver inte vara tillverkat i Sverige för att vara bra, men det finns orsaker till varför många väljer svensktillverkade alternativ.

Den vanligaste orsaken är helt enkelt för att vi i Sverige har mycket stränga föreskrifter om hur kattfoder får vara utformat, vilket säkerställa att din katt får i sig den bästa kosten.

Med högkvalitativa ingredienser, antioxidanter och vitaminer får din katt i sig alla ämnen som den behöver.

Se priset här!

2. Applaws Adult Chicken – Spannmålsfritt

Applaws Adult Chicken - Spannmålsfritt

Applaws Adult Chicken är ett torrfoder för vuxna katter som är helt fritt från spannmål. Spannmål är annars väldigt omdiskuterat när det kommer till kattfoder och kattmat, men med Applaws Adult Chicken behöver du alltså inte oroa dig för detta.

Här får du istället det bästa kattfodret som består av hela 80 % kött och där resterande 20 % består av grönsaker istället för spannmål.

De funktionella ingredienserna som man också har adderat är laxolja, prebiotika och öljäst. Det ger ett optimalt kattfoder med ett recept som är utformat för att lämpa sig efter din katts naturliga behov.

Det finns många fördelar med att välja kattmat som består av höga halter kött. Applaws Adult Chicken har hela 80 % animaliska protein och detta av bästa kvalitet.

Genom en hög andel med kött kan din katt få det lättare att smälta maten, samtidigt som upptaget förbättras väldigt mycket. Om din katt dessutom är känslig för vissa födoämnen eller har problem med urinvägarna kan den spannmålsfria maten vara till stor hjälp.

Applaws Adult Chicken innehåller inga biprodukter från djur, utan här är det rent och färskt kött från muskler som gäller. Prebiotikan avlastar och hjälper matsmältningsprocessen, samtidigt som laxoljan förser din katt med Omega 3 och Omega 6.

Fördelar

 •  Fritt från alla typer av spannmål
 •  Innehåller prebiotika, laxolja och 80 % kött
 •  Inga animaliska biprodukter
 •  Främjar matsmältningsprocessen

Även katter behöver få i sig nyttiga fetter som Omega 3 och Omega 6 för att må bra. Det hjälper inte bara kroppen inifrån, utan ser även till att ge katten en mycket glansigare och friskare päls.

Även huden kommer att bli anmärkningsvärt förbättrad och risken för torrhet eller andra hudproblem minimeras.

Se priset här!

3. Royal Canin Intense Beauty

Royal Canin Intense Beauty

Har din katt fått problem med en sliten och glanslös päls? Då kan du, genom att välja Royal Canin Intense Beauty, få bukt med detta. Med det här blötfodret från Royal Canin får katten en päls som är frisk, stark och full av lyster.

Det är tack vare de aktiva och hälsosamma ingredienserna som främjar och ger nytt liv till hud och hårsäckar. Royal Canin Intense Beauty innehåller bland annat Omega 3, Omega 6, biotin, spårämnen, Zink och Vitamin B.

När tillverkaren ska ta fram ett nytt kattfoder tittar de mycket på de egenskaper som katterna har, men de har också ålder, fysisk form, känslighet och livssituation i åtanke.

Det första tecknet som tyder på att din katts välmående kan förbättras är en trött och matt päls. Det är trots allt pälsen som kommer att avspegla hälsan och med Royal Canin Intense Beauty kan din katt få ett ökat välmående genom produkter av mycket hög kvalitet.

Royal Canin Intense Beauty är ett blötfoder som riktar sig till vuxna katter, vilket betyder att du inte ska ge fodret till katter som är yngre än 1 år. Orsaken till detta är helt enkelt för att näringsprofilen ska kunna stämma överens så bra som möjligt.

Här har man använt sig av något som kallas för MNP för att säkerställa att fodret har en så lång hållbarhet (utan konserveringsmedel) som det bara går, samtidigt som MNP också säkerställer en bättra smakupplevelse.

Fördelar

 •  Innehåller biotin, Zink, Omega 3 och 6, Vitamin B
 •  Ger en stark och frisk päls med mycket glans
 •  Lång hållbarhet och bra smakupplevelse
 •  Passar till vuxna katter

Det är inte ovanligt att vuxna katter lätt kan drabbas av njursten eller problem med urinvägarna.

Detta gäller främst kastrerade hankatter, men även honor riskerar urinvägsproblem.

Royal Canin Intense Beauty är försedd med ett system som säkerställer att urinvägarna håller sig friska och som minimerar risken för att det ska bildas kristaller av mineraler i urinvägarna.

Se priset här!

Köpguide för bästa kattmaten

Alla som äger eller någon gång har ägt en katt kan med största sannolikhet intyga att katter är otroligt kinkiga när det kommer till mat.

Ibland kan det vara så extremt att katten bara äter mat från ett specifikt märke och enbart en viss smak från just detta.

Som kattägare vill man naturligtvis se till att katten får den bästa kattmaten och ett foder som den verkligen tycker om.

Det kan resultera i att man köper mycket stora mängder av just ett visst kattfoder, för att vara säker på att det aldrig kommer ta slut eller försvinna från butikshyllorna när man behöver det som mest.

Visst är det då inte så kul när katten sedan börjar att matvägrar och inte alls tycker om den mat som den tidigare hade älskat, men det är just så som katter kan fungera.

Ibland spelar det ingen roll hur hungrig katten är, utan matvägran är ett faktum som håller i sig.

Skulle det vara så att du upplever att din katt beter sig på detta sätt är det viktigt att komma ihåg att det är väldigt vanligt hos denna typ av djur.

Av naturen är katter mycket kinkiga och istället för att köpa hem stora mängder av samma märke, kan det vara rekommenderat att ha flera olika alternativ tillgängliga.

På så sätt kan du byta med jämna mellanrum, för att slippa matvägran och att kasta pengar i sjön.

Här är det viktigt att du som kattägare inte låter din katt bestämma helt och hållet över fodret.

Det är nämligen mycket vanligt att katter tar på sig en ledarroll, vilket kan resultera i att den börjar styra och ställa och driva med dig som kattägare.

Om du upplever detta är det bäst att bara ge en liten mängd och låta katten äta upp detta innan den får mer.

Du kan också se till att ta bort skålen om det är så att katten inte ätit upp inom loppet av 30 minuter.

Att testa denna teknik kan vara fördelaktigt och ge bra resultat för många, men fortsätter katten att matvägra kan det vara dags att se över fodret och byta till en annan sort.

Alla våra produkter i vår bäst i test för bästa kattmaten är noga utvalda och kontrollerade att hålla en hög kvalitet. Du kan således med fördel testa ett av dessa alternativ.

1. Många kattfoder att välja mellan

Som tidigare nämnts finns det idag en uppsjö av olika typer av kattfoder som du kan använda dig av när du ska försöka hitta den bästa kattmaten för din katt.

Trots det brukar man ändå säga att det bara finns två olika typer av foder, vilket är blötfoder eller torrfoder.

Det har varit ett mycket omdiskuterat ämne huruvida man bör välja torrfoder eller blötfoder och vilket som är det bästa alternativet.

Torrfoder är mat som har torkats och som kan komma i olika former, t. ex. små pellets, figurer eller bollar.

Blötfoder är istället mat som är “färskt”, t. ex. olika typer av röror eller patéer som förvaras i burk eller påse.

Utbudet av blötfoder och torrfoder är stort och kommer i ett flertal olika prisklasser.

Många väljer att köpa sin kattmat i djurbutiker, medan andra väljer kattmat från mataffärer.

Även på nätet är det många som beställer sin kattmat, för att få till de bästa priserna eller för att hitta det där speciella märket.

Skulle det vara så att din katt kräver något specialkost som är receptbelagd behöver du först vända dig till en veterinär.

Huruvida du tycker att torrfoder är bättre än blötfoder är endast en smaksak.

Det vanligaste är dock att kombinera de bästa alternativen genom att ge blötfoder en gång om dagen och torrfoder vid den andra utfodringen.

2. För- och nackdelar mmed torrfoder

Vill man ha den enklaste formen av kattmat till sin katt kan välja torrfoder.

Produkten finns i flera prisklasser och i olika kvaliteter, samtidigt som den är enkel att servera och har en lång hållbarhet.

Torrfoder brukar i de allra flesta fall vara komprimerat med många olika ämnen som katten behöver, t. ex. som vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen. När det kommer till priset så är torrfoder också billigare.

Trots det är det många som menar att torrfoder inte alltid är det bästa alternativet, även om det är det smidigare.

Torrfoder kan i många fall ha en alldeles för hög mängd kolhydrater i sig, trots att kolhydraternas enda funktion är att binda samman maten till små pellets eller kulor.

Om din katt äter alldeles för mycket kolhydrater är risken stor att din katt går upp i vikt.

Det är sedan länge känt att katter inte är några egentliga stordrickare när det kommer till vatten, och kombinationen mellan detta och torrfoder kan leda till njursten eller kristaller i urinvägarna.

Ett alternativ är att kombinera blötfoder och torrfoder, alternativt blötlägga torrfodret innan servering så att katten får i sig mer vätska.

3. För- och nackdelar med blötfoder

Väljer du blötfoder kommer du i de flesta fall att få betala mer när det kommer till pris, men du får också en produkt där innehållet är mer säkrat och kontrollerat för att passa kattens naturliga behov så mycket som möjligt.

Vissa menar att konserverad kattmat innehåller en alldeles för liten kötthalt och för mycket slaggprodukter, men precis som med allt annat får du vad du betalar för.

Vilket märke du väljer är alltså väldigt avgörande för hur hög kvalitet och standard som blötfodret kommer att ha.

Även i naturen kommer din katt att få i sig slaggprodukter av diverse slag, speciellt om du har en utekatt som mer än gärna tar hem eller äter upp sina byten.

Den kanske främsta fördelen med blötfoder är dock den vätskemängd som din katt får i sig.

Blötfoder innehåller mycket mer vätska och betydligt färre biprodukter och kolhydrater.

Om din katt bara skulle serveras blötfoder har du hjälpt till att minimera risken för viktproblem eller problem med urinvägarna.

Känner du dig osäker på näringsinnehållet kan du alltid ge ett supplement med jämna mellanrum.

Även om blötfoder kommer med många fördelar finns det även nackdelar att beakta.

Om katten uteslutande äter konserver kommer du att behöva vara mycket mer noggrann med tandhygienen och munhälsan.

Med tiden kan din katt börja bygga upp tandsten och torrfoder hjälper vanligtvis uppbyggnaden att sakta ner.

Detta är något som du inte kan få med enbart blötfoder, så här måste du borsta tänderna på katten mer ofta.

Ett alternativ är också att du besöker veterinären vid jämna mellanrum (en gång om året) för att ta bort tandstenen och för att säkerställa att det inte finns några infektioner, inflammationer eller början till tandlossning.

4. Välj kattmat för hälsoproblem

Precis som för oss människor finns det även katter som kan lida av olika typer av hälsoproblem.

I vår bäst i test för bästa kattmaten kommer du att hitta alternativ som passar de allra flesta, men har du en katt som är sjuk eller har problem behöver du vara extra viktig med att du väljer rätt typ av kost.

Det finns nämligen ett flertal kattfoder som är framtagna just för att underlätta sjuka katters vardag.

Foder med låga halter protein och fosfor – Protein är i vanliga fall ett ämne som din katt behöver höga halter av för att må bra, men om du har en katt som lider av problem med njurarna måste du tänka om.

Välj istället ett foder som är fattig på fosfor och protein, eftersom det är mer skonsamt och lättsmält för organen.

Foder som är kolhydratsfattigt – Även katter kan lida av diabetes och här är det rekommenderat att du väljer ett kattfoder som är så kolhydratsfattigt som möjligt. För höga mängder med kolhydrater kan leda till en snabb viktökning.

Foder med mindre mängder kalorier – Har din katt lagt på sig lite väl mycket den senaste tiden eller har katten kanske drabbats av diabetes? Då behöver du se till att välja ett foder där man har varit noga med att minimera kalorierna så mycket som möjligt.

Kattmat som är fri från allergen – Precis som oss människor så kan katter vara allergiska mot olika typer av födoämnen. Här kan du till exempelvis hitta foder som är fritt från gluten eller laktos.

Mat med mycket kalorier – Efter en operation eller skada kan din katt behöva lite extra kalorier för att kunna återhämta sig snabbare. Då kan det vara bra att välja ett kattfoder med ökad mängd kalorier. Detta är också ett bra alternativ för katter som är undernärda.

Vanliga frågor kring kattmat

Att ha frågor och funderingar i samband med att du ska köpa den bästa kattmaten är inte ovanligt.

Majoriteten av alla kattägare vill naturligtvis se till att deras katt får de bästa och mest hälsosamma produkterna som finns på marknaden.

Utöver vår bäst i test köpguide har vi även sett till att ta fram en sektion för frågor och svar. Här hittar du svaren på de vanligaste funderingarna.

1. Hur mycket ska min katt äta?

Det här är kanske en av de absolut mest vanliga frågor som kattägare kan ha.

Under åren brukar man vanligtvis lära sig på egen hand hur mycket mat katten behöver, men som ny kattägare kan det vara betydligt svårare.

Det finns många saker som kommer att ligga till grund för hur mycket mat din katt behöver för att må bra.

Det är bland annat kattens kroppsvikt, men även rasen och livsstilen. Rekommenderat är att alltid läsa på förpackningen innan du utfodrar din katt.

Här brukar det alltid finnas information om hur mycket mat som katten behöver, utifrån dess kroppsvikt.

I de allra flesta fall så stämmer dessa måttabeller väldigt bra, men det är viktigt att komma ihåg att de är generella.

Även om du kan använda dig av måtten måste du också se på din katts individuella behov.

Att ge katten all mat på en och samma gång är inte att rekommendera och därför väljer de allra flesta att ha flera utfodringar under dagen.

Att utfodra vid två till tre tillfällen är de vanligaste, men se upp. Katten kan snabbt lära sig att den kan få mer mat om den jamar tillräckligt högt.

Försök att bortse från detta för att minimera risken för hälsoproblem och fetma hos ditt djur.

Vissa katter äter upp väldigt snabbt, men det finns lösningar även på detta.

Det kan till exempelvis vara en matskål med någon form av formation i botten som förhindrar att katten kan äta allt direkt.

2. När behöver man plocka undan kattmaten?

Ja, hur länge kan egentligen kattmaten stå framme utan att den blir dålig? Måste man slänga maten om katten inte vill äta på en gång? Svaret på den frågan är varierande och beror på om du har valt torrfoder eller blötfoder till din katt.

Blötfoder är gott, snabbt och enkelt, men kan inte hålla sig speciellt länge ute i luften. Redan efter någon timme bör du därför se till att plocka undan matskålen om din katt inte har ätit.

Det spelar inte roll om det är den bästa kattmaten från vår bäst i test. Maten torkar ut mycket snabbt och blir både oaptitlig och kan börja froda bakterier om det vill sig illa. Har man däremot valt att använda sig av torrfoder kan detta stå ute betydligt längre.

Torrfoder är därför ett mycket bra alternativ för de katter som vill äta lite åt gången eller som sällan äter direkt när maten ställs fram. Även om du kan ha maten ute mycket längre är det dock viktigt att inte låta den stå en allt för lång tid ändå.

Tids nog kommer även torrfodret att bli tråkigt och tappa sin fräschhet. Det kan resultera i att katten inte vill ha maten, även om den är hungrig.

3. Är blötfoder eller torrfoder det bästa alternativet?

Att stå i valet och kvalet mellan torrfoder och blötfoder är inte ovanligt, men det finns egentligen ingen konsensus kring vad som är det bästa alternativet.

Här handlar det främst om vad du som kattägare tycker fungerar bäst för just din katt. I vår bäst i test för bästa kattmaten kommer du att få förslag på riktigt bra torrfoder och blötfoder för alla smaker.

Om det är så att katten får i sig dåligt med vatten eller dricker väldigt lite kan blötfoder vara ett bättre alternativ.

Blötfoder innehåller trots allt en hel del vätska, vilket torrfoder inte gör. Skulle det vara så att det finns hälsoskäl som är avgörande för vad för typ av mat din katt behöver ska du naturligtvis följa dessa, men annars är det lättast att bara testa sig fram för att på så sätt ta reda på vad katten föredrar för typ av mat.

4. Kan katten få problem med njursten av kattmat?

Har du fått höra att det finns en ökat risk för njursten hos din katt beroende på valet av kattmat? Det finns faktiskt en sanning i detta, även om många menar att det är skrock.

Sanningen är att det finns ingredienser som kan hittas i vissa torrfoder som säga ge en ökat risk för just denna typ av problem. För att säkerställa att du har valt ett bra torrfoder och minimerat risken bör du välja en produkt som innehåller så mycket animaliska proteiner som möjligt.

Fodret ska också ha en bra mängd med magnesium och mineraler, samt så behöver du se till att din katt alltid har tillgång till rent och fräscht vatten. Genom att följa dessa tips kan du minska risken för att din katt får problem med njursten, åtminstone njursten orsakat av just kattmat.

Summering

Vi har valt ut de åtta alternativen för den som vill köpa kattmat av riktigt hög kvalitet. Vår bäst i test bygger sig alltså på högkvalitativa produkter där både blötfoder och torrfoder står i fokus.

Att välja rätt kattmat kan vara riktigt knepigt. Urvalet är stort och majoriteten av alla katter där ute är också fruktansvärt kräsna av sig. Genom att ta hjälp av vår bäst i test kommer det dock att vara lättare för dig att göra ett bra val.

När du ska välja kattmat behöver du tänka på en hel del saker. Till att börja med måste du säkerställa att maten innehåller alla de ingredienser som du tycker är viktiga och som passar just din katt, men du måste också se till att fodret är tillverkat på bra råvaror, utan onödiga tillsatser.

De produkter vi har listat i vår bäst i test innehåller alla bra råvaror som kommer att främja din katts hälsa på olika sätt och vis. Vi har bland annat tagit med kattmat för seniorer, för aktiva katter som vistas mycket utomhus, för katter som är mindre aktiva och för katter som är kastrerade eller steriliserade.

Förhoppningsvis kommer vår bäst i test köpguide och vår sektion för frågor och svar att förenkla letandet åt dig. En rekommendation är att du köper en mindre förpackning till att börja med, för att på så sätt se om din katt uppskattar smaken och om fodret fungerar optimalt för din vän.

Byt foder långsamt för att se hur din katt påverkas, t. ex. om pälsen blir mer glansig eller om det istället går åt andra hållet. Genom pälsen kan du nämligen se om fodret lämpar sig för din katts välmående eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *