Hundflytväst bäst i test 2024 – Hitta bästa flytvästen för hund

1. Baltic Mascot2. Baltic Zorro3. Baltic Pluto
Baltic Zorro HundflytvästBaltic Hundflytväst Pluto
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Självklart ska du ta med dig hunden på båtsemestern! Men om hunden skall vara en del utav besättningen ombord så är det viktigt att även den har på sig flytväst ifall olyckan skulle vara framme. Även ifall man inte skulle gå på grund så är det större risk för en hund att hamna i havet då dom lätt kan halka i eller i vissa fall hoppa i vattnet. Har du ingen flytväst på hunden så är det väldigt svårt att få tag i hunden och lyckas få upp den i båten igen, och hunden kan snabbt bli utmattad utav att simma under för lång stund.

Flytvästen fungerar även som en typ utav sele under korta stunder i hamnen, men vid långpromenader så kan dom bli lite för varma att ha på sig under längre stunder och då rekommenderas ett riktigt halsband eller sele.

I den här köpguiden så har vi jämfört och testat tre stycken hundflytvästar från Baltic, som är ett utav de mer välrenommerade tillverkarna utav flytvästar både till människor och djur.

Topp 3 bästa flytvästarna för hund bäst i test 2024

1. Baltic Hundflytväst Mascot

Baltic Hundflytväst Mascot

Baltic är en välkänd tillverkare utav flytvästar både för hundar och människor, och har under många år varit en utav dom största tillverkarna utav flytvästar vilket borgar för kvalitet. Deras flytväst för hund som kallas Baltic Mascot hamnar etta på vår lista och blir alltså bäst i test. Låt oss berätta kort om varför nedan.

Det vi gillar med Baltic Mascot är att den är enkel och smidig att sätta på hunden, med breda band och snabbspännen. Den har även en D-ring för att lätt kunna sätta på ett koppel på flytvästen. Något som också är viktigt är att det finns en reflex på flytvästen, vilket på den här modellen sitter på ryggen. Den har även ett kraftigt handtag på ryggen för att lätt kunna lyfta upp hunden ur vattnet om så skulle behövas.

Anledningen att vi valde denna som etta på vår lista är att den är prisvärd – här får man både kvalitet, bra funktioner och smidighet till en ganska billig peng. Det finns både billigare och dyrare flytvästar till hund men den här ligger på en bra nivå och då får man ett välkänt märke med alla funktionerna man behöver.

Baltic Mascot finns i 4 olika storlekar:

 • XS – För hundar upp till 3 kilo
 • S – För hundar mellan 3 – 8 kilo
 • M – För hundar mellan 8 – 15 kilo
 • L – För hundar mellan 15 – 40 kilo
 • XL – För hundar 40+ kilo
 • XXL – För hundar 40++ kilo

När man räknar på vilken storlek och vikt på flytväst för hund som man behöver, så är det viktigt att tänka på att hundar som har mycket päls oftast väger mer när dom blir blöta. Ett tips kan vara att väga hunden efter att man badat den för att se hur mycket mer den väger då.

Se priset här!

2. Hundflytväst Baltic Zorro

Baltic Zorro Hundflytväst

Även nummer två på vår lista är en annan hundflytväst från Baltic. Detta är en lite lyxigare och vidareutvecklad flytväst som har extra flytmaterial vid magen, samt dragkedja längs hela ryggen. Den är något dyrare än testvinnaren, men det är också tack vare att den har lite mer flytmaterial och funktioner som dragkedjan. Vi valde dock att lägga den som tvåa då vi fortfarande tycker att ettan är tillräckligt bra, men för dig som vill ha en lite “lyxigare” modell till din hund så är detta rätt val.

Det extra flytmaterialet i den här hundflytvästen gör att hunden får lite bättre flytförmåga samt skyddar något från skav ifrån väven. Precis som Baltic Mascot så har den ett stabilt lyfthandtag på ovansidan som gör det enkelt att få upp hunden i båten, samt snabbspännen. Självklart har den även en D-ring för att kunna koppla hunden.

Västen har även retroreflekterande partier på ovansidan som reflekterar nästan allt ljus som faller på den, vilket gör hunden lätt att hitta i mörker.

Baltic Zorro kostar cirka 150kr mer än vårt första val, så det är inget stort steg upp för att få en lite bättre väst.

Finns i följande storlekar:

 • XS – För hundar mellan 2 – 5 kilo
 • S – För hundar mellan 5 – 10 kilo
 • M – För hundar mellan 10 – 25 kilo
 • L – För hundar 25+ kilo
Se priset här!

3. Baltic Pluto Hundflytväst

Baltic Pluto Hundflytväst

Det tredje alternativet på vår lista över hundflytvästar som är bäst i test på marknaden kommer också från Baltic, men är deras lite enklare variant. Den fyller helt klart sin funktion som hundflytväst, men man tummar lite på design och materialval jämfört med dom andra modellerna som vi har testat.

Precis som dom andra så har den snabbspännen för att enkelt sätta på västen på hunden, samt reflex på ryggen och ett kraftigt bärhandtag om man behöver lyfta hunden. D-spänne finns likaså på denna modellen vilket gör att det inte är något problem att koppla hunden om man vill ta en promenad med flytvästen på.

Helt klart också en prisvärd modell, om man kan leva utan lite utav design och materialvalen som dom andra modellerna från Baltic har.

Baltic Pluto Hundflytväst finns i följande storlekar:

 • XS – För hundar upp till 3 kilo
 • S – För hundar mellan 3 – 8 kilo
 • M – För hundar mellan 8 – 15 kilo
 • L – För hundar mellan 15 – 40 kilo
 • XL – För hundar 40+ kilo
 • XXL – För hundar 40++ kilo
Se priset här!

Köpguide för hundflytväst bäst i test

Båtlivet har fullkomligt exploderat på senare tid i Sverige, och allt fler familjer väljer att flytta ut på havet under sommarsemestern. Att då ta med sin hund ut med båten är ingen dum idé, men det är viktigt att man alltid ser till att den har en bra flytväst på sig.

Att försöka få upp en hund från vattnet till båten igen som inte har flytväst på sig är näst intill omöjligt, då hunden ofta är rädd och kanske har svårt att lyssna på kommando samt rör sig kraftigt. Att ha en flytväst med ett handtag längs ryggen gör att man kan använda exempelvis en båtshake för att nå till hunden och sedan dra hunden till sig med handtaget, eller om det är en lättare hund till och med lyfta tillbaka hunden in i båten med hjälp av handtaget.

Det kan också vara svårt att se en hund ifall det börjar bli mörkt ute om den åker i havet och inte har en flytväst på sig. Det är därför viktigt att se till att ha en flytväst med reflex på, så man kan lysa mot hunden och lättare se vart den är bland vågorna.

Dagens flytvästar från kvalitetsmärken som Baltic (som vi testat i den här köpguiden) är dessutom bekväma för hunden att ha på sig, vilket gör att det inte är något bekymmer för hunden att slappna av och njuta utav båtturen även med en flytväst på sig.

Att välja rätt hundflytväst

Det viktigaste när du väljer ut en flytväst till din hund är vilken vikt den är godkänd för. Tänk också på att ifall du har en hund med långt eller tjockt hår, så blir den oftast betydligt tyngre när den är blöt. Därför kan en hund som väger 6 kilo torr i vissa fall väga 8 kilo när den är blöt. Det är därför väldigt viktigt att du tar detta med i beräkning så att du väljer en flytväst som faktiskt håller hunden flytande även när den är blöt.

Ett tips som vi skrev om ovan är att man kan testa att väga sin hund direkt efter ett bad, när pälsen fortfarande är blöt. Alternativt att man helt enkelt väljer en flytväst som klarar ett par kilo till mot vad hunden väger vanligtvis när den är torr för att vara på den säkra sidan.

Utöver vikt så är det också viktigt att välja en modell som har reflex, så att det är lätt att se hunden i mörkret ifall den åker i vattnet. Likaså är det väldigt viktigt att flytvästen har handtag på ryggen så man har en chans att lyfta upp den i båten igen samt att kunna få tag i hunden med hjälp utav en båtshake.

Detta är dom viktigaste punkterna för att välja rätt flytväst till hunden, resterande är egentligen mest upp till vilket utseende man gillar samt hur smidig den är att sätta på.

Vanliga frågor kring hundflytvästar bäst i test

1. Är det lag på att ha hundflytväst på havet?

Det finns ingen lag på att hunden skall ha flytväst när man är på sjön, däremot så hör det absolut till sjövett att både passagerare och hund skall bära flytväst, och det är ingen bra idé att åka ut på havet utan att ha en flytväst på sin hund.

2. Vilken vikt ska jag ha på hundflytvästen?

Det är bra att välja en hundflytväst som klarar ett par kilo över vad din hund väger när den är torr, då den oftast blir tyngre när pälsen blir blöt. Är man osäker så kan man testa att väga hunden när den är blöt, exempelvis efter ett bad.

3. Funkar hundflytväst som sele?

Dom flesta hundflytvästarna har ett D-spänne på ryggen som man kan sätta sitt koppel i och sedan använda den som sele när man promenerar i hamnen. Tänk dock på att en flytväst oftast är mycket varmare än en vanlig sele då den är tjockare, och det kan därför vara en bra idé att byta till vanlig sele om man skall gå längre promenader.

Sammanfattning

Förhoppningsvis blev du lite klokare i valet kring flytväst till din hund efter att ha läst igenom den här köpguiden. Det finns en hel del olika alternativ och märken på flytvästar, men i vår köpguide har vi valt att testa endast Baltic då det är ett välrenommerat märke som även är kända för att tillverka kvalitetsflytvästar till människor – varför valet föll på dem.

Om du skall ut på havet, så ska du enligt oss ha en flytväst till hunden också. Att ge sig ut på sjön med en hund som saknar flytväst är oansvarigt och kan innebära att du inte får tag i hunden igen om det går mycket vågor eller är mörkt ute när den trillar i, vilket såklart är en enorm tragedi som förhoppningsvis kan förhindras tack vare en bra flytväst.

Se gärna till att kolla över så flytvästen är hel och i OK skick innan ni åker ut, så du är säker på att den fungerar som den skall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *