four assorted-color tabby kittens on brown basket

Kattförsäkring – Läs detta innan du tecknar kattförsäkring 2024!

Klart att kissen ska försäkras! Förhoppningsvis blir det aldrig aktuellt men det kan vara väldigt skönt att veta att din katt har kattförsäkring om något skulle hända. Om din skatt skulle skadas eller bli sjuk så får du råd med vården som krävs tack vare försäkringen. Men det gäller ju att välja rätt…

Vi tar en titt på hur du ska tänka för att få bästa kattförsäkringen såväl som på några aktuella val och deras fördelar. Kom ihåg att försäkringen även kan ge dig gratis rådgivning och möjlighet till förebyggande vård för din katt.

Vad ska ingå i en kattförsäkring?

Innan vi kikar lite närmre på möjliga val av försäkring för din katt så kan det vara på sin plats att ta upp vad som bör ingå i den. För att du ska kunna jämföra kattförsäkringar så måste du ju ha lite koll på vad som kan ingå.

En standard kattförsäkring har:

 • Ersättning för veterinärbesök (både fysiska och digitala veterinärbesök)
 • Ersättning för behandling hos veterinär
 • Ersättning för mediciner till katten

Utöver detta är det också vanligt att kunna få gratis konsultation med veterinärtjänst och reducerad tandvård för katten.

Inom kategorin kattförsäkringar finner vi också livförsäkring för katt. Den kan vara ett tillägg eller ingå i den premie du köper. Det här beror på försäkringsbolag och vilken försäkringsnivå som du väljer.

Du bör ta reda på om livförsäkringen gäller hela kattens liv eller till en ålder på 8,9 eller kanske 13 år.

Några av de bästa kattförsäkringarna just nu

Det finns flera bra alternativ för kattförsäkringar i Sverige. Här ska vi se lite närmre på några av de allra främsta som har fått höga kundomdömen av personer som har behövt använda stödet från försäkringen för att vårda katten.

Svedea kattförsäkring

Svedea har nära 5 av 5 poäng i kundomdömen och detta räknat på hundratals kommentarer från skadekunder. Det här är en mycket populär kattförsäkring med flera möjliga tillval. Om du försäkrar katten innan den är 16 månader gammal kan du få 20% rabatt. 

Det bästa med denna kattförsäkring är att den alltid kommer att ha ett omfattande innehåll. Du sätter självrisken men kan känna dig trygg med att alla standardersättningar finns med i ditt paket.

Fördelar med Svedeas kattförsäkring:

 • Receptbelagda mediciner ingår alltid
 • Försäkringen har samma nivå för hela kattens liv
 • Du får gratis veterinärbesök hos FirstVet

Svedea lovar att du alltid får marknadens bästa ersättning för medicin och veterinärvårdsförsäkringen kommer alltid att vara en del av ditt paket. Om du vill ha fler försäkringar för din katt, som till exempel rehabiliteringsförsäkring, kan du välja dem som tillägg.

Läs mer och se pris här.

ICA kattförsäkring

Om du är ICA-kund kan det finnas god anledning till att välja deras försäkring för husdjur. Du får nämligen stammispoäng för kostnaden för kattförsäkringen. ICA kattförsäkring har nästan lika högt betyg från skadekunder som Svedea, det vill säga nära full pott med 8 av 10 toppbetyg.

Fördelar med ICAs kattförsäkring:

 • Ingen karenstid, försäkringen gäller från dag 1
 • Rabatt på försäkring vid kastrering
 • Flexibilitet vad gäller veterinärvårdsbelopp
 • ICA-bonus för försäkringen!

I ICAs försäkring för katt så ingår veterinärvård, receptbelagd medicin, gratis rådgivning från FirstVet, behandling av tandsjukdomen Tooth resorption och behandling av dolda fel. Det här kan vara ett mycket bra val för dig som behöver kattförsäkring för bondkatt eller blandras.

Läs mer och se pris här.

ManyPets kattförsäkring

ManyPets har en försäkring för katter med mycket låg självrisk. Du kan välja komplett tandskydd och det här försäkringsbolaget är känt för att erbjuda bra support och enkel skadeanmälan. En titt på kundrecensioner visar också att många är nöjda med kattförsäkringen från ManyPets.

Fördelar med ManyPets kattförsäkring:

 • Fast självrisk från 0 kronor
 • Ingen åldersgräns för katten
 • Ingen karensdag vid byte från annan försäkring
 • Skydd för dolda skador och sjukdomar

Så länge som din katt är under 9 år så kan du välja fast självrisk från 0 kronor. Villkoren för de olika försäkringspaketen är mycket goda. Gratis rådgivning från FirstVet ingår. Det kan också nämnas att ManyPets fick utmärkelsen Feefos Gold Trusted Service Award år 2021 för service och skadereglering.

Läs mer och se pris här.

Lassie kattförsäkring

Lassie erbjuder en smart kattförsäkring som inkluderar veterinärvård för upp till 150 000 kronor. Det ligger snäppet högre än många andra försäkringsbolags erbjudande. Om du använder deras app så kan du sänka priset med 250 kronor.

Fördelar med Lassie kattförsäkring:

 • Mobilvänlig försäkring
 • Gratis rådgivning från FirstVet
 • Rabatt om du bjuder in vänner
 • Samla poäng med appen för mer rabatt

Det här är ett bra val på dig som vill få möjligheter till flera olika rabatter. Priset på kattförsäkringen påverkas förstås av ras, ålder och var ni bor. Men du får flera metoder för att sänka ditt pris och du belönar för att använda appen för att sköta om din katt på ett preventivt sätt.

Läs mer och se pris här.

Vänta inte med att försäkra din katt!

Så snart som du skaffar katt är det dags att tänka på försäkringen för den. Försäkringsbolagen har som standard 6 veckors ålder som gräns för när du kan köpa kattförsäkringen. En vanlig rekommendation är att du inte väntar längre än till 4 månaders ålder med att teckna din försäkringspremie.

Enligt svensk lag kan du inte skilja en kattunge från mamman innan den är 12 veckor. Därmed kan du teckna försäkringen samma dag som kattungen kommer hem till dig. Karenstiden för din försäkring kan förstås innebära att du vill teckna försäkringen redan innan du hämtar hem din katt så att den gäller från dag 1.

Detta måste du kolla upp med försäkringsbolaget. Tänk också på att vissa kattungar kan behöva lite mer tid med mamman. Då får du kanske vänta några veckor till innan katten är hos dig och försäkringen träder i kraft.

Särskilda regler för särskilda kattförsäkringar

Om du vill ha en avelsförsäkring för din raskatt så måste du vara medveten om de krav som finns för att få försäkringen. 

Din katt ska ha:

 1. ID-märkning
 2. Fyllt 6 veckor
 3. Inte vara över 6 år

Dessutom kan det vara så att försäkringsbolaget bara ger dig en avelsförsäkring om du har en veterinärvårdsförsäkring.

Vad gäller livförsäkring för katt så ska den vara ID-märkt för att kunna försäkras. Här är det också vanligt att katten bara kan livförsäkras upp till 6 års ålder. Denna regel kan skilja sig mellan olika bolag och det är viktigt att du kollar upp vad som gäller i ditt fall.

Det tål att upprepas att en livförsäkring för katt kan upphöra vid en viss ålder. Detta är en detalj som du ska vara medveten om innan du tecknar försäkringen!

Kattförsäkring pris – Vad kommer kattförsäkringen att kosta?

Det finns flera saker som påverkar kattförsäkring pris. Det finns många olika katt-raser och det är välkänt att vissa raser har en viss typ av hälsoproblem. En del försäkringsbolag delar in raserna i flera grupper där det finns en skala vad gäller priset i relation till ras.

Försäkringsbolag använder sig av statistik för skador, veterinärers utlåtanden och mer för att komma fram till sin prissättning för varje typ av katt.

Andra faktorer som kommer att påverka priset är:

 • Åldern på katten – Det finns statistik som visar att katter råkar ut för fler skador efter 7 års ålder. Då brukar priset för kattens försäkring också gå upp. Har du en yngre katt blir det med andra ord en billigare kattförsäkring.
 • Kommun – Var du bor i Sverige med din katt kommer att påverka priset. Det blir dyrare om ni bor i en stad medans boende på landet innebär billig kattförsäkring. Det här beror inte på att det skulle vara hälsosammare för katten på landet utan på att veterinärvård är dyrare i städer.
 • Kattens kön – Detta kommer du att se som en fråga när du ska räkna ut pris på försäkring för katten. Det kostar mer att försäkra en hane än en hona. Hanar löper nämligen högre risk för skador. Men om hanen är kastrerad så minskar den risken och det är därför som detta kan ge rabatt på försäkringens pris.

Normalt sett så har du flera paket att välja från och så brukar du kunna vara flexibel med självrisken. Här är det viktigt att du förstår vad en lägre självrisk innebär. Om du har en högre självrisk blir det en billigare försäkring.

Om du sänker självrisken så kommer försäkringen att kosta mer. Men då har du också ett större skydd om katten skulle behöva en dyrare behandling. Det här är en viktig parameter att fundera lite på. Till syvende och sist så gäller det att du väljer det som passar dig, din katt och din budget bäst!

Vilken kattförsäkring ska du välja?

Det finns inte en kattförsäkring som är bäst för alla. Det här är inte one-size-fits-all. Du måste först och främst bena ut vad som är viktigast för dig. Sedan får du se på aktuella erbjudanden för din katt.

Välj sedan rätt kattförsäkring i enlighet med de behov du har och det som är viktigt för dig. Priset får också betydelse men som du kan se så är alla kattförsäkringar vi har presenterat här ovan rimliga och prisvärda. Fokusera alltså mer på vad du vill ha med i din försäkring och utgå från detta när du väljer.

12 frågor och svar om kattförsäkring

Varför ska jag teckna kattförsäkring?

Om du vill ha trygghet för din katt så är det smart med försäkring. Den kommer att säkra att du klarar av veterinärkostnader. När katten blir sjuk och behöver vård så täcker din försäkring för allt eller en större del av detta. Därmed behöver du inte välja bort vård för katten för att du inte har råd.

Behöver jag ett veterinärintyg för att få kattförsäkring?

Ibland kan det krävas ett intyg från veterinären som till exempel om du har importerat din katt från ett icke-nordiskt land eller om din katt aldrig har varit försäkrad och är över 7 år gammal.

Gäller kattförsäkringen om min katt åsamkar skada?

Om din katt orsakar en olycka så kommer din kattförsäkring inte att täcka för detta. Detta oavsett om den har skadat ett annat djur, en person eller kanske egendom. Här är det istället din hemförsäkring som kan täcka för skadan.

Behöver jag försäkra en innekatt?

Innekatten lever ett skyddat liv. Den är inte i riskzonen för trafikolyckor eller våldsamma bråk med andra katter. Men du bör ha försäkring för innekatt för den kan ändå bli sjuk och skadas. Ett vanligt skämt är att försäkringen i första hand är till för att skydda katten från sig själv och det måste du ju göra även då den bor inomhus dygnet runt.

Vad menas med livvärde för katten?

Livvärde är samma sak som det marknadsvärde som gäller för katten. Det vill säga det pris du betalade för katten då du köpte den. Du kan bevisa att livvärdet ska vara högre genom att påvisa särskilda meriter. Försäkringsbolag utgår från SVERAK:s värderingstabell för att sätta livvärdet. Om din katt blir så sjukt att den dör eller måste avlivas så får du livvärdet i ersättning.

Vilken typ av vård täcker kattförsäkringen?

Normalt sett så kommer kattförsäkringen att täcka vård till följd av olyckor, inläggning på djursjukhus, operation samt olika typer av diagnostiska tester.

Är det värt att teckna kattförsäkringen?

Det vet vi ju aldrig på förhand. Men om du ser ett värde i att känna en trygghet då du vet att du kommer att ha råd med vård av katten om det behövs så är försäkringen väl värd att teckna.

Kan jag byta kattförsäkringsbolag?

Det går alltid att byta försäkringsbolag om du hittar något bättre eller inte är nöjd.

Finns det åldersgräns för kattförsäkring?

Ja, det finns för det mesta en åldersgräns och den kan ligga på mellan 8 och 10 år.

Finns det karenstid för kattförsäkringar?

Ja, det kan ta allt från några dagar till två veckor eller mer innan din försäkring börjar gälla. Det här beror på försäkringsbolag och vilket paket du väljer. Ibland kan det vara 0 karensdag om du byter från ett försäkringsbolag till ett annat.

Får jag ersättning för tidigare skador?

Det beror lite på hur gamla skadorna är och hur kattens hälsa ser ut idag. Normen är dock att en ny kattförsäkring inte kommer att täcka för tidigare skador och sjukdomar.

Hur kan jag få rabatt på kattförsäkringen?

Om du redan har ett bra försäkringsbolag kan du kolla om du kan få en billig kattförsäkring som tack för att du är kund. Utöver detta så får du jämföra kattförsäkringar för att hitta den som kommer att bli billigast. Ta reda på om du kan göra något för att få ett lägre pris som att referera vänner eller dra nytta av ett aktuellt erbjudande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *