Tick necklace

Fästinghalsband bäst i test 2024 – hitta bästa fästinghalsbandet här!

1. Petwise2. OZami3. Tic-Clip
Petwise Fästinghalsband BästOZami DofthalsbandAnibio Tic-Clip Fästingskydd
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Den som har husdjur som vistas ute kan tyvärr råka ut för den otäcka sommarplågan, fästingar.

Det gäller såväl hund som katt. Fästingar är inte bara obehagliga parasiter utan sprider även flera olika sjukdomar som kan drabba djur och människor.

I Sverige har antalet fästingar ökat för varje år vilket gör att det blir allt viktigare att skydda både husdjur och sig själv.

Fästinghalsband är en bra metod för att slippa fästingar, som fungerar på både hund och katt.

Fästingar är aktiva större delen av året så länge temperaturen inte understiger 5 grader.

När en fästing biter sig fast sprutar de genast in saliv som innehåller ämnen som gör att blodet inte koagulerar.

Även om djur i mindre utsträckning drabbas av fästingburna sjukdomar så är det viktigt att se till att hunden eller katten inte drar in levande fästingar i bostaden.

Vissa sjukdomar som TBE kan överföras direkt vid bettet. Människor har tillgång till vaccin men det finns inget vaccin för hundar eller katter.

Utbudet av olika färstinghalsband är stort och därför kommer du här kunna läsa vilka fästinghalsband som är bäst i test 2024 och dessutom helt giftfria.

Olika fästinghalsband har olika aktiva substanser som håller fästingarna borta.

Därför är det inte helt lätt att navigera rätt bland de olika fästinghalsbanden på marknaden.

Även om du använder andra medel mot fästingar kan även ett fästinghalsband vara ett bra komplement.

Speciellt under de månaderna som fästingarna är som mest aktiva eller om du ska besöka områden som är riskområden.

Tänk på att fästingar är aktiva så länge temperaturen är över 5 grader. Det gör att den som bor i södra delarna av landet kan behöva ha fästingskydd nästan året om.

Då kan det vara extra viktigt att satsa på ett bra fästinghalsband som skyddar länge.

Här har vi sammanställt fästinghalsband bäst i test 2024 som är helt giftfria. Det gör att de skyddar både dig och ditt husdjur riskfritt.

Fästinghalsbanden med doft som är bäst i test 2024 håller hög kvalitet och skyddar katten eller hunden i ca 3 tre månader.

Anibio Tic-clip är ett alternativ som håller upp till två år. ZeroBugs Pets har en batteritid på ca 10 månader.

Du får också tips på fästingplockare som är smidig och gör det lätt att ta bort eventuella fästingar som bitit sig fast.

Topp 4 bästa fästinghalsband 2024

1. Petwise Fästinghalsband

Petwise Fästinghalsband

Petwise fästinghalsband finns för både hund och katt. Du kan hitta Petwise fästinghalsband som passar den lilla hunden såväl som den riktigt stora.

Petwise fästinghalsband för katter går att ställa in oavsett husdjurets storlek och skyddar även mot loppor.

Tänk dock på att inte använd fästinghalsband som är avsett för hund till katt och tvärtom.

Fördelen med Petwise fästinghalsband är att det är mycket effektivt. Petwise fästinghalsband håller upp till tre månader och är helt giftfritt.

Den aktiva substansen har en doft av citrus och så länge halsbandet utsöndrar doften vet du att halsbandet är verksamt.

Petwise fästinghalsband fungerar så att när halsbandet gnuggas mot huden när djuret rör sig så skapas en repellerande zon kring hela kroppen.

Petwise färstinghalsband har också testats och anses inte ha några hälsorisker för vare sig djur eller människor.

Det aktiva ämnet är en olja som heter essential oil of lemon eucalyptus. Oljan är också känd under namnet PMD-oljan (p-Menthane 3,8-diol) och som är naturligt förekommande hos bladen på eukalyptusträd.

Oljan har använts länge för att förhindra bett från fästingar och andra insekter på såväl människor som djur. Viktigt att tänka på:

 •  Skulle husdjurets hud bli irriterad så avlägsna Petwise fästinghalsband och kontrollera om det är fästinghalsbandet som utlöser irritationen. I så fall ska du avbryta behandlingen.
 • Du ska inte använda Petwise fästinghalsband på kattungar eller valpar, inte heller på dräktiga husdjur eller äldre och sjuka djur.
 • Petwise fästinghalsband kommer i två storlekar så mät halsomkretsen innan du köper då det är viktigt att fästinghalsbandet sitter rätt.
Se priset här!

2. Ozami Dofthalsband

OZami Dofthalsband

OZami fästinghalsband är ett ekologiskt och giftfritt fästinghalsband som också skyddar mot loppor.

Fästinghalsbandet fungerar såväl till katter som hundar. Halsbandet aktiveras när det sätts på djuret och ger fullt skydd efter 1-2 veckor.

Den citrusdoftande oljan förändrar djurens lukt och döljer djurens närvaro så fästingarna inte upptäcker dem.

För människor är doften behaglig och katten eller hunden märker ytterst sällan av doften. Halsbandet är aktivt i ca 3 månader. Viktigt att tänka på:

 • Tänk på att halsbandet ska sitta så pass löst att det precis går att dra över huvudet vilket gör att framför allt utekatter inte riskerar att fastna.
 • OZami fästinghalsband bör inte användas på djur under tre månader eller till dräktiga katter.
 • Fästinghalsbandet bör också endast användas på fullt friska djur.
 •  Fästinghalsbandet bör inte förvaras i närheten av mindre barn.

Då det tar ca 1-2 veckor innan husdjuret har fullt skydd bör du vara extra observant och kontrollera regelbundet så inga fästingar bitit sig fast.

Se priset här!

3. Anibio Tic-Clip Fästingskydd

Anibio Tic-Clip Fästingskydd

Anibio Tic-clip fungerar som ett fästinghalsband men består av en metallbricka med två ringar som du fäster på katten eller hundens vanliga halsband.

Vikten på djuret avgör om det är en eller två ringar som ska fästas tillnamns med brickan.

Anibio Tic-clip utvecklades i Tyskland och har vuxit i popularitet över hela Europa då det är lätt att använda och säkert för såväl djur som människor.

Använder du Anibio Tic-clip på din katt bör brickan och ringarna sitta på dygnet runt och på hund räcker det att du har det på när hunden ska vara ute.

Du kan givetvis låta brickan och ringen vara kvar på hundens halsband dygnet runt. Det är också ett helt giftfritt alternativ och är aktivt i upp till två år.

Med Anibio Tic-clip fästingskydd blir katten eller hundens vanliga halsband som ett fästinghalsband vilket är praktiskt.

Brickan laddas med bioenergi som skapar ett oscillationsfält kring djuret.

Det magnetiska fältet gör det mycket svårt för fästingar att lokalisera djuret.

Nackdelen är att Anibio Tic-clip inte är fullt lika effektivt när det finns som allra flest fästingar.

Så i områden med mycket fästingar kan Tic-clip ses som ett bra komplement men under de månaderna fästingarna är mindre aktiva är Anibio Tic-clip en smidig lösning.

Se priset här!

4. Fästingbortplockare O´Tom Tick Twister

Fästingbortplockare O´Tom Tick Twister Fästingkrok

Oavsett fästingskydd så är det bra att införskaffa en riktigt bra fästingplockare.

O´Tom Tick Twister fästingkrok är mycket lättanvänd och varje förpackning innehåller två fästingplockare.

En för mindre fästingar och en för större fästingar. Dessutom kommer fästingbortplockaren i gräll färg som gör det svårt att slarva bort den.

När du använder O´Tom Tick Twister fästingkrok får du ett fast grepp om fästingen och du kan snabbt och smärtfritt få bort fästingen.

 • Tänk på att du inte ska dra bort fästingen utan vrida kroken tills fästingen lossnat.
 • När du använder fästingbortplockaren utsätts inte fästingen för något våld och på så sätt injicerar inte fästingen något gift.
 • O´Tom Tick Twister fästingkroks förpackning går att göra om till en transbortbox så du enkelt kan ta med dig den.
Se priset här!

Köpguide av fästinghalsband

Utbudet av olika sorters fästingmedel och fästingavisaden medel är stort och ökar.

Fästinghalsband bäst i test 2024 har tagit fram de bästa fästinghalsbanden på marknaden just nu som är helt giftfria.

Detta för att du ska slippa utsätta ditt husdjur och dig själv för kemikalier.

Det kan också vara ett bättre alternativ med helt giftfria om det finns barn som umgås med katten eller hunden. Olika fästinghalsband och fästingavvisare fungerar på olika sätt.

 • Fästinghalsband som skyddar genom doft är ett alternativ som påminner om myggavisaden medel för människor. Fördelen med denna typ av fästinghalsband är också att de ofta avskräcker även andra insekter.
 • Produkter som Anibio Tic-clip är laddat med magnetiskt fält och som förvandlar katten eller hundens ordinarie halsband till fästinghalsband. Nackdelen är att den inte skyddar lika bra men ett mycket bra alternativ för den som ogillar dofter.
 • ZeroBugs Pets fungerar genom att sända ut ultraljud och är helt ofarligt för människor och djur. Du kan till och med använda ZeroBugs på mindre barn. Fördelen är att du inte behöver ha ett speciellt fästinghalsband utan istället förvandlas ordinarie halsbandet till ett fästinghalsband.
 • Det finns även många andra fästinghalsband på marknaden men som inte är helt giftfria. Flera av dem går att köpa receptfritt men då de innehåller starka kemikalier kan det vara extra bra att läsa på om biverkningar.

När det kommer till fästingar så är det också viktigt att se till att borsta djuret ofta. För även om du har ett bra skydd genom fästinghalsbandet kan det fastna fästingar i pälsen.

När du använder ett av fästinghalsbanden bäst i test så minimeras risken men ta för vana att borsta av hunden eller katten varje dag. Framför allt under de månaderna fästingarna är som mest aktiva.

Det är en liten speciell teknik när det kommer till att plocka bort fästingar på rätt sätt.

En bra fästingplockare kan vara en mycket bra hjälp så du kan plocka bort fästingar på ett korrekt sätt. Råkar du klämma sönder fästingen eller bara få bort delar kan det ibland vara farligt.

Detta då det kan sprutas ut ämnen som bär på olika smittor in i djurets hud.

Därför är en bra fästingplockare en mycket bra investering. Använder du vanlig pincett eller naglarna bör du tänka på följande:

 • Ta ett fast tag om fästingen så nära huden som möjligt.
 • Dra rakt ut med ett fast grepp om fästingen.
 • Kontrollera så hela fästingen är borta och tvätta av området med desinfektionsmedel eller ljummet vatten och tvål.

Det är inte alltid lätt att få exempelvis en katt att sitta helt stilla när du ska dra bort fästingen och då är en fästingplockare att rekommendera.

Skulle mot förmodan någon del av fästingen sitta kvar under huden så försök inte att gräva fram.

Resterna kommer att stöttas bort naturligt av djurets kropp. Skulle du försöka ta bort någon liten del som sitter kvar under huden ökar risken för att såret blir inflammerat.

Skulle du märka att såret blir infekterat är det viktigt att du rengör det noga och kontaktar veterinär om infektionen inte går ned.

Vanliga frågor kring fästinghalsband

Oavsett vilket fästingavstötande medel du använder så finns det alltid för och nackdelar.

Husdjur är också olika och olika medel kan påverka djur på olika sätt. Det finns en hel del starkare fästingmedel på marknaden som har ett högre skydd mot fästingar men som kan orsaka kraftiga biverkningar.

Även om exempelvis fästinghalsband med doft som är helt giftfria så kan vissa husdjur reagera på doften.

1. Vilka är de farligaste sjukdomarna som hunden kan få av fästingbett?

Människor och hundar får olika sjukdomar av fästingbett. Den vanligast sjukdomen som hundar drabbas av är Anasplasmos borrelia.

Det är ungefär samma sjukdom som drabbar människor. TBE hos hundar är inte vanligt men förekommer och i takt med att antalet fästingar ökar riskerar även antalet fall hos hundar att öka.

Tänk på att uppsöka veterinär omgående om din hund uppvisar symptom.

2. Ger fästinghalsband fullständigt skydd?

Fästinghalsband skyddar och minimerar risken för att fästingar biter sig fast men inget skydd är hundraprocentigt.

Framför allt inte i områden där det finns mycket fästingar. Därför är det viktigt att du regelbundet undersöker ditt husdjur.

Däremot märks det mycket stor skillnad om du använder ett fästinghalsband eller inte.

Tänk också på att även om fästingen inte biter sig fast kan de sitta i pälsen och då överföras till människor.

Så därför bör du också undersöka dig själv efter promenader eller när ni vistats ute.

3. Är fästinghalsband farliga?

De fästinghalsband som är bäst i test är giftfria men vissa kan orsaka irritation hos känsliga djur.

En del bör heller inte användas till kattungar eller valpar. Är ditt husdjur dräktigt bör du välja ett alternativ som tydligt anger att det är säkert för dräktiga honor.

Mindre barn bör skyddas mot vissa fästinghalsband men det är främst för att barn kan få i sig ämnet oralt när de leker med katten eller hunden.

Vissa fästingavvisare som ZeroBugs Pets är helt säkra och kan också användas av mindre barn.

4. Kan jag låta hunden bada med fästinghalsband?

Det går att bada med vissa fästinghalsband men det är viktigt att läsa på förpackningen vad som gäller.

Vatten reducerar effekten av dofthalsband och du kan behöva byta halsband oftare.

Använder du fästinghalsband med kemikalier bör du ta av halsbandet så inte gifterna går ut i vattnet. ZeroBug Pets ska inte doppas i vatten då batteriet kan ta skada.

5. Hur mycket kostar ett fästinghalsband?

Priserna varierar och ett fästinghalsband kan kosta allt från under hundralappen till flera hundra kronor.

Därför lönar det sig att jämföra olika försäljare. När det kommer till priset som är det heller inte alltid säkert att det dyraste alternativet är det bästa.

Då preferenser är olika kan det också vara bra att läsa omdömen från andra som testat fästingskyddet.

Tänk också på att läsa instruktion och eventuella varningar på förpackningen.

Lider ditt husdjur av någon sjukdom och du är osäker på vilket fästingskydd som är mest lämpligt kan du alltid rådgöra med en veterinär.

6. Vad kan jag göra för att själva undvika fästingar?

Det bästa sättet är att undvika att gå i högt gräs och buskar för det är där fästingarna trivs som allra bäst.

Försök att täcka kroppen även om det är varmt och då gärna med ljusa kläder så du kan se fästingarna lättare.

Det är framför allt viktigt att se till att mindre barn har heltäckande kläder då de gärna kryper i gräset.

Det finns bra fästingavvisande medel som du kan applicera på kläder eller huden.

När du kommer hem så undersök dig själv och barnen för att se om det kryper någon fästing på kroppen.

Fästingar dras extra till områden på kroppen där huden är tunn som ljumsken eller knävecket.

Hittar du en fästing som bitit sig fast så avlägsna den så fort som möjligt.

Du bör också vara observant på symptom på borrelia eller TBE. Har du möjlighet så vaccinerar dig gärna mot TBE som ger ett mycket gott skydd.

Summering

Det är viktigt att skydda ditt husdjur och dig själv mot fästingar. Fästingar är parasiter som inte bara är otäcka utan sprider olika sjukdomar.

Även om djur drabbas av fästingburna sjukdomar i lägre utsträckning än människor så riskerar de att bli sjuka.

Fästingar som husdjur tar med sig in kan föras över till människor och därmed bli en risk för hela familjen.

Antalet fästingar i Sverige ökar och det kommer även in nya arter som bär på bland annat TBE.

TBE är en virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation och i värsta fall leda till livslånga men. I fåtal fall kan även TBE leda till dödsfall.

Det finns många bra fästingmedel för husdjur och fästinghalsband är ett bra alternativ.

De fästinghalsband som är bäst i test 2024 är giftfria och är välbeprövade.

Vissa fästinghalsband kan dock inte användas till kattungar, valpar eller dräktiga honor.

Ett fästinghalsband minimerar risken för att fästingar ska bita sig fast eller sätta si i djurets päls.

Därför märks det stor skillnad om du använder ett fästinghalsband eller inte.

Det finns fästinghalsband med doft och det finns andra alternativ som förvandlar husdjurets ordinarie halsband till ett fästinghalsband.

Fästinghalsband skyddar i regel även om annan ohyra som loppor och stickande insekter.

Två varianter som är med på fästinghalsband bäst i test 2024 är av den typen som fästes på det vanliga halsbandet.

Anibio Tic-clip laddas med bioenergi som skapar ett magnetiskt fält kring djuret.

Fältet skyddar genom att det gör det svårt för fästingar och insekter att lokalisera ljudet.

ZeroBugs Pets sänder ut ett ultraljud som träffar fästingar och insekter vilket då gör att de avlägsnar sig.

Dessa två alternativ är bra alternativ om du eller husdjuret inte gillar dofthalsband.

Oavsett vilket fästingavvisande skydd du väljer är det bra att införskaffa en fästingplockare.

Det gör att du smidigt och säkert kan avlägsna eventuella fästingar som bitit sig fast.

Då det varit många milda vintrar har också fästingbeståndet ökat och det finns även riskområden där det finns extra mycket fästingar.

Ska du exempelvis till Stockholmstrakten inklusive skärgården, Södermanland eller Uppsala är det extra viktig att du har ett fullgott skydd.

Det finns även vissa andra områden som är extra fästingrika så kontrollera vad som gäller för länet om du är på resande fot. Välj ett bra fästinghalsband som är bäst i test och minimera risken för fästingbett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *