brown and white horse

Balkupa häst – Bäst i test 2024

Balkupa för hästar har blivit ett populärt sätt att utfodra hö på senare år. Fördelen med att använda balkupor är att de gör utfodringen av hö mycket enklare och snabbare. Hästarna kan helt enkelt sträcka in huvudet i bägaren och dra ut en munfull hö.

En balkupa för hästar är helt enkelt en behållare som är utformad för att rymma en höbal. Kupan placeras över toppen av balen och hästen kan sedan sträcka in huvudet i den och dra ut en munfull hö. En balkupa har oftast 4-6 plats, mängden platser som du behöver avgörs av hur många hästar du har och det kan vara klokt att ha flera balkupor om du har många hästar.

Det finns några olika typer av balskoppar på marknaden, men den mest populära typen är av plast. Dessa balkupor är lätta och lätta att använda, vilket gör dem idealiska för upptagna hästägare. Du bör välja en balkupa som väger tillräckligt lite för att det ska vara enkelt att flytta på den, samtidigt som den ska väga tillräckligt mycket för att hästen inte ska kunna välta den.

En av huvudfunktionerna som en balkupa har är att den ska skydda höet mot regn och oväder.

Balkupa häst – bäst i test

1. P-Lindberg Balkupa med 4 ätplatser (bäst i test 2024)

P-Lindberg Balkupa med 4 ätplatser

Denna balkupa från P-Lindberg är bäst i test 2024. Den är utformad för att passa över en vanlig rundbal och skyddar ditt grovfoder i alla väder.

Den är tillverkad i robust polyetylen och är samtidigt lätt att flytta på. Kupan står stadigt på grund av sin låga tyngdpunkt i mitten och breda kant i botten.

Det finns inga metalldelar som kan gå sönder eller rosta, vilket gör den säker och trygg för alla hästägare.

Balkupan kan användas både till kreatur och häst. 

 • Öppningar: 4 st ätplatser
 • Vikt: ca 40 kg
 • Mått på kupan: Ø 185 x Höjd 160 cm.
 • Mått öppningar: 33,5 x 77,9 cm.

2. JFC Balkupa Mini med 3 ätplatser (mest prisvärd 2024)

JFC Balkupa Mini med 3 ätplatser

Denna balkupa från JFC är en lite mindre modell och passat utmärkt för hästägare som har färre än 3 hästar. Den skyddar grovfoder och halm i alla slags väder.

Den är tillverkad i robust polyeten och helt fri från metalldelar/-föremål. Enkel att flytta och minimerar foderspill. Balkupan kan användas både till kreatur och häst.

 • Öppningar: 3 st ätplatser
 • Vikt: ca 30 kg
 • Mått: Ø 125 cm x Höjd 108 cm. 
 • Mått på öppningar: 34,1 x 48 cm. 

3. Granngården Balkupa utan botten, 6 ätplatser

Granngården Balkupa utan botten, 6 ätplatser

Från Granngården kommer denna lite större och tynga balkupa med hela 6 ätplatser som passat utmärkt för både kreatur och hästar.

Balkupan är tillverkad av lätt polyeten som är UV-tålig och anti-freeze. Notera att botten ingår ej och kan köpas till separat.

 • Öppningar: 6 st ätplatser
 • Vikt: ca 62 kg
 • Mått: Ø 180 cm x Höjd 130 cm. 
 • Mått på öppningar: 41 x 80 cm

Hur väljer man rätt typ av balkupa?

När du väljer en balkupé är det viktigt att välja en som är i rätt storlek för din häst. Om koppen är för liten kan din häst få svårt att nå in med huvudet i den. Om koppen är för stor kan din häst dra in hela höbalen i stallet, vilket kan skapa en röra.

Det är också viktigt att välja en balkupa som har släta kanter. Detta bidrar till att förhindra att din häst skadar sig om den stöter huvudet mot koppens sidor.

Frågor och svar om balkupa

Hur använder man en balkupa?

Det är enkelt att använda en balkupa. Placera bara balkupan över toppen av balen och låt din häst sträcka in huvudet i en av ätplatserna på den.

Hur ofta ska du använda en balkupa?

Det finns inget generellt svar på den här frågan. Vissa hästägare använder balkupor varje gång de matar ut hö, medan andra bara använder dem vid enstaka tillfällen.

Hur mycket kostar en balkupa?

Priset på en balkupa varierar beroende på storlek och märke. Priset för balkupor kan variera mellan 5 000 kr – 10 000 kr. Det finns även dyrare balkupor som kan gå på över 20 000 kr.

Vilka är fördelarna med att använda en balkupa?

Fördelen med att använda en balkupa är att det är mycket enklare och snabbare än att utfodra hö från ett konventionellt hönät. Hästarna kan äta sitt hö i sin egen takt utan att behöva kämpa med trassliga nät.

Tycker alla hästar om att äta från en balkupa?

Nej, vissa hästar tycker inte om att använda balkupor. Om din häst inte verkar intresserad av att äta från en bägare kan du kanske prova en annan typ av höfoderautomat.

Är en balkupa eller en foderhäck bäst för hästar?

Det finns inget generellt svar på denna fråga. Vissa hästar föredrar att äta från en foderhäck, medan andra föredrar en balkupa. I slutändan, är det upp till hästägaren att avgöra vilken typ av foderautomat som är bäst för hans/hennes häst. Balkupan är smidig och väger lite mindre, medan en foderhäck rymmer mer och har fler ätplatser. Prismässigt är dock en balkupa att föredra.

Hur mycket väger en hökupa för hästar?

Vikten på en balkupa varierar beroende på storlek. Den genomsnittliga vikten på en bikupa är cirka 30-60 kg.

Kan en balkupa stå utomhus året runt?

De flesta balkuporna är väderbeständiga och kan därför användas utomhus hela året. Om möjlighet finns att förvara din balkupa inomhus över vintern kan det förlänga dess livslängd. Om du vill ha den utomhus hela året räcker det oftast. Se bara till att välja en UV-beständig och en balkupa som står emot kyla bra.

Passar alla balkupor med en standard höbal?

Nej, eftersom alla balkupor varierar i storlek. Se till att du kontrollerar måtten innan du köper en för att vara säker på att den passar dig. De vanligaste storlekarna på balkupor passar oftast för en standard höbal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *