Färskfoder hund bäst i test

Färskfoder hund bäst i test 2024 – hitta det bästa färskfodret!

1. Vaisto2. VOM3. Vaisto
https://vetzoo.se/vaisto-wild-ren-lamm-alg-kottbullarPuppy HelfoderVaisto Köttbullar Nöt, Kalkon, Lax
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Kärlek, motion, lek och kvalitativ mat är receptet för att din hund ska må så bra som möjligt. Som matte eller husse bör du ge vovven så mycket tid och omsorg du bara kan och för att dess hälsa ska vara på topp är färskfoder att rekommendera.

Det finns många olika sorter och vilket som är det bästa färskfodret för just din hund beror på saker som smak, storlek, temperament, aktivitetsnivå och särskilda behov.

Har du en stor hund som du motionerar mycket med eller en liten grätten sessa som helst sitter i bärväska? Behöver din fyrfota vän gå ner eller upp i vikt? Lider den av något speciellt hälsoproblem eller är den allergisk? I den här listan över färskfoder för hund som är bäst i test kan du välja bland sorter som är av god kvalitet och som kan ge din älskling det bästa av det bästa.

Alla nämnda sorter som kommit med är mycket bra men de har egenskaper som fått dem att hamna på olika placering. Rangordningen följer en skala där nummer ett är bäst, nummer två näst bäst och så vidare.

Här kan du läsa om de färskfoder för hund som vi tycker är bäst i test i år. Avgörande kriterier har varit hur väl genomtänkta produkterna är, vad de innehåller och hur de serveras.

För att ett färskfoder ska vara riktigt bra gäller det att det inte innehåller skadliga ämnen, är framställt i en säker och godkänd miljö, är enkelt att hantera och har en god smak som hunden tycker om. Det är viktigt att hushållets alla medlemmar får den bästa möjliga maten, och de här är de topp 10 färskfoder för hund som vi tycker är bäst i test just nu.

Topp 10 bästa färskfoder för hund 2024

1. Vaisto Wild Ren-Lamm-Älg Köttbullar

https://vetzoo.se/vaisto-wild-ren-lamm-alg-kottbullar

Ettan bland årets färskfoder för hundar som är bäst i test kommer från finska Mush som med sin Vaisto Wild tagit med allt i beräkningen inklusive hundens näringsbehov, smaklökar och hanteringen av varan. Enklare kan det knappast bli då du portionerar ut ett visst antal köttbullar om dagen och med det täcker hundens alla behov. Vaisto Wild passar för både friska och känsliga hundar och är helt utan konserveringsämnen, tillsatser och spannmål. Bättre får du leta efter!

Vaisto Wild är baserad på djur som inte bara lever fritt ute i naturen utan dessutom själva äter en helt naturlig kost. Det här är en aspekt som ofta förbises vid val av hälsosam mat för både människor och djur! Medan exempelvis en gris eller en ko som får gå fritt ändå ofta äter mat som är processerad, består älgens och renens kost av råvaror direkt från skog, dalar och ängar.

Det gör Vaisto Wild till ett av de renaste och näringsrikaste färskfodren på marknaden, och din hund får en riktig smakupplevelse på köpet. Om du vill kan du också kombinera de här köttbullarna med Vaistos andra produkter och med det ge din vovve en kul och stimulerande variation. Köttbullarna passar även utomordentligt som godis och förpackningen är lätt att återförsluta.

Tillverkaren av den här produkten har med andra ord tänkt på allt och får därför den högsta placeringen i listan över färskfoder för hund som är bäst i test. Vaisto Wild kostar lite mer i jämförelse med andra färskfoder i den här artikeln men det är värt vartenda öre!

Se priset här!

2. Puppy Helfoder

Puppy Helfoder

Den här produkten placerar sig som god tvåa på listan över färskfoder som är bäst i test då tillverkaren har tänkt på valpars och unghundars unika behov. Precis som barn som växer behöver unga djur mer näring för att kunna utvecklas ordentligt och det är inte alltid det lättaste att framställa, särskilt när det gäller rena färskfoder.

Här har du ett foder som täcker valpens alla näringsbehov från tre veckors ålder tills den blivit fullvuxen. Puppy helfoder kommer i en korvförpackning och innehåller en proteinrik blandning av kyckling, ägg, lax, nötlever och nötvom som hjälper valpens bakterieflora i mage och tarmar.

Unga hundar har ofta känsliga magar och därför är det extra viktigt att de får mat som är snäll mot matsmältningssystemet. Den här maten kan också ges till tikar som är dräktiga eller diar sina valpar, och därför kan Puppy helfoder bli delad glädje för både mamman och hennes småttingar.

Då valpar växer mycket fort ändras dagsbehoven ganska radikalt från månad till månad. När de är riktigt unga behöver de ungefär 5 % av den här produkten i förhållande till sin kroppsvikt, vilket går ner till 2 % då de uppnått vuxen ålder. Du bör fördela utfodringen till flera tillfällen om dagen när hunden är ung och du kan antingen tina korvarna innan du serverar dem eller ge en frusen korv då och då som valpen kan ligga och slicka och gnaga på.

Det är ett både kul och stimulerande tidsfördriv för unga såväl som vuxna hundar, samtidigt som de får i sig livsviktiga ämnen som vitaminer, zink, järn och kalcium. När hunden är fullvuxen kan du dra ner på tillfällena då du matar den till två, tre gånger och välja något av de andra färskfoder för hund som är bäst i test på den här sidan. Puppy helfoder är en allround-produkt för en lycklig och hälsosam “valpdom”!

Se priset här!

3. Vaisto Köttbullar Nöt, Kalkon, Lax

Vaisto Köttbullar Nöt, Kalkon, Lax

Råfrysta köttbullar som är helt naturliga och som innehåller alla de näringsämnen som din hund behöver. Det här är ett foder som är utan spannmål och tillsatsämnen, vilket gör det särskilt lämpligt för hundar med allergier, liksom hundar som har problem med sin hud och/eller päls.

Studier har visat att sådana hälsoproblem har blivit allt vanligare bland hundar och därför har behoven ändrats under de senaste åren. Köttbullarna kommer i påsar som går att återförsluta och i en förpackning finns det 800gr.

Då ett av de främsta problemen med färskfoder är att maten kan bli för ensidig för hunden vad gäller näringsämnena har man här smart löst problemet genom att blanda fågel, fisk och nötkreatur. Det rekommenderade dagsintaget är 2 % av hundens kroppsvikt, vilket innebär att en medelstor hund på 15kg behöver ungefär 300gr om dagen, beroende på hur mycket den rör på sig.

Det motsvarar cirka 12 köttbullar per dag då var och en väger 25gr. En väl genomtänkt och lätthanterad produkt som förtjänar sin plats i listan över färskfoder för hund som är bäst i test i år. Också uppskattad som en liten extra godbit då och då och många hundar tycker om att få en fryst köttbulle att ligga och slö-jobba på i sin korg.

Se priset här!

4. Active Helfoder

ACTIVE helfoder

Fyran på vår lista över färskfoder för hundar som är bäst i test kommer från norska Vom og Hundmat, ett företag som grundades av en korvtillverkare och slaktare som fått i uppgift att framställa näringsrik mat åt slädhundar. Då dessa hundar är extremt aktiva behöver de mycket mer energi än vanligt, och det var svårt för deras ägare att hitta bra färskfoder som kunde täcka deras näringsbehov.

Idag är Vom og Hundmat en av de ledande producenterna av högkvalitativt färskfoder och i det här fallet har man riktat in sig på mat med mycket innehåll och energi för jyckar som jobbar.

ACTIVE är ett färskfoder som innehåller ett flertal proteinkällor, vilket gör det till ett heltäckande foder som tar hand om hundens alla behov. Paketeringen påminner om en stor falukorv och innehåller kött från fläsk, nötkött och kyckling som antingen kan portioneras ut tinad eller fryst.

Det här är en produkt som särskilt passar aktiva hundar men den kan också ges som en muta eller godis då tillverkaren sett till att den smakar extra gott. En korv väger ett halvt kilo och den rekommenderade dagsransonen är 2 % av hundens vikt. Ett oerhört bra alternativ för dig med en fartfylld vovve som förtjänar det bästa.

Se priset här!

5. Halla Färskfoder Kött & Potatis

Halla Färskfoder Kött & Potatis

Finns det något mer traditionellt och klassiskt än en hederlig gammal kött- och potatisrätt från en svensk bondgård? Inga krusiduller och inga tillsatsämnen, bara rena, goda ingredienser som får det att vattnas i munnen på våra fyrfota vänner.

Det här är ett färskfoder som inte bara är fullspäckat med nyttiga vitaminer, mineraler och proteiner utan dessutom har färre råvaror i sig så att även känsliga magar tål det utan problem. Råvarorna kommer från gårdar i Västergötland där Halla grundades för nästan 100 år sedan och passar särskilt för aktiva vovvar med god aptit.

Då det här är ett extra färskt foder håller det inte mer än ett dygn i kylen efter att du har tinat upp det och öppnat förpackningen. Tänk också på att det är en ren färskvara och håll fodret undan från din egen mat. Se till att du tvättar alla ytor det kommit i kontakt med och tvätta händerna efter servering.

Färskt innebär riktigt god kvalitet men är samtidigt mer mottagligt för bakterier för både dig och din älskade vän. Om du vill går det också bra att ge korvarna i fryst form, särskilt om det är varmt eller om din hund gillar att bearbeta och ligga och tugga på sin mat. Hunden behöver ungefär 2 % av sin vikt av Halla Färskfoder.

Se priset här!

6. Real Senior Light Hund

Real Senior Light Hund

Vår lista med färskfoder för hundar som är bäst i test vore inte komplett utan ett riktigt bra foder för soffpotatisar eller lite äldre vovvar. Medan många hundar inte vet något bättre än att gå på långa skogspromenader, leka jakt med sina kompisar och hunsa får och fåglar tycker andra att livet är bäst hemma, helst i sällskap med husse eller matte.

En lugn eller äldre hund behöver därför mindre energi än en aktiv, vilket innebär att maten bör anpassas därefter så att den inte går upp i vikt. Real Senior Light Hund är precis ett sådant färskfoder då det har allt en bra kost bör innehålla, samtidigt som den har ett lågt glykemiskt index. GI-metoden för hundar, med andra ord!

Den här produkten är gjord på bland annat ägg, kyckling, nötlever och vom och har även en aning kokt ris, vilket är särskilt bra för magen. Ju mindre en hund rör på sig desto mer benägen blir den att få hård mage och det har man tänkt på vid framställandet. Färskfodret är fryst och håller i upp till fyra dagar efter att du tinat upp det och öppnat förpackningen. Har du en lugn eller äldre vovve hamnar Real Senior Light självfallet på listan över färskfoder för hundar som är bäst i test och du kan glädjas över att din kompis får riktigt bra mat.

Se priset här!

7. Organic Ekologisk Kalkon Köttbullar

Organic Ekologisk Kalkon Köttbullar

För dig som uppskattar organisk mat är det säkert en självklarhet att även din fyrbenta älskling ska vara del av din ekologiska livsstil. Med dessa organiska kalkonköttbullar väljer du ett ekologiskt alternativ från Vog og Hundemat som består av frigående djur från Debio-certifierade producenter i Norge.

Varje påse innehåller 560gr frysta köttbullar av 100 % kalkon och de kan antingen serveras tinade eller i fryst skick. Köttbullarna är helt fria från kolhydrater och innehåller massor med nyttiga ämnen, inklusive vitaminer, mineraler, fetter och proteiner.

Organic ekologisk kalkon kan ges som ett helfoder eller som ett komplement till annan kost. Om du har en hund som i övrigt äter torrfoder blir det här en bra kombination för så näringsrik föda som möjligt, och de är även enkla att portionera ut som ett mellanmål under promenaden.

Hur kan vi göra en lista över färskfoder för hund som är bäst i test utan att inkludera riktigt bra, ekologiska alternativ? Det handlar inte bara om ditt samvete utan även om att din hund ska få så ren och fin mat som möjligt! Ett foder som är gott, nyttigt och etiskt!

Se priset här!

8. Vom Taste

Vom Taste

På vår lista över färskfoder åt hundar som är bäst i test presenterar vi här ett utomordentligt alternativ för dig som antingen vill komplettera din hunds kost eller ha godbitar tillgängliga när du är ute på promenad eller dresserar din hund.

Om du har valt att laga foder åt din hund på egen hand fungerar den här produkten också mycket bra för att garantera att din vovve får allt den behöver. Det gör att den verkligen förtjänar en plats på listan över vilka färskfoder för hund som är bäst i test och du kommer snabbt att uppskatta dess egenskaper.

VOM Taste kommer i många olika smaker och sorter och idén är att varje påse antingen kommer från ett specifikt djur, exempelvis anka eller nötkreatur, eller från en viss del som njure eller lever. Smaken är rik och tillfredsställande och kommer garanterat att älskas av din hund, oavsett ras, storlek eller temperament.

Anledningen till att den här produkten hamnar lite lägre på listan över färskfoder för hund som är bäst i test är att det inte är frågan om ett helfoder utan snarare ett näringsrikt komplement. Då produkten består av köttbullar är den mycket lätt att utportionera och du kan antingen servera dem efter att ha tinats upp eller frysta så att din hund får jobba lite på dem, vilket särskilt passar hundar som har lätt för att få långtråkigt.

Se priset här!

9. Klass Plus Mix

Klass Plus Mix

Om du har en aktiv hund som arbetar mycket behöver den rikligt med protein för att kunna prestera och må så bra som möjligt. Den här produkten passar väldigt bra som en proteinbas om du själv gör din hunds mat eller om du ger den ett vanligt foder som behöver lite komplettering.

Du kan exempelvis ha i en mindre mängd av produkten som topping eller som ett fruset tidsfördriv att tugga på. Vi har tagit med den på vår lista över färskfoder för hundar som är bäst i test då den fungerar både som en introduktion till den här typen av hundmat, samtidigt som den ger dig fria tyglar att göra egen mat eller kombinera med torrfoder.

Råvarorna i Klass Plus Mix består av vom, muskelputs och inälvor från nötdjur på svenska gårdar som inte bara hjälper hundens energinivå och muskelmassa, utan dessutom hjälper den att bibehålla en så sund bakterieflora i mage och tarmar som möjligt. Det ger ett optimalt näringsupptag och garanterar att din hund får vad den behöver.

Se priset här!

10. Pondus 3XP

Pondus 3XP

Ett ekonomiskt och bra färskfoder för hund som är bäst i test då det innehåller allt som en hund behöver, till exempel många vitaminer, mineraler, fett och proteiner. Då hundar kan få brist på Omega 3 har detta värdefulla ämne inkluderats i Pondus 3XP, vilket gör att produkten även främjar pälsen och huden.

Här blandas tre huvudprodukter: nöt, fågel och fisk för ett så omfattande kostinnehåll som möjligt, samtidigt som tillverkaren håller kaloriintaget på en hälsosam nivå. Fodret innehåller inget spannmål eller kolhydrater och passar friska, vuxna hundar med en normal aktivitetsnivå. Varje förpackning innehåller 500gr och för en hund på ca. 10kg rekommenderas 200-300gr om dagen beroende på hur mycket den rör på sig. Pondus 3XP är ett helfoder och hamnar sist, men absolut inte minst, på vår topp 10 lista över färskfoder för hundar som är bäst i test med sitt goda och nyttiga recept.

Se priset här!

Köpguide för färskfoder för hund som är bäst i test

Alla de färskfoder för hund som är bäst i test i vår lista är av god kvalitet men däremot ligger de i olika prisklasser, innehåller en rad varierande ämnen och kommer i diverse smaker och storlekar. Fodren är också ämnade för olika syften och hundraser. En liten hund kan exempelvis ha svårt att äta stora bitar medan en äldre, mindre aktiv hund inte behöver lika många kalorier som en sprallig unghund.

Då hundar har sina egna personligheter och preferenser är det alltid smart att pröva sig fram lite försiktigt. Vissa hundar älskar kyckling medan andra föredrar fisk eller nötkött. Det finns hundar som är så matglada att det inte spelar någon som helst roll vad du serverar dem medan andra är riktigt petiga.

Din plånbok är också avgörande för hur mycket eller lite du kan lägga på maten. Av den anledningen innehåller den här listan över färskfoder för hund som är bäst i test många prisklasser där du kan hitta produkter som passar din budget, samtidigt som du fortfarande får god kvalitet. Har du en hund med vissa hälsoproblem eller allergier är det extra noga att du läser igenom hundmatens innehållsförteckning.

I den ovanstående listan står det om ett visst färskfoder exempelvis är med eller utan diverse allergener eller om det lämpar sig för ett specifikt hälsoproblem. Det är dock alltid klokt att rådgöra med din veterinär om vad som är den bästa kostplanen för din vovve så att den får exakt det den behöver och inte riskerar att drabbas av eventuella brister.

Vanliga frågor kring färskfoder för hund

Hunden räknas som en av världens mest mångskiftande arter. Tänk dig att du är en utomjording som kommer på besök till vår värld för första gången. Medan katter kan ha olika mönster och hästar olika storlek så ser du ju ändå att de tillhör samma, eller åtminstone en liknande, art. Att en chihuahua, en kungspudel, en Greyhound och en bullterrier alla är samma djur är däremot långt ifrån lika självklart.

Dessutom kan hundar ha extremt olika temperament: lugna, nerviga, glada, lättirriterade, vilda, tama och så vidare, och de kan vara allt från glupska till superkinkiga. Det gör att hundars kostbehov kan skilja sig ganska rejält från varandra och som husse eller matte kan det vara svårt att veta vad du ska välja. Här följer några av de vanligaste frågorna kring färskfoder för hund som är bäst i test.

1. Vilka ämnen behöver min hund?

Precis som vi människor behöver hundar olika ämnen för att leva. De vanligaste är:

  • proteiner
  • vitaminer
  • mineraler
  • fetter
  • kolhydrater
  • vatten

Som du ser är det exakt samma ämnen som människor måste få i sig för att hålla sig friska och starka. Medan proteinerna och fetterna främst kommer från animaliska produkter kommer ofta kolhydraterna och vissa vitaminer och mineraler från växtriket.

Då hunden i grund och botten är ett rovdjur är det många som tror att den enbart behöver kött och ger därför hunden en mycket ensidig kost enbart baserat på det. Tyvärr är det inte nyttigt för en hund då den ute i det vilda hade fått i sig massor av växter genom att äta upp de byten som den nedlagt.

Hundar jagar djur som lever på en helt eller delvist vegetabilisk kost som till exempel gnagare, fåglar och mindre idisslare. Dessa djur har i sin tur magen full med frukt och grönt som hunden således får i sig, och det är därför som alla hundar behöver lite vegetabilier i sin mat. Det råder inget tvivel om att hundar är köttätare men de behöver få i sig runt 10-15 % grönt om dagen för en bra matsmältningsflora och ett gott näringsupptag.

Det här är dock inte att förväxla med det gräs-ätande som hundar ibland ägnar sig åt. Denna, till synes märkliga, vana är ett nedärvt beteende för hunden att rensa sin mage och sina tarmar med och följs ofta av att allt kräks upp.

2. Vad är färskfoder?

Färskfoder är mat för hundar som behandlats minimalt och därmed kommer i ett så naturligt skick som möjligt. Kosten på vår lista över färskfoder för hund som är bäst i test har därför inte blivit upphettad, gått igenom någon kemisk process eller fått massa tillsatsämnen. Den har framställts på ett hygieniskt sätt under strikta förhållanden och den kan till exempel vara fryst eller frystorkad.

Fodrets naturliga tillstånd innebär att viktiga ämnen som till exempel vitaminer, enzymer och fetter inte förstörts, vilket är vanligt vid framställningen av konserver och torrfoder. Däremot håller maten inte lika länge och det är mycket viktigt att vara extra renlig när den hanteras så att bakterier och annat otrevligt inte sprids. Du kan jämföra färskfoder för hundar med det som brukar kallas rawfood för människor.

3. Vad är det för skillnad på färskfoder och torrfoder?

Precis som namnen antyder består färskfoder av naturlig mat som i stort liknar den kost hunden ätit om den levt i vilt tillstånd, medan torrfoder är komprimerat och framställt med bindemedel. Du kan likna det vid skillnaden på att äta en färsk eller torkad fukt: båda kommer från samma källa men den torkade varianten innehåller mer energi och kolhydrater.

Medan det är nyttigt att äta alla typer av frukt så kan den torkade ge lite för mycket av det goda medan den färska inte alltid är helt tillräcklig. Att hitta den rätta balansen är A och O för dig som hundägare, och därför bör du läsa den ovanstående listan över färskfoder för hund som är bäst i test då den kan ge dig god vägledning i hundfodersdjungeln.

Många veterinärer rekommenderar idag att hundägare ger sina fyrfota vänner en blandning av torr och färsk kost. Vill du helt byta till färskfoder går det också bra, men då är det viktigt att du väljer ett helfoder som täcker alla dagsbehov och att omställningen sker gradvist.

4. Behöver en hund som äter färskfoder kosttillskott?

Eftersom färskfoder är det närmaste du kan ge din hund som liknar den mat den ätit i vilt tillstånd är det mycket viktigt att du väljer en sort som innehåller allt den behöver. Medan din vovve själv säkert gärna skulle äta rå köttfärs eller tugga på mumsiga ben hela dagen är det inte nödvändigtvis det bästa för den, lika lite som vi människor inte endast bör leva på pannkakor eller chips.

Se därför till att den mat du väljer innehåller alla näringsämnen som behövs och variera gärna med lite olika sorter. Om din hund enbart äter ett slags färskfoder kan det vara en god idé att komplettera med lite kosttillskott, exempelvis omegafetter eller vissa mineraler.

Många hundägare väljer också att kombinera olika sorters mat, exempelvis genom att servera torrfoder till frukost och färskfoder till middag så att kosten blir så heltäckande som möjligt.

5. Är det dyraste färskfodret alltid det bästa?

Dyrt foder innebär inte nödvändigtvis att det är det bästa, men faktum är att produkter som kostar mer ofta är tillverkade av bättre råvaror. Det är också ofta dyrare med ekologiska alternativ, liksom hundfoder som framställts specifikt för att utelämna vissa allergener.

På vår lista över färskfoder för hund som är bäst i test har vi inkluderat alla prisklasser men ettan tillhör ett av de dyraste alternativen av den enkla anledningen att den uppfyller alla kriterier gällande kvalitet, näringsinnehåll, smak och användarvänlighet.

6. Kan jag gå direkt över till färskfoder om min hund inte är van?

Även om många färskfoder är specialutformade för att passa hundar med känsliga magar eller allergier är det alltid bäst att göra successiva förändringar i din hunds kostvanor. Om din hund till exempel är van vid konserver eller torrfoder kan det vara en bra idé att börja med att inkludera en bit färskfoder vid varje serveringstillfälle och sedan långsamt gå över till hundra procent.

Var uppmärksam på hur hunden reagerar, dess vikt och avföring och vänj den under ett långsamt och tryggt tempo. Om din hund till exempel ger ifrån sig mindre avföring efter att den gått över till färskfoder är det normalt då rena produkter innebär mindre slagg som kroppen vill göra sig av med. Däremot bör du kontrollera att din hund inte blivit hård i magen av ombytet då det också kan hända om du går över till färskfoder för snabbt.

7. Påverkar färskfoder min hunds vikt?

De flesta hundar äter gärna och ofta och om de inte förbränner all den energi som de konsumerar blir resultatet en ökande kroppshydda. Det är en fråga om ren matematik, precis som med människor. Färskfoder för hundar kan motverka viktuppgång på flera olika sätt då det är frågan om en renare kost utan gömda kolhydrater och tillsatsämnen och att den främjar hundens energi och rörlighet.

Forskning har till exempel visat att hundar som äter färskfoder drabbas mer sällan av ledinflammationer, en typisk anledning till att ett djur rör på sig mindre. Färskfoder får också hunden att känna sig piggare och mer energisk, vilket hjälper att kontrollera vikten. Glöm dock inte att hålla bra koll på din hunds vikt, och om du märker att den har tråkigt hemma kan du stimulera den med leksaker eller varför inte en frusen köttbulle som den kan jobba på?

8. Vad gör jag om om min hund inte gillar färskfoder?

Hundar kan vara mycket kräsna men det handlar inte nödvändigtvis om själva kvaliteten på det du serverar. Precis som barn och tonåringar ofta föredrar snabbmat framför din vällagade, omsorgsfullt hemgjorda mat kan hundar tycka att det är mycket godare med billigt torrfoder av den sämsta kvaliteten eller enbart hundgodis. Som matte eller husse kan det vara svårt att säga nej till ett par stora, bedjande ögon men kosten är inte att leka med då den påverkar din fyrbenta familjemedlems hela hälsa.

Till skillnad från katter brukar hundar ge med sig efter en stund och om de missar en måltid är det inte hela världen. Ett bra tips är att ta bort maten efter tio minuter om hunden inte äter och sedan ställa fram den igen efter ett par timmar. Efter ett antal gånger brukar det gå vägen. Du kan också ha lite olika smaker på lager, och försök hålla matnings-tillfällena så regelbundna som möjligt då hundar lär sig att det vankas mat vid specifika tider på dygnet. Om du och din hund varit på en rask promenad eller en löprunda kommer den vara extra hungrig vid hemkomsten, vilket också är ett bra tillfälle att introducera den nya maten.

9. Finns det även hundgodis som är färskfoder?

Ja, absolut. Till en början var färskfoder vanligare som en liten extra godbit än regelrätt foder och det beror på att man förr mest frystorkade specifika djur/delar och inte blandade upp dem eller tillsatte vitaminer. Det finns fortfarande ett stort utbud av goda tilltugg som exempelvis tuggben, kycklinghalsar, grönsaker och chips. Dessa godbitar är utmärkta som tidsfördriv då hunden kan ligga och gnaga på dem i timmar, men också som en del av den dagliga kosten.

Tänk dock på att många hundar är riktiga små gottegrisar och att de därför kan ha lätt att gå upp i vikt eller vägra sitt vanliga foder om de får för många godisbitar. Listan över färskfoder åt hundar som bäst i test på den här sidan handlar dock om foder snarare än godis och det är därför du inte hittar några förslag.

10. Hur bör färskfoder förvaras?

Eftersom färskfoder är just färskt innebär det av förklarliga skäl att det inte håller lika länge som torrfoder. Det står alltid på paketet hur länge fodret håller och du bör förvara det i kylskåpet eller i frysen. Vissa färskfoder klarar 3-4 dagar i kylen efter att du har påbörjat ett paket medan andra bör konsumeras inom ett dygn.

Du bör aldrig frysa om färskfoder som du har tinat upp men om du har en mindre hund som inte kan äta upp en hel, upptinad förpackning så snabbt kan du ge den några frysta godbitar att slicka och tugga på som ett trevligt tidsfördriv.

Tänk dock på att alltid hålla fodret väl förseglat och att det inte kommer i kontakt med annan mat. När du hanterar färskfoder är det som att hålla i en regelrätt köttbit och därför bör du vara noggrann med hygienen, både dina egna händer och hundens skålar.

11. Kan färskfoder avhjälpa hälsoproblem?

Färskfoder är nyttigt för alla hundar men det kan vara extra lämpligt om du har en känslig hund som lider av allergier eller intoleranser. Vissa hundraser har känsligare magar än andra, och genom att utesluta många av de ämnen som torrfoder eller konserver innehåller har du bättre koll på vad din vovsing får i sig.

Det är dock extremt viktigt att din hund får i sig en så allsidig kost som möjligt och där torrfoder ofta tillverkas som en allround-produkt kan färskfoder bli mer ensidigt och behöva kompletteras.

Rådgör med din veterinär om vilken kost som är bäst för just din hund, och följ instruktionerna till punkt och pricka. På vår lista över färskfoder för hund som är bäst i test har vi inkluderat alternativ för aktiva eller lugna hundar, valpar och seniorer, dietmat och högenergikost. Medan de flesta av listans produkter är helfoder, det vill säga att de täcker hundens alla dagsbehov, är andra ämnade som tillskott eller topping.

12. Hur mycket ska min hund äta?

De flesta förpackningar med hundmat, oavsett om det är frågan om färskfoder eller annan föda, kommer med instruktioner om hur mycket din hund bör äta. Hundens energibehov beräknas enligt hur mycket den väger, hur aktiv den är, dess ålder och om den är steriliserad eller ej. I genomsnitt behöver en vuxen, normalaktiv hund på 10kg mellan 400-800 kcal om dagen men det beror som sagt på en mängd faktorer. Rådfråga gärna din veterinär om mer exakta beräkningar och håll alltid koll på din hunds kroppsvikt med regelbundna invägningar.

13. Hur ofta ska min hund äta?

Antalet gånger en hund behöver äta om dagen beror dels på dess ålder, dels på dess vanor. Över lag behöver valpar och unghundar äta oftare än äldre vovvar, precis som små barn. Det vanligaste är att ge sin hund mat två gånger om dagen, till frukost och middag. Se dock till att din hund alltid har tillgång till färskt vatten. Om du har en hund som gillar att småäta kan du dela upp maten i mindre portioner som du ger oftare, men var noga med att inte ge den för mycket. Hundar kan bli överviktiga och då de tenderar att röra på sig mindre med åldern är det viktigt att mata därefter.

14. Går det att göra eget färskfoder?

Ja, men det kräver att du ägnar en hel del tid och efterforskningar för att det ska bli bra. Näringslära är en hel vetenskap och det är exakt lika viktigt för ett djur att få rätt kost som en människa. Ett färskfoder måste bestå av bra ingredienser, innehålla alla de nödvändiga ämnena som din hund behöver och vara välbalanserat. Det kostar också ganska mycket att göra eget färskfoder och det håller inte särskilt länge. Vill du så går det dock och du kan alltid komplettera med färdigköpt färskfoder för att garantera din hunds optimala hälsa.

15. Kan man tina färskfoder i micro?

Nej, det är inte att rekommendera då färskfoder ofta innehåller ben och benbitar, och när dom blir tillagade / för varma så kan det orsaka problem och skador i hundens tarmar. Om man har glömt att ta upp färskfoder och behöver tina det lite snabbare så är ett bra tips att hälla lite vatten i skålen där du lagt bullarna, då tinar dom fortare.

Summering

Om du vill ge din hund riktigt bra mat är de ovan nämnda färskfodren för hund som är bäst i test alla fina och kvalitativa alternativ. Oavsett om du har en ung eller gammal, lat eller ivrig, stor eller liten hund finns det färskfoder som passar perfekt, och du kan själv välja vilken kostnadsnivå du vill ligga på. Börja gärna med att prova olika varianter men tänk samtidigt på att inte ändra din hunds diet för radikalt eller för ofta.

Eftersom färskfoder ofta kostar mer än torrfoder eller vanliga konserver är det också viktigt att du beräknar din budget ordentligt då det inte är så bra för hunden att ständigt växla på sitt kostintag. Färskfoder utgör en fantastisk föda för din hund men innebär samtidigt att den är lite mer omständlig då den måste hanteras på ett korrekt sätt och inte håller länge.

Med hjälp av färskfodret får din hund all den näring den behöver och du kan se fram emot ett friskt liv tillsammans. Genom att välja någon eller några av produkterna från vår lista över färskfoder för hundar som är bäst i test får din trognaste vän all den näring den behöver. Dessutom är de mumsiga som bara den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *