Blötmat katt bäst i test 2024 – hitta bästa blötmaten här!

1. Vaisto2. Majstor3. Purina
Vaisto Cat (Kitten) Kyckling-Nöt Köttbullar

Gourmet Mon Petit

Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Kattmat är något alla katter behöver. Det finns både torrfoder och blötfoder att välja mellan. I just den här artikeln tar vi upp blötmat av olika slag. Att bara gå till affären och plocka upp ett paket vars innehåll ser gott ut är förstås ett sätt, så har kattägare gjort länge, men om man vill att katten ska få blötmat som enda foder går det inte.

Många foder benämns som helfoder, men man behöver faktiskt titta närmare på innehållet för att veta om fodret verkligen lämpar sig för katten. Blötfoder skiljer sig nämligen inte bara när det kommer till utformning, utan också när det gäller smak och näringsinnehåll.

Men vad bör en katt egentligen äta? Katten är en köttätare av naturen och den kan inte tillgodogöra sig spannmål. Därför bör du välja just ett blötfoder som innehåller en stor mängd kött. Här får du reda på mer om fodervalet.

Den allra bästa kattmaten blötfoder ska innehålla ämnen som är viktiga för katten. Vissa typer av blötmat till katter innehåller bra saker, men förpackningen på hyllan bredvid kan vara bristfällig. Att bara gå efter att en typ av kattmat är bättre än en annan är inte bra.

Man kan nämligen inte säga att blötmat är bättre än torrmat eller tvärtom, utan båda varianterna har sina fördelar samt nackdelar. Det viktigaste är att du hittar en fodersort som du och din katt gillar, och som är bra för just din katt. Du behöver inte hitta en hel kategori av foder som är bättre än någon annan.

I den här artikeln tar vi upp nio av de populäraste blötfodren på marknaden och det kan vara till hjälp för dig. När du ger katten blötfoder ska du dock inte känna dig allt för låst. Även om du ger små portioner av ett blötfoder av helfodertyp kan du också låta katten ha tillgång till torrfoder vid sidan av.

Vi vet att kattfoder finns i väldigt många olika prisklasser. Blötfodret kan kosta 20 kronor för en liten burk, eller under tre kronor för en portionspåse. Variationerna är stora och som kattägare kan det vara skönt att veta att kattmaten inte är bäst bara för att den är dyr.

En dyr kattmat där dyrt kött används kan vara sämre än en billigare variant där kötthalten är högre men där köttråvaran är kyckling istället för lax eller älg. I vår artikel tar vi upp både billigare och dyrare varianter för att du ska kunna hitta ett bra foder i din prisklass.

Topp 9 bästa blötmat för katt 2024

1. Vaisto Cat (Kitten) Kyckling-Nöt Köttbullar

Vaisto Cat (Kitten) Kyckling-Nöt Köttbullar

På första plats är Mush Vaisto Cat Kitten Kyckling-Nöt. Många anser att den bästa blötmaten katt är så kallat färskfoder. Det är ett komplett helfoder för katter och det lämpar sig också för kattungar. Fodret är inte tillagat, det vill säga att det består av ben, kött och brosk från djur som malts och sedan frysts in.

Maten innehåller inga tillsatser, konserveringsmedel eller andra onaturliga ingredienser. Fodret kommer i form av små, fruska köttbullar som är enkla att portionera ut. Maten ska inte tinas i mikro eller tillagas eftersom den innehåller benbitar som kan bli farliga när de värms upp.

I rått, ouppvärmt tillstånd är benen dock ofarliga för katten. Katten ska ges köttbullar motsvarande 2-5 % av dess vikt, beroende på dess aktivitetsnivå och ålder. Det här är kanske allra mest likt kattens naturliga kost.

En nackdel med färskfodret är att man måste komma ihåg att tina upp det innan katten ska äta det. Fodret måste också förvaras fryst för att hålla sig fräscht under en längre tid.

Om man har begränsat med plats i frysen, om man delar kök eller om man ska åka på semester med katten kan just förvaringen av maten bli ett litet problem.

Se priset här!

2. Majstor Katt Wet Vilt & Grönsaker

På andra plats är Majstor Katt Wet Vilt & Grönsaker. Majstor är ett relativt nystartat modernt företag. De tillverkar såväl katt- som hundfoder av mycket hög kvalitet. Majstors blötfoder med vilt och grönsaker är naturligt lågallergent, det innehåller inget spannmål och ingrediensförteckningen är kort.

Fodret är ett helfoder och det betyder att katten får i sig alla nödvändiga näringsämnen genom maten. Den enda tillsatsen i fodret är grönsakerna, och de innehåller viktiga fibrer.

I övrigt innehåller fodret oljor som bidrar till en bra matsmältning hos katten, samt 60 % kött och köttbiprodukter av vilt.

Vätskehalten ligger på ungefär 70 % och det betyder att katten också får i sig en hel del vätska bara genom maten. Det är särskilt bra om man har en katt som inte dricker så bra.

Fodret är dessutom väldigt skonsamt för kattens mage. Även katter som ofta blir dåliga av foder och som överlag har en känslig mage brukar kunna klara av att äta det här fodret utan problem. De allra flesta katter uppskattar också smaken av vilt.

Se priset här!

3. Purina Gourmet Mon Petit

Gourmet Mon Petit

På tredje plats är Gourmet Mon Petit Kött. Det här är kanske den allra bästa kattmaten för dig som bara har en katt, för dig som vill ge lite extra gott någon gång ibland eller för dig som har en katt som inte äter speciellt mycket blötfoder.

Här får du nämligen flera mindre paket eller påsar med små matbitar i välsmakande sås. Varje portion är liten, endast 50 g inklusive såsen och det gör att katten får en lagom servering.

Fodret är ett helfoder men för att katten ska få i sig hela dagsransonen av vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen behöver den äta flera påsar av maten, fördelade jämnt över dygnet.

Fodret passar dock också utmärkt som komplement till ett annat våtfoder, eller till torrfoder.

Det här blötfodret smakar och doftar så gott att de flesta katter inte kan motstå det och därför passar det också utmärkt för att maskera flytande mediciner i.

Fodret kan också användas för att blöta upp torrfoder i, eller bara för att göra det med välsmakande.

Tack vare att portionerna är så små går det utmärkt att ta med påsarna om man ska åka iväg med katten.

De kan dessutom förvaras i rumstemperatur och de väger inte så mycket. Fodret finns också i flera smaker för att katten ska kunna finna sin favorit.

Se priset här!

4. Kattmat Mjau Konserv Kalkon, 635 G

Kattmat Mjau Konserv Kalkon, 635 g

På fjärde plats är Kattmat Mjau Konserv Kalkon. Det här är ett foder som faktiskt innehåller 100 % animaliska proteiner. Det finns inget tillsatt socker, spannmål eller konserveringsmedel i fodret och det gör maten lämplig för alla katter.

Även de katter som har känslig mage kan äta fodret, och har man en katt som är dålig i magen kan fodret också användas som skonkost eftersom det är så milt.

Maten innehåller 4 % kalkon och är i form av en paté. Det gör att den kan mosas med till exempel en gaffel och det går också att späda ut den med lite vatten för att katten ska få i sig mer vatten.

Fodret är ett helfoder och det innebär att det innehåller alla vitaminer och näringsämnen katten behöver så länge katten ges en tillräcklig mängd av fodret.

Fodret ligger i en konservburk som rymmer strax över 600 gram och om katten bara får en portion blötmat om dagen finns det risk att maten blir dålig innan den är uppäten.

Allra bäst håller maten om man tar ut den ur konservburken efter öppnande och flyttar över den till en plastburk med lock som man sedan förvarar i kylskåp.

Då kan maten hålla i tre till fyra dagar efter öppning. Överlag bör blötfoder till katt inte förvaras i konservburken efter öppnande då den kan få en otrevlig bismak.

Se priset här!

5. Applaws Selection Kattmat

Applaws Selection Kattmat

På femte plats är Applaws Selection Kattmat. Kattfodret Applaws är det kanske inte alla som har koll på. Det här är dock ett foder som ser väldigt aptitligt ut när det serveras till katten och dessutom luktar det inte så illa som typiskt våtfoder brukar göra.

I selectionpaketet får katten tre olika smaker av antingen kyckling eller fisk att välja mellan.

Maten består av faktiska bitar i sås och den innehåller varken konstgjorda smak- eller färgämnen.

Det är dock som så att det här fodret är ett kompletteringsfoder. Det betyder att katten behöver ett annat foder vid sidan av och det beror helt enkelt på att fodret inte innehåller alla de näringsämnen katten behöver.

Så är till exempel fallet med taurinsyra. I kycklingvarianten innehåller alla tre smakerna kyckling med smaktillsatserna vildris, persilja och pumpa.

I varje sort kan man faktiskt se faktiska bitar av kycklingkött, samt av pumpa, ris eller persiljan.

Det här blötfodret är förpackat i små portionspåsar vilket gör det lätt att ge katten en lagom mängd foder.

Det är också lätt att ta med sig maten vid behov. Eftersom det inte finns någon stor burk som ska öppnas håller fodret också betydligt längre än annat blötfoder. Priset för fodret är också relativt lågt om man ser till kvaliteten.

Se priset här!

6. Kattfoder Mjau Multibox Kattunge Lax, Nöt, Kyckling

På sjätte plats är Kattfoder Mjau Multi Kattunge Lax, Nöt, Kyckling. En kattunge behöver helt andra typer av foder än vad en vuxen katt behöver.

Det beror bland annat på att kattungen behöver andra näringsämnen, den behöver äta små portioner men oftare och dessutom måste fodret ha mindre bitar.

Just blötfoder brukar vara extra uppskattat hos kattungar och Mjau är ett överlag omtyckt märke.

Fodret är svensktillverkat och innehåller naturliga råvaror. Maten innehåller inte heller konstgjorda tillsatser eller socker.

Fodret innehåller inte heller spannmål. Blötfodret har smakerna kyckling, lax och nöt. Varje portionspåse innehåller 85 gram foder i form av bitar i gelé.

Det här fodret kan börja ges till kattungen så snart den äter annat än modersmjölk. Fodret kan sedan användas fram till dess att katten är 12 månader gammal.

Givan av foder ökas stegmässigt och när katten är mellan 6-12 månader gammal bör den få mellan 3-4 påsar per dag om den ska äta fodret som helfoder.

Det ska också kommas ihåg att utfodringen gäller per kattunge. Är det tal om en hel kattkull som ska födas upp på maten kan det alltså gå åt ett par påsar men å andra sidan vet man att katterna får ett bra foder som verkligen lämpar sig för dem.

Se priset här!

7. Hill’s Prescription Diet i/d kattfoder Chicken Pouch

På sjunde plats är Prescription Diet i/d kattfoder Chicken Pouch. Ibland kan det vara så att katten inte mår riktigt bra i magen. Det kan bero på en inflammation, en irritation eller bara på att katten ätit något olämpligt.

Det här är troligen den bästa blötmaten du kan ge katten när något sådant här sker. Fodret kan till och med rekommenderas av veterinär nr katten har diarré eller kräks mycket.

Det är dock viktigt att du inte på egen hand köper fodret och testar dig fram, utan kontakta en veterinär först för konsultation. Kanske är det så att katten fått i sig något olämpligt så att den inte kan tillgodogöra sig foder och då kommer det inte att hjälpa med en ny fodersort.

Våtfodret är i form av en lättsmält mousse med smak av kyckling. Om katten äter annat foder kan det vara klokt att övergå till Hill’s Prescription Diet i/d Digestive Care Chicken men om katten mår väldigt dåligt kan man gå över till det nya fodret med än gång.

Det är dock klokt att tänka på att katten inte bör äta annat foder tillsammans med Prescription Diet i/d kattfoder Chicken Pouch då det andra fodret kan slå ut den hälsosamma verkan i/d har i kattens mage.

Se priset här!

8. Bozita Bitar I Gelé Med Älg Till Katt

Bozita Bitar I Gelé Med Älg Till Katt

På åttonde plats är Bozita Bitar I Gelé Med Älg Till Katt. Det här är ett svensktillverkat foder med smak av älg. Fodret är i form av bitar i gelé och de flesta katter gillar fodret.

Den här blötmaten innehåller inte speciellt mycket fett och den lämpar sig alltså också för katter som har lite svårt för att hålla en hälsosam vikt, eller om katten behöver gå ner lite grann.

Dessutom stärker fodret kattens immunförsvar tack vare den unika sammansättningen.

För katter som är känsliga i magen är fodret också bra. Fodret innehåller nämligen varken konserveringsmedel, soja, socker eller spannmål.

Se priset här!

9. Tundra Med Lax & Anka

Tundra Med Lax & Anka

På sista plats är Tundra Med Lax & Anka. Det här fodret har en hög kötthalt på mellan 60-70 %. Här finns det inte några okända ingredienser eftersom allt deklareras på förpackningen.

Just ingrediensmässigt innehåller fodret bara naturliga ämnen, och fodret är helt spannmålsfritt.

Det här är det bästa blötfodret om du har flera katter eftersom det kan serveras till alla katter oavsett ras, ålder och storlek.

Det kan till och med ges till kattungar så länge de har börjat äta annat än mjölk.

Fodret finns också i flera smaker om just din katt inte skulle gilla kombinationen lax och anka.

Se priset här!

Köpguide av blötmat för katt

För många katter är den bästa kattmaten blötfoder. Men det behöver inte betyda att alla blöt- och färskfoder håller högsta kvalitet.

Många ger blötfoder bara för att katten ska få något extra gott, och då kanske inte kvaliteten spelar så stor roll. Andra ger blötmat för att katten ska få i sig vätska och då är det just fodrets vätskenivå som är viktig.

Om katten däremot ska få blötfodret som enda foder behöver det vara riktigt bra. Det typiska för blötfoder är att det innehåller mer kött och köttbiprodukter än vad torrfoder gör.

Det här är naturligtvis en stor fördel. Just när det gäller färskfoder består de vanligen av endast kött, ben och brosk från djur. När det gäller blötfoder och färskfoder bör du titta på innehållet, och på vilken kattfodret rekommenderas till. Ett foder för kattungar är kanske inte så praktiskt att ge till den vuxna katten och tvärtom.

Du bör också tänka på förpackningsstorleken. Om du bara har en katt kanske portionspåsar eller små burkar med blötmat är bättre än en stor konserv.

Det kan bli relativt mycket svinn med blötfoder om man köper för stora förpackningar. Tänk också på att inte lägga upp för mycket mat. Fodret blir snabbt dåligt om det står framme i rumstemperatur, till skillnad mot ett torrfoder som kan stå i flera dagar utan problem.

Prisfrågan är också viktig att ha koll på. Men bara för att ett foder är dyrt behöver det inte vara bra. Det är viktigt att man också ser över innehållet i fodret. Många gånger kan man få betala dyrt bara för att fodret är av ett visst märke, men innehållet är inte så bra för katten.

Vanliga frågor kring blötmat för katt

Här besvarar vi några av de allra vanligaste frågorna som kan uppkomma i samband med köp av blötfoder till katten.

När du ska välja det bästa blötfodret till katten finns det många saker att tänka över och här får du svar på en del av det du behöver veta.

1. Hur ofta bör man byta fodersort?

Du vill antagligen välja den bästa blötmaten till katt och det kan kännas frestande att då och då byta foder. Men så länge fodret fungerar för just din katt finns det faktiskt ingen anledning att byta foder.

Om katten slutar äta fodret eller om en veterinär rekommenderar ett annat foder kan det dock vara läge att byta sort. Likaså om du helt enkelt inser att det foder du ger inte är så bra för katten. Tänk bara på att byta ut fodret stegvis så att kattens mage hänger med.

2. Kan man göra eget foder till katten?

Fördelen med att välja blötmat katt bäst i test är att den innehåller alla de näringsämnen katten behöver.

Om man vill laga egen mat till sin katt kan man behöva studera kattens näringslära och se över olika ingredienser väldigt noga.

I regel blir det inte heller billigare att göra egen kattmat om man ska räkna in tidsåtgång, elkostnad och inköp av ingredienser i summan. Men, ja, det går att göra eget blötfoder till katten.

Om katten är dålig i magen kan det till exempel vara lämpligt att ge den skonkost i form av kokt kyckling och kokat, vitt ris i några dagar, men det är inget katten kan leva på under en längre tid.

Ska katten äta hemlagad mat under en längre tid krävs det betydligt mer av fodret och det behöver också innehålla olika grönsaker samt tillsatta vitaminer och mineraler för att katten ska må bra.

3. Hur mycket mat ska katten ha?

Det brukar finnas en utfodringsvägledning på den bästa kattmaten blötfoder där det framgår hur mycket foder katten behöver av just den aktuella sorten varje dag.

Det ska dock kommas ihåg att det är just en vägledning och katten kan behöva mer eller mindre foder beroende på dess ålder, vikt och aktivitetsnivå.

En katt som redan väger lite för mycket och som inte rör sig rejält behöver inte lika mycket mat som en ung katt som ligger på gränsen till undernärd och som klättrar och springer runt en hel del. Det är inte alls säkert att de bör äta samma slags mat.

I regel kan man själv se på sin katt hur mycket mat den behöver. Lämnar den ständigt mat på tallriken kan man troligen minska portionen.

Går den runt och verkar hungrig behöver den mer mat. Man kan också se att katten behöver mer mat om den går ner i vikt kraftigt.

4. Hur vet man att fodret är bra?

När man tittar på och jämför blötmaten bör man ha koll på att katten av naturen är köttätare.

Det är därför bra om kattens foder innehåller så mycket kött som möjligt.

Spannmål och liknande stoppas i regel mestadels i fodret för att fylla ut det.

Som kattägare kan man inte bara gå efter märket utan man måste också granska innehållsförteckningen på fodret. Det är genom den man kan se om fodret lämpar sig för katten eller inte.

5. Varför är viss kattmat dyrare?

När det gäller blötmat för katt bäst i test beror priserna på flera olika saker.

Oftast är ett foder billigare på grund av att det innehåller en stor mängd spannmål istället för att innehålla animaliska produkter.

Att skapa foder med kött kostar med eftersom kött är dyrare än spannmål, och dessutom ska det tillagas.

Men spannmålet är inte lika hälsosamt och det är rent av inte något som ska ingå i kattens kost om man ser till vad kattdjur äter i vilt tillstånd.

6. Finns det nackdelar med blötfoder och färskfoder?

Ja, även när det gäller den bästa blötmaten finns det nackdelar. Färskfoder har nackdelen att det bör förvaras fryst för att hålla sig fräscht.

Blötfoder är i regel tyngre än torrfoder om man behöver transportera det, och det kostar också mer pengar.

Många menar att blötfoder egentligen bara är dyrt vatten och med tanke på att många våtfoder just innehåller mycket vatten är det inte helt osant.

Många blötfoder är också lite svåra att tolka innehållet i då innehållsförteckningen inte alltid är den bästa.

Torrfoder är också lättare att förvara, och det håller sig fräscht längre när det serveras till katten.

På sommaren lockar torrfodret inte heller till sig massor av flugor. Man ska inte heller bortse från att torrfodret ger kattens tänder ett välbehövligt tuggmotstånd som krävs för att ta bort tandsten.

7. Kan katten bara äta blötmat?

Ja, när man väljer den bästa blötmaten som är ett helfoder kan katten faktiskt bara äta blötmat.

Det gäller dock att ha ett foder som är väl anpassat för katten och man bör också ha lite extra koll på tänderna eftersom fodret inte tar bort någon tandsten.

Summering

När det gäller den bästa kattmaten blötfoder finns det både helfoder och kompletteringsfoder.

Vilket man föredrar är helt enkelt en smaksak. Med en helfoder behöver inte katten äta annat foder, men om det är ett kompletteringsfoder behöver katten ha ett torrfoder eller annat blötfoder vid sidan om.

Blötfoder finns i olika former. Det finns både bitar i sås, bitar i gelé, paté och mousse. Olika katter föredrar olika varianter.

En positiv sak med våtfoder är att de innehåller en hel del vatten, och om katten dricker dåligt kan fodret göra så att katten får i sig den vätska som behövs.

Blötmat till katter är väldigt varierande i sin kvalitet. Vissa sorter har ett innehåll som är helt naturligt och som är väl genomtänkt i förhållande till kattens energibehov, mineraler och andra näringsämnen.

Men som kattägare behöver du också känna till att det också finns mindre lämpliga blötfoder som innehåller artificiella smaker, konserveringsmedel och massor av spannmål.

Se alltid till att kontrollera fodrets innehållsförteckning. Vi har valt att ta upp foder som innehåller så naturliga saker som möjligt. Vi har också med färskfoder i artikeln, och det är ett helt naturligt foder.

Vilket som är det bästa blötfodret varierar beroende på vilken typ av katt du har, på hur aktiv den är och på hur gammal den är.

Fodret Hill’s Prescription Diet i/d Digestive Care Chicken är ett bra val om du har en känslig katt och om du redan har konsulterat veterinär. Även Applaws Selection kattmat är ett bra val om du vill att katten ska äta naturligt.

Det finns självklart också svensktillverkat blötfoder som till exempel Mjau och Bozita. Vi vill med den här artikeln underlätta lite för dig när du ska välja ett blötfoder till din katt.

Det kan löna sig att prova sig fram då alla katter gillar olika saker. Tänk bara på att blanda fodersorterna skonsamt.

Annars finns det en stor risk att katten blir dålig i magen. Du kan till exempel börja med att ge katten någon tesked av det nya fodret tillsammans med den gamla varianten.

Om det går bra under första dagen kan man ge lite mer av den nya blötmaten under dag två. Om katten är känslig för foderbyten kan det ta upp till en vecka innan man bara kan ge det nya fodret.

Sedan kan det också ta ett tag innan man ser hur kattens vikt och kropp reagerar på foderbytet.

Ju mildare foder du byter till, desto snabbare kan bytet gå. Byter du till exempel till ett foder som just vårdar kattens matsmältning kan man i regel byta fodret rakt av direkt.

En tanke på “Blötmat katt bäst i test 2024 – hitta bästa blötmaten här!

  1. Hej, Jag har två katter som bara äter våtfoder i geleform
    är det bra . jag har provat nästan alla foder men de vägrar att äta dom.
    Hälsn. Viola Englund Björna
    englund.viola@live.se
    önskar svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *