brown and white short coated dog inside car

Bilstol hund bäst i test – Bästa hundbilstolen 2024

Det finns många olika sätt att ha med sig hunden i bilen på ett säkert sätt, allt fler som har mindre hundar går över till att använda en hundbilstol. Det vanligaste sättet har i många fall varit att ha hunden i en bur eller i bakluckan med lastgaller, men det är sällan hunden tycker att det är en bra lösning, den är långt ifrån de andra passagerarna och har begränsad utsikt. Med en hundbilstol kan den vara nära, se ut, ligga bekvämt och samtidigt sitta säkert.

Våra hundar blir en allt mer älskad och respekterad familjemedlem och de följer med var vi än åker. Det innebär att de åker med oss i bilen när var vi än ska, men att bilresan ska bli lika bra för dem som för oss är inte alltid helt enkelt. Att sitta i en sele i baksätet kan hunden uppleva som stressande då de kan trassla in sig och bakluckan är sällan ett favoritställe att åka i. Är hunden dessutom mindre kan den ha svårt att se ut utan att stå på med framtassarna på dörren, vilket kan leda till repor och andra skador på bilens interiör. Päls och smuts är även de något som snabbt gör att bilen behöver städas oftare och kan få fläckar som är svåra att få bort. 

Några av fördelarna med en hundbilstol

 • Upphöjd – Hunden kan se ut vilket gör att den ofta trivs bättre och kan minska risken för åksjuka
 • Bekväm – Den vadderade botten och väggarna gör att hunden kan känna sig bekväm på bilturen, vilket i sin tur kan göra att den är villigare att åka med.
 • Skyddar bilen – Då hunden endast kan röra sig inom bilstolens yta får du inget hår, smuts eller repor i bilen. 
 • Skyddar hunden – Hundbilstolen fästs ordentligt i sätet och hunden fästs sedan via en sele i stolen vilket gör att hunden är säkrad på sin plats. 
 • Lätt att ta med – Om du tar med hundbilstolen till middagen eller var ni är på väg har hunden en trygg och bekväm plats att vara på. I den kan hunden känna sig trygg, även när ni är på okända platser.

Det finns många olika hundbilstolar på marknaden, vi har tittat på några av dem och sammanställt de bästa.

Topp 5 bästa hundbilstolarna

1.    Testvinnare – bäst för hund, bil och människa

En smidig, enkel och bekväm modell där fokus har varit på både hunden, människan och bilen.  

För att hunden ska vara så bekväm som möjligt har de vadderat botten och bakstycket. På sidorna är det ett mjukt nät så att hunden kan titta ut även när den ligger ner. Bältet sitter i överkant vilket gör att hunden inte trasslar in sig så lätt.  

Tack vare att hundbilstolen är lätt att fälla ihop tar den ingen plats när den inte används och kan lätt stuvas undan. De smidiga spännena för att sätta fast bilstolen på sätet gör att du lätt tar upp och ner stolen alltefter behov. Den har även flera fickor där du kan förvara godis, bajspåsar, hundtröjan och kopplet. Därmed har du allt samlat på en och samma plats. 

För att minska risken för att hunden hårar eller smutsar ner bilen har den ett upphöjt bakstycke som skyddar sätet.  

När ni har kommit fram kan Booster bilsits även användas som hundväska, du behöver inte ta med en extra väska utan allt du behöver finns med.  

Fakta: 

 • Storlek 44 x 38 x 35cm
 • För hundar upp till 13kg
 • Ett högt spänne för sele
 • Mesh på sidorna
 • Högt skydd i bakstycket
 • Flera fack i olika storlekar inklusive ett med dragkedja

Nackdel: Inget löstagbart foder som går lätt att tvätta

2. Rymlig bilstol som låter de lite större hundarna att bekvämt

Det här är den största hundbilstolen i vårt test, den uppges klara hundar med en vikt upp till 19kg. För att göra utrymmet rymligare för hunden kan även framväggen öppnas så att din hund kan ligga och sträcka ut benen under bilfärden. 

Här har tillverkaren satsat på att ha två spännen i de diagonala hörnen av botten. Det kan bli trassligt om din hund gillar att röra på sig och byta sida under färden. De flesta hundarna vänjer sig dock snart och lär sig hur de ska parera spännena när de vill vända på sig. 

Med ett mjukt nät på tre av sidorna har hunden bra uppsikt över vad som händer runt den även om den ligger ner och det blir bra cirkulation på luften. I botten ligger en kudde som går att tvätta i 30 grader för bästa hygien. 

När bilstolen inte ska användas går den enkelt att fälla ihop till ett platt paket så att du kan lätt kan stoppa undan den. Du kan också ta loss den och använda den som en sovplats som hunden kan känna trygg på även utanför bilen.

Fakta:

 • Storlek 47,5 x 38 x27,5cm
 • För hundar upp till 19kg
 • Dubbla spännen som sitter diagonalt i botten
 • Mesh på tre av sidorna
 • Uttagbar bottenkudde som går att tvätta i 30°

Nackdel: Saknar förvaringsfack

3. Marknadens mysigaste hundbilstol

Det hundbilsäte som är allra skönast för din hund då den är rejält vadderad runt om. Botten är extra tjock vilket gör att hundstolen är upphöjd. Det gör att din hund kan se ut för en bekväm bilfärd. I framkant är bilsätet nedsänkt och i bakkant är den lite högre, det gör att hunden har bra utsikt och bilen är skuddad från päls och smuts. Fästet för selen sitter i botten i bakkant och ett tvättbart överdrag med fack gör det här till en enkel och lyxig hundbilstol att sköta.

Med en rekommenderad maxvikt på 8kg är det här den bilstol för hundar som är anpassad för de allra minsta hundarna. Den känslan förstärks av den vadderade designen som ger en känsla av trygghet och lyx. På utsidan är överdraget ett slitstarkt nylontyg som går lätt att torka av och hålla rent. Insidan är överdraget av en ett mjukt tyg som hunden kommer att gilla att mysa ner sig i. 

Hundens bilstol är lätt att placera korrekt utan en massa spännremmar utan din hund hamnar på rätt plats automatiskt tack vare den förhöjda botten som gör att den kan se ut. Hunden sätts fast i ett spänne i bakkant av stolen vilket gör att den nog passar bäst för den lite lugnare bilåkande hunden.

Fakta: 

 • Storlek 45 x 39 x 42cm
 • För hundar upp till 8kg
 • Ett spänne i bakkant av botten
 • Mjukt vadderad på alla sidor
 • Fästs med bilens bälte
 • Avtagbart och tvättbart överdrag
 • En ficka med kardborrstängning

Nackdel: Går ej att packa ihop mellan användningarna

4. Bilsätet där hunden sitter på ett fluffigt moln 

Bekvämligheten för hunden har varit i fokus när den här bilstolen för hundar har tagits fram. Det är den som är mjukast på av alla de varianter som vi har tittat närmare på. Däremot missar den lite på bekvämligheten för ägaren. Den saknar fack för förvaring och du måste ha ett separat spänne till selen för att kunna säkra fast din hund.  

Har du redan en sele och en bra förvaring till koppel, bajspåsar, godis och annat som ska med så är det här många hundars första val. De höga och mjuka kanterna gör att din hund kan mysa ner sin och ha en riktigt bekväm resa. Den är inte upphöjd, vilket kan vara en fördel om din hund är reaktiv på omgivningen. Vill du att din hund ska se över kanten kan du göra en låda att ställa på sätet under hundbilstolen och på så vis göra det enkelt för din hund att se ut.  

I bakkant är stolen rejält höjt för att skydda ryggen på bilsätet från smuts, klomärken och päls. Sidorna är mellanhöga vilket gör den varm, gosig och en trygg plats för hunden som ska sitta där i. I fram är kanten låg så att hunden lätt kan titta framåt och se var ni är på väg och var som händer utanför bädden.  

Fakta:  

 • Storlek 50 x 40 x 50 cm 
 • Saknar viktgräns 
 • Spänns fast i sätet med två snabbspännen 
 • Saknar fäste för sele 
 • Rengörs genom att torka av den med en fuktad trasa 
 • Saknar fickor  
 • Går ej att fälla ihop 

Nackdel: Saknar fäste för sele, så eget fäste till bilbälte måste köpas till.

5. Enkel och praktisk bilhundstol

En enkel och prisvärd variant för den praktiskt lagda hundägaren som uppfyller många av önskemålen som småhundsägare för hundar upp till 13kg kan ha. Spännen till selen fästs i bilens ordinarie bälte vilket gör att den här hundstolen känns som den i vårt test som är säkrast för hunden.

Egenskaper som att den är lätt att sätta fast, fälla ihop och tvätta, med flera olika fack för småsaker som godis och koppel får du med allt du behöver och gör den till en bra hundbilstol. 

Men den är inte speciellt lyxig för hunden, även om den åker bekvämt och hålls på plats av ett säkert bälte saknar den kanske lite flärd för den mest krävande lilla hunden.

Spännena som du sätter fast hundstolen med går endast att fästa på singelsäten, som i passagerarsätet fram eller om du har delbart baksäte. Fästanordningen gör att du kan anpassa bilhundstolens höjd så att din hund kan se ut vilket minskar risken för åksjuka hos många hundar. Mindre åksjuka kan få din hund att komma till ro snabbare och tycka om bilåkandet mer. 

Fodret i bilsätet är fäst med kardborre och är lätt att ta bort för att tvätta. Den saknar meshnät på någon av sidorna vilket kan få hunden att känna sig trygg och även gör det mer hållbart. Facken är av olika storlek och placerade på tre av sätets sidor och hela konstruktionen går lätt att fälla ihop för lätt förvaring emellan användningstillfällena.

Fakta: 

 • Storlek 30,5 x 40,6 x 20,3cm
 • För hundar upp till 13.6kg
 • Hundens sele fästs i bilens bälte med ett speciellt spänne
 • Lätt avtagbart och tvättbart överdrag 
 • Flera fickor i olika storlekar
 • Lätt att fälla ihop för smidig förvaring

Nackdel: Kan uppfattas som lite kal och mindre mysig än många andra

6. Hundbilstol för den som inte vill använda sele

Om din hund inte vill sitta fast i en sele när den åker bil kan den här hundbilstolen som även är en bur vara lösningen. Designen gör att den passar bra att spänna fast i framsätet och tre av sidorna är öppningsbara med dragkedjor. Den ska inte höjas upp utan står stabilt på sätet vilket gör att den inte är viktkänslig utan den även passar till en liten och kompakt hund. Meshtyget på tre av sidor och tak ger en god cirkulation av luften och ger hunden bra utsikt och kontakt med andra medåkare i bilen. Då hunden sitter instängd i buren behöver den inte sitta fast i en sele utan kan röra sig fritt utan att riskera att trassla in sig. Är din hund en som krafsar och klöser finns det stor risk att den inte kommer att hålla i längden, utan då behövs det en med stabilare sidor. 

Det medföljer en kudde som du kan ta ur och tvätta vid behov, själva bilstolen är av smutsavvisande nylon och går lätta att torka av. När den inte används går den att fälla ihop och ställa undan. Du kan även använda den som en tillfällig trygg sovplats för hunden utanför bilen om du öppnar någon av öppningarna. 

Fakta:

 • Storlek 44 x 40 x 37cm
 • Saknar viktgräns
 • Uttagbar kudde som kan tvättas
 • Ingen sele krävs då den är helt stängningsbar
 • Stabil konstruktion
 • Hopfällbar

Nackdel: Saknar fickor

Säkerhetsfördelar med en trygg hund i bilen

Den svenska lagen säger att allt som färdas i en bil ska sitta fast, inklusive hundar. Det är för att inget ska fara runt och skada passagerare i händelse av en olycka. 

När en olycka sker tar det oftast tvärstopp, vikten på allt som befinner sig i bilen mångdubblas då och kan skada andra som färdas i bilen om det inte sitter fast. Även en liten hund som är med i en olycka kan skada andra om olyckan är framme. 

Även en liten och lätt hund blir stor och tung vid en olycka redan i låga hastigheter. Att se till att den reser både bekvämt och säkert är en fördel för alla. Om hunden dessutom gillar sin bilplats kommer den snabbare till ro och stör inte föraren under körningen. Att bli störd när du kör bil är en vanlig orsak till att vara med i en bilolycka. Om du vet att din hund bekvämt sover under bilturen kan du fokusera på trafiken omkring dig och upptäcka faror i tid.

Bilstol till hund är inte ett krockskydd

En hundbilstol skyddar inte hunden vid en olycka utan den hjälper till att hålla hunden på plats så att den inte skadar andra. Om bilstolen för hundar kombineras med en sele som är utformad för att hjälpa till att skydda hunden vid en olycka kan det hjälpa till att skydda hunden. 

Att hunden sitter fast ordentligt kan göra så att hunden inte tar sig ur bilen vid en olycka eller när du parkerar. En hund som kommer lös på parkeringar eller vägrenen kan snabbt leda till en katastrof. Platsen är okänd för hunden och ägaren reagerar ofta ganska panikartat vilket kan göra att hunden drar sig undan och börjar springa åt andra hållet. 

Att då kunna gå i och ur bilen i lugn och ro utan att oroa sig för om hunden ska lyckas smita är en stor trygghet. Selen som hunden sitter fast i hundbilstolen med kan den fortsätta att ha på sig även utanför bilen så kopplet kan fästas innan hunden kopplas loss från bilen för ytterligare säkerhet. 

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat de fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *