Ridhjälmar bäst i test

Ridhjälmar bäst i test 2024 – hitta bästa ridhjälmen här!

1. Back On Track EQ32. Back On Track EQ3 Smooth Top
Ridhjälm Back On Track EQ3Back On Track EQ3 Lynx Smooth Top
Se priset här! Se priset här!

När du ska ut och rida är en hjälm något du måste ha. Det betyder att du utan tvekan kommer att behöva köpa en för att du ska vara trygg på hästryggen. I vissa stall finns det möjlighet att låna hjälmar, vilket är ett utmärkt alternativ för den som bara rider vid enstaka tillfällen. Rider du däremot regelbundet eller kanske till och med har en egen häst så behöver du naturligtvis också en egen hjälm.

Hjälmen du väljer måste vara godkänd enligt EU-standard och behöver sitta bekvämt. Den ska ha en bra passform och kanske vill du även ha den i någon specifik design? Här nedan har vi listat några av de bästa och säkraste ridhjälmarna för 2024. Alla hjälmar är godkända och säkra, men kommer i olika prisklasser för att du ska kunna hitta en som passar just dig och din plånbok.

Till den här topplistan över de bästa ridhjälmarna för 2024 har vi valt ut hjälmar som vi anser är mycket bra och som även är bekväma och funktionella. När man skriver en bäst i test är det naturligtvis också de bästa hjälmarna på marknaden som man ska ha med, eller hur? Även om alla ridhjälmar har olika designer, egenskaper och utseendet, finns det en sak som de alla har gemensamt. Alla hjälmar i testet håller för de säkerhetskrav som finns och uppfyller därmed EU-standarden.

Ridhjälmar finns inte bara i olika designer och former, utan även i olika prisklasser. Till vår bäst i test för bästa ridhjälmen har vi valt ut hjälmar i olika prisklasser, för att passa så många olika plånböcker som möjligt. För oss är det viktigt att man kan vara säker på hästryggen, oavsett hur mycket pengar man vill spendera på en ridhjälm. Förhoppningsvis kommer du, med våra ridhjälmar bäst i test, att hitta en som du tycker är riktigt bra och prisvärd.

Innan du väljer en av ridhjälmarna nedan eller köper en ridhjälm av annat slag rekommenderar vi att du läser igenom vår köpguide längre ner på sidan. I denna köpguide har vi sett till att ta med mycket viktig och nyttig information för dig som är på jakt efter en ny hjälm.

Både noviser och erfarna ryttare kan ibland behöva vägledning i valet av hjälm, t.ex. vilken design som är bäst eller vad det är för märkning som man ska titta efter. Vår bäst i test köpguide och bäst i test frågor och svar ger dig all information du behöver för att göra ett gott val.

Topp 2 bästa ridhjälmarna 2024

1. Ridhjälm Back On Track EQ3

Ridhjälm Back On Track EQ3

Back on Track EQ3 ridhjälm är en bra hjälm med en mycket låg vikt och en passform som är bekväm och behaglig att bära, även under mycket långa ridturer. Denna hjälm i den högre prisklassen är ett perfekt alternativ för den som är beredd att lägga ut mycket pengar på en hjälm av hög kvalitet.

Naturligtvis finns det också många egenskaper som skiljer hjälmen från andra alternativ. Till exempel har man valt att utrustade den med en teknologi som kallas för MIPS. MIPS fungerar som så att ridhjälmen minimerar risken för påfrestningar i samband med sneda slag.

Back on Track EQ3 Shiny PU Leather Vent M är tillverkad i ett mjukt och behagligt material likt syntetiskt läder. Till skillnad från sin föregångare har EQ3 en ökad ventilation och en betydligt bättre passform. Här får du en högkvalitativ hjälm i en nästan futuristisk design och som självfallet uppfyller alla säkerhetskrav.

Fördelar

  • Mycket låg vikt och bra passform
  • Utrustad med MIPS teknologi
  • Ordentlig ventilation
  • Uppfyller alla säkerhetskrav CE VG1 01.040 2014-12.

Är du intresserad av en hjälm som kommer att hålla länge är EQ3 valet för dig. Även om hjälmen är i den dyrare prisklassen är det en mycket högkvalitativ hjälm som kommer att sitta bekvämt under alla dina ridturer.

Den lätta vikten och den ökade ventilationen gör användandet mycket optimalt och du slipper oroa dig för att bära upp tyngden som de äldre hjälmarna hade. Säkerhet är A och O när det kommer till EQ3, vilket även märks av i den unika MIPS teknologin som inga andra ridhjälmar i Sverige har.

Se priset här!

2. Back On Track EQ3 Lynx Smooth Top

Back On Track EQ3 Lynx Smooth Top

Back on Track EQ3 har vi tagit med ett flertal gånger i denna bäst i test, men eftersom ridhjälmen finns i många olika designer och former behöver också Back on Track EQ3 Lynx Smooth Top få ta sig plats på denna topplista. Som tidigare nämnt är detta en hjälm som har en föregångare vid namn EQ2.

Skillnaden mellan de båda hjälmarna är dock väldigt stor. EQ3 Lynx Smooth är en hjälm som inte bara är lätt och behaglig att bära, utan som till och med att utsetts till den bästa ridhjälmen 2014 av Folksam. Folksam utförde då ett test av ridhjälmar och Back on Track EQ3 Lynx Smooth Top kammade hem första pris.

Det här är verkligen en unik ridhjälm med funktioner och egenskaper som du inte hittar hos någon annan tillverkare i Sverige idag. Det är MIPS teknologin som ligger bakom den stora säkerhet som ridhjälmen ger. Teknologin är framtagen för att minimera de påfrestningar som kan ske på din hjärna i samband med ett snett slag.

Fördelar

  • Snygg och diskret design
  • Utrustad med MIPS teknologi
  • Förbättrad passform än föregångaren
  • Godkänd enligt CE VG1 01.040 2014-12.

Skaparna av Back on Track EQ3 Lynx Smooth Top vet hur viktigt det är att hjälmen har en perfekt passform för användaren. Därför kommer ridhjälmen i flera olika storlekar. Välj S för ett mått på 50-53, M för storlek 54-58 eller L för 59-61. Det är mycket viktigt att du aldrig använder en hjälm som är för liten eller för stor. Många ser bara problem i samband med ridhjälmar som är för stora, men även en liten hjälm kan få konsekvenser. Back on Track EQ3 Lynx Smooth Top är en mycket populär och uppskattad hjälm som säkerställer att du håller dig trygg i stallet såväl som på hästryggen.

Se priset här!

Köpguide för ridhjälmar bäst i test

Det sägs att varannan svensk har ramlat av hästryggen minst en gång under sin livstid, men det finns andra sätt att skada sig på som inte inkluderar ett fullt fall. När du vistas i stallet finns det risk för att stöta i saker, såväl som att få smällar mot huvudet, t.ex. orsakade av en häst som sparkar.

Av denna orsak är det därför mycket viktigt att du aldrig slarvar när det kommer till att bära hjälm. Eftersom risken att bli sparkad kan vara rätt stor bör du även bära hjälmen när du bara vistas i stallet, vid körning eller när du longerar. Även vid löshoppning är det viktigt att du skyddar dig. Att skada huvudet är något som kan ske även om du inte sitter upp på hästen och oavsett om du är en van ryttare eller inte.

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa en ridhjälm. Våra ridhjälmar bäst i test är alla godkända och trygga att använda sig av. När du ska köpa en ridhjälm bör du alltså alltid se till att hjälmen är CE-märkt, vilket betyder att den följer säkerhetskraven för EU-standarden. Tyvärr finns det många hjälmar därute som inte har en CE-märkning, se till att du alltid kikar efter detta innan du väljer.

Rätt passform

Det är viktigt att den ridhjälm du väljer sitter skönt. Hjälmen ska ha en bra passform och täcka upp större delen av ditt huvud. Det inkluderar bland annat tinningen, bakhuvudet och pannan, men den ska inte vara så pass stor att dina öron täcks för. Den får heller inte falla ner och störa din sikt eller göra det svårt för dig att se ordentligt.

Genom att välja rätt storlek ser du till att få ett bättre skydd. Du kan således inte köpa en hjälm som du planerar att “växa i”. Hjälmen ska sitta perfekt direkt. Ett bra sätt att kontrollera om hjälmen är i rätt storlek är genom att böja huvudet framåt när du inte har knäppt hjälmen. Ridhjälmen ska sitta kvar på huvudet, utan att falla av. Naturligtvis ska du alltid ha hjälmen knäppt under hakan när du ska använda den i stallet eller vid ridning.

Hjälmar i olika material och designer

Det finns flera olika hjälmar på marknaden. Hjälmarna kommer från olika tillverkade, i olika designer och i olika prisklasser. Det finns hjälmar som är luftiga, så kallade lättviktshjälmar, men det finns även hjälmar i PU läder eller i sammet.

Sammetshjälmar är ett mycket populärt alternativ till vintern. Dessa sluter nämligen tätt mycket bättre och håller huvudet varmt och skönt. Lättviktshjälmar har blivit ett mycket trendigt alternativ på senaste tiden. De är luftiga, har bra ventilation och ger ingen tyngd på varken huvud eller nacke.

Valet av färg på hjälmen är helt upp till var och en att bestämma. Marknaden erbjuder ridhjälmar i alla möjliga färger och det är bara du som väljer vad som passar bäst. När det kommer till det mest klassiska alternativet är svart den ledande färgen och alltid ett säkert kort. På tävlingar är det dock vanligt att många ryttare väljer en specifik kulör som de tycker beskriver en själv bäst.

Säkerhet är a och o

Även om du köper en av de ridhjälmar från bäst i test listan behöver du byta hjälm om du skulle slå i hjälmen hårt eller är med om ett fall. Skulle det vara så att du är med om en ridolycka eller annan olycka där du har haft hjälmen på dig behöver denne kasseras. Förmågan att skydda ditt huvud är nu till stora delar helt borta. Av denna orsak är det rekommenderat att du är varsam med den hjälm. Släng den inte i stallgolvet eller hantera den hårt i onödan.

Just av denna orsak bör du aldrig köpa en hjälm som är begagnad. Det kan kännas lockande, speciellt om den ser ny och fräsch ut, men det kan finnas skador på hjälmen som du inte kan se från utsidan. Hjälmen kan ha spruckit av ett fall och kommer därför inte att skydda ditt huvud om du skulle bära den i samband med en olycka.

Ska man välja en billig eller dyr ridhjälm?

Huruvida du bör välja en dyr eller billig ridhjälm är en mycket vanlig fundering hos ryttare eller föräldrar till barn som rider. För många kan det kännas som ett självklart val att kosta på sig lite extra när det kommer till just säkerheten för huvudet, medan andra menar att de billigare alternativen fungerar precis lika bra. Du bestämmer själv om det är en ridhjälm i budget-, mellan- eller den högre prisklassen som du vill köpa.

Innan du börjar att titta efter ridhjälmar rekommenderar vi att du sätter upp en budget. Det kan låta fånigt att ha en budget för ett enkelt inköp som en ridhjälm, men sanningen är att det kommer förenkla det för dig i processen. Utbudet för ridhjälmar är otroligt stort och shoppar du över nätet är utbudet näst intill oändligt.

Om du bestämmer dig för hur mycket din hjälm får kosta kan du lättare filtrera bort resultat som inte lämpar sig för din plånbok. I vår bäst i test har vi försök att ta med hjälmar i många olika prisklasser och för olika tjocklekar på plånboken. Den första hjälmen i vårt bäst i test ligger till exempelvis endast runt 500-lappen, medan EQ3 ridhjälmarna går över en prislapp på 2000 kronor.

Vad säger lagen om ridhjälmar?

Att rida utan ridhjälm är både onödigt och dumt, men vad säger egentligen lagen om detta? Är det okej att rida utan ridhjälm om man vill eller kan man bli straffad eller få böter? Enkelt förklarat kan man säga att det i Sverige inte finns någon lag på att man måste bära ridhjälm i samband med ritt eller kringaktiviteter, men att vara utan en ridhjälm är dumt och ingenting som man bör riskera.

Rider du privat och har egen häst får du själv välja hur du vill göra med hjälmen. Vi rekommenderar att alla människor, oavsett ålder, använder hjälm i samband med ridsport och aktiviteter där du kan skadas i stallet eller på ridbanan.

Rider du däremot inte privat utan är medlem i en ridskola eller en ridklubb är det andra regler som gäller. Alla ridklubbar eller ridskolor som är anslutna till Svenska ridsportförbundet har ett krav på att alla som rider på anläggningen ska bära hjälm.

Hjälm ska också användas i samband med longering. Här finns det dock ingen regel som säger att ridhjälm även ska bäras i stallet eller i samband med rykt och skötsel. Det är således upp till var och en att bestämma om en hjälm ska användas i dessa tillfällen. Under lektioner är en godkänd ridhjälm alltid ett krav!

Vi vill återigen informera om vikten att bära en hjälm när du sitter upp i sadeln eller ska utöva aktiviteter tillsammans med hästar. En häst besitter en otrolig styrka och ett fall mitt i en galopp kan skada dig ordentligt. Vill det sig illa kan du råka ut för en kraftig skallskada.

Hjälmen skyddar dig och säkerställer att din allra viktigaste kroppsdel är intakt. Att bryta en arm klarar sig de allra flesta igenom, men att slå ett hål i skallen är inte lika lätt att återhämta sig ifrån.

Vanliga frågor kring ridhjälmar

Innan man ska köpa en ridhjälm är det vanligt att ha frågor och funderingar. Detta är kanske vanligast om man aldrig har köpt en ridhjälm förut. Med våra ridhjälmar bäst i test eller vår bäst i test köpguide kan du få råd och vägledning om vad du bör tänka på. Här nedan har vi också sett till att skapa en sektion med de vanligaste frågorna och funderingarna som kan uppstå i samband med ett köp av en ridhjälm.

1. Vem behöver en ridhjälm?

Det är lätt att man tror att det bara är ryttare som behöver ha på sig ridhjälm i samband med ritt, men riktigt så fungerar det inte. Enligt Svenska Ridsportförbundet måste alla människor som utöver ridning såväl som kringaktiviteter ha på sig en bra och godkänt ridhjälm. Några exempel på kringaktiviteter kan vara i samband med löshoppning eller om du longerar.

Att ha på sig hjälm i stallet är inget krav, men absolut en rekommendation. Hästar är stora och starka djur och får du en spark kan huvudet ta stor skada. Införskaffa dig en lösviktshjälm för att minimera obehag om du ska ha på dig hjälmen länge. Svenska ridsportförbundet kräver även att hjälm ska användas i samband vid veterinärbesiktning av hästen.

2. Vilken märkning ska man leta efter?

Att rida med en godkänd och säker hjälm är A och O för att ditt huvud ska vara skyddat. När du väljer en ridhjälm är det därför viktigt att du letar efter en som är CE-märkt. Teknologin och designerna uppdateras på en ständig basis och så även säkerhetsreglerna. Nuförtiden är hjälmarna tryggare än vad de någonsin varit förr, vilket naturligtvis är väldigt bra för ryttarna.

3. Vilken typ av hjälm ska man välja?

Vilken typ av hjälm du ska välja kan bara du själv bestämma. Det är till exempelvis inte helt ovanligt att man har flera hjälmar för olika ändamål. Vill du ha en hjälm som fungerar året runt kan du välja en klassisk ridhjälm i sammet, men kom ihåg att sammet kan bli väldigt varmt på sommaren. En lättviktshjälm är behaglig att bära och här kan du med fördel få plats med en mössa för vinterns kalla dagar. Även modellerna kan variera mycket. Det finns t.ex. många modeller som har en mer sportig look.

4. Har färgen någon betydelse vid valet av ridhjälm?

Det enkla svaret på den frågan är nej. Vilken färg du har på hjälmen har ingen betydelse alls. Du bestämmer själv om du vill ha en röd, grön, blå eller svart hjälm. Det är även upp till dig själv att välja om den ska ha ett överdrag av tyg, plast eller PU läder. Det som är viktigt är att hjälmen är trygg och säker att använda sig av.

Marknaden erbjuder mängder med olika typer av färger att välja mellan för att du ska kunna ha en hjälm för olika tillfällen eller en som du tycker avspeglar din personlighet. Många ryttare tycker till exempel att det är kul att matcha hjälmen med resterande ridutrustning, som byxor eller ridstrumpor i samma färg.

5. Hur hittar jag rätt storlek?

Att välja rätt storlek på din hjälm är en av de viktigaste faktorer för att hjälmen ska skydda som den bör. Här är det mycket viktigt att du varken köper en hjälm som är för stor eller för liten. Många tror att det bara är hjälmar som är för stora som kan innebära en risk för ryttaren, men detta är inte fallet. I vår bäst i test för bästa ridhjälmen kan du läsa mer om hur du beräknar storlek och även göra testet där du böjer huvudet framåt. Det lättaste är dock att mäta huvudet eller välja en ridhjälm som är justerbar.

Fördelen med de justerbara hjälmarna är att du har möjlighet att använda dem lite längre än om du köper en “fast” hjälm. Som vuxen växer inte längre huvudet och en justeringsfunktion är kanske inte av samma vikt längre. För barn eller ungdomar kan en justerbar hjälm dock vara det bästa alternativet för en långvarig användning.

6. Kan man köpa en begagnad ridhjälm?

Det finns många privatpersoner som säljer sina gamla ridhjälmar, men du bör aldrig köpa en hjälm som har använts av en annan privatperson sedan tidigare. Detta är viktigare än man kan tro. Orsaken till varför du aldrig bör köpa en ridhjälm begagnat är helt enkelt för att hjälmen kan ha utstått hårda fall och stötar, något som inte syns på utsidan.

Det betyder alltså att hjälmen kan vara skadad och då kommer den inte skydda om du själv skulle behöva ta emot ett fall. Vi rekommenderar att du tittar igenom vår bäst i test för att hitta en bra ridhjälm. Vår bäst i test listar ridhjälmar i många olika prisklasser.

7. Måste hjälmen vara dyr för att vara bra? 

Det korta svaret på den frågan är nej. En ridhjälm måste inte vara dyr för att ändå kunna vara bra och leva upp till de säkerhetskrav som EU-standarden ställer. Det finns många hjälmar som också är i den lägre prisklassen och som håller en mycket hög kvalitet.

Dock är det som alltid när det kommer till produkter eller tjänster. Du får vad du betalar för. Hjälmen ska ändå skydda den mest känsliga del av din kropp och det kan vara värt att kosta på sig lite extra. Vill du ha en ridhjälm i mellanprisklassen får du räkna med en kostnad på 600-900 kronor.

8. Kan man köpa en ridhjälm online? 

Det finns många fördelar med att beställa din ridhjälm via nätet istället för att besöka en fysisk butik. Här är det dock viktigt att du vet med dig att hjälmen du väljer har en bra passform och att storleken stämmer överens med ditt huvud. Kanske har du använt dig av samma modell och märke tidigare och bara vill förnya? Det går självklart bra att beställa ridhjälmar över nätet, men ska du välja en ny modell eller är osäker på storlek bör du först testa hjälmen.

Du kan testa den i en butik som säljer just den modell du är intresserad av. Kom ihåg att hjälmen ska ha en bra passform och vara bekväm. Du ska kunna använda dig av hjälmen utan problem under längre tillfällen, t.ex. i samband med en lång uteritt eller när du befinner dig på ett veterinärbesök tillsammans med din häst.

Summering

Att köpa en ridhjälm kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det är svårare än man kan tro. Visst känns det som att det bara är att gå in i en butik och välja en hjälm som sitter bra och har ett schysst pris? Nej, riktigt så enkelt är det faktiskt inte.

Till att börja med finns det en hel uppsjö av olika typer av ridhjälmar att välja mellan, men också designer, funktioner, tillverkare och säkerhetsaspekter att beakta. Vår bäst i test ger dig den grundläggande informationen du behöver för att kunna införskaffa dig en bra ridhjälm som du blir nöjd med länge.

Röd, svart, sammet eller läder? Billigt, mellanklass eller dyrt? Vad är det egentligen man ska tänka på när man ska köpa en ridhjälm? Till att börja med gäller det att hitta en som är trygg och säker att använda sig av och som uppfyller de säkerhetskrav som finns enligt Eu-standarden. Din hjälm måste ha en CE-märkning/VG1 för att du ska kunna vara 100 % trygg.

Huruvida du väljer en röd eller grön hjälm har därefter ingen betydelse. Dock är det många som ser mer och mer fördelar med de hjälmar som har större partier med ventilation. Ridhjälmar från förr var mycket klumpiga och otroligt varma, men det är nu ett minne blott.

Vårt bäst i test hjälper dig i jakten på din ridhjälm

Att det kan vara svårt att hitta rätt ridhjälm är inga konstigheter. Vår bäst i test hjälper dig en bra bit på vägen för att göra ett mer medvetet val. Det spelar ingen roll om det är en ridhjälm till dig själv eller till ditt barn som du köper. Hjälmen måste ändå vara av hög kvalitet och ha rätt passform. I vår bäst i test köpguide går vi igenom olika sätt som du kan gå tillväga för att säkerställa att hjälmen du valt är i rätt storlek.

Vi hoppas att du, efter denna bäst i test, ska ha hittat en ridhjälm som du tycker riktigt mycket om och som passar den budget som du har. Beställer du hjälmen online är det viktigt att du först provar ut den i butiken, för att slippa behöva skicka tillbaka den om något inte skulle stämma.

Ta dig alltså till en fysisk butik först, för att därefter lägga beställningen när du är hemma eller vid en enhet uppkopplad till internet, t.ex. mobiltelefonen eller surfplattan. Utöver det stora utbudet av olika hjälmar och tillverkare finns det ytterligare en fördel med att köpa din ridhjälm online.

På internetbutikerna finns vanligtvis ett flertal olika betalningsmetoder att välja mellan. Om du vill satsa på en dyrare ridhjälm, men inte har pengar för stunden, kan du med fördel använda dig av delbetalning. Detta gäller i de flesta fall, men kan inte garanteras på alla nätbutiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *