Kattsele bäst i test 2024 – hitta den bästa kattselen här!

1. Puppia Ritefit 2. Trixie XCat3. Rosa Kattsele
Puppia Ritefit Kattsele bästa kattseleTrixie Kattsele med koppel svartHunter Signs Katt-Och Valpsele
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Sedan en längre tid tillbaka har det varit populärt att äga en katt. En del har helt vanligt bondkatter som springer fritt mellan husen. Men andra har raskatter som de är väldigt rädda om. Den största skillnaden mellan bondkatter och raskatter är nämligen att de sistnämnda är mycket dyrare.

För någon som bor på en gård kan det vara praktiskt att ha en katt som fångar möss exempelvis. Generellt sett så äger dock de flesta en katt för glädjens skull. För många är katten den bästa vännen som alltid väntar på en när man kommer hem.

Därför kan det vara bra att ta det säkra före det osäkra och köpa en kattsele när katten vill gå ut. Trafiken kan vara farlig för katter då de inte förstår hur farlig det kan vara ute på vägarna.

Att köpa en kattsele är på så sätt en typ av försäkring om att katten ska leva längre. Detta då risken att en katt blir påkörd eller rymmer minimeras nästan helt och hållet genom kattselen. Därför kommer denna artikel kolla närmre på olika produkter som kan vara bra att köpa. Texten kommer också presentera en köpguide och vanliga frågor kring ämnet.

När det kommer till kattsele bäst i test finns det enormt många produkter att välja mellan. Det viktigaste är att alltid fundera på vilken produkt som passar till sin katt. Därför kommer topp 1-10 att listas nedan, dessa anses nämligen vara bäst i test när det kommer till ämnet.

Topp 8 bästa kattsele 2024

1. Puppia Ritefit Kattsele

Puppia Ritefit Kattsele bästa kattsele

När det kommer till en kattsele i de högre prisklasserna så är Puppia en av de allra bästa produkterna på marknaden. En av deras mest populära produkter kallas för Ritefit och den finns att tillgå i en mängd olika färger online. På så sätt kan man som ägare köpa en sele i sin egen favoritfärg till katten.

Det bästa med Puppia är att de tillverkar selar som har blivit känd för bra kvalité och sköna passform för djuren. De tillverkar nämligen inte bara kattselar, utan de har många andra typer av selar också. Kattselen Ritefit är utan tvekan en kattsele bäst i test då den är praktisk, säker och skön för katten.

Detta då den inte kommer i remmar, utan det är en så kallas softsele vilket gör det skönt för katten då den knappt känner av selen. Det går dessutom att köpa selen i tre olika storlekar, small, medium och large. Dessa har i sin tur olika mått som går att justera.

Puppias selar tillhör som sagt den dyrare klassen, därför är det viktigt att mäta katten innan selen köps. Annars finns det risk att pengarna spenderas i onödan. Men när man väl vet vilka mått katten har så är Ritefit en av de bästa produkterna på marknaden.

Se priset här!

2. Trixie XCat Kattsele Med Sticker Och Koppel

Trixie Kattsele med koppel svart

Något av det viktigaste som finns när katter ska bära sele är att selen ska vara bekväm och att katten inte ska känna någon tyngd eller tryck. Därför är det viktigt att köpa en ordentlig sele redan från början. En kattsele som sticker ut från mängden inom kattsele bäst i test är därför Trixie Xcat.

Detta är en sele som ger katten väldigt mycket rörelsefrihet och komfort. Selen passar väldigt bra om katten ska ha den under längre perioder, till exempel på en utflykt eller vandring. Detta på grund av att selen inte endast är i formen av band, utan denna sele är en så kallad softsele vilket gör att katten inte känner att den spänner åt speciellt mycket.

Kattselen från Trixie XCat kommer i ett tåligt mesh-material och nylon, vilket gör den väldigt hållbar. Det bör dock tilläggas att denna sele passar bäst till vuxna katter då den har ett något större buk- och halsomfång.

Det bästa är dock att priset fortfarande är relativt lågt, trots att det är en av de skönare selarna på marknaden. På så sätt får både ägaren och katten mycket för pengarna. Dessutom ingår det ett koppel vilket enkelt kan kopplas bort om katten vill röra sig fritt.

Se priset här!

3. Hunter Signs Katt-Och Valpsele

Hunter Signs Katt-Och Valpsele

En annan kattsele bäst i test är Hunter Signs katt- och valpsele. Detta är en sele som passar bra till både katter och hundar. På så sätt är denna selen utmärkt när det kommer till någon som har både katt och hund. Precis som med tillverkare har Hunter Signs fokuserat på att göra en sele som passar bra för djur som vill kunna rör sig fritt och inte känna sig hindrade.

Selen är nämligen designat på ett sätt som gör att trycket fördelar sig jämnt utmed kroppen på katten. Dessutom är remmarna justerbara vilket gör det enkelt att använda samma sele oberoende hur stor katten är. Det finns ingen sele som passar alla djur, och därför är det väldigt viktigt att ha en som går att justera på olika sätt.

När det kommer till måtten på selen är halsomfånget upp till 28 centimeter och bröstomfånget är upp till 37 centimeter. Detta gör selen till ett av de större alternativen när det kommer till katter.

På så sätt är detta ett bra alternativ om man har en större katt, som till exempel en norsk skogskatt. Kopplet som medföljer vid köpet är dessutom 110 centimeter långt vilket gör det perfekt för en promenad med katten. Materialet är gjort av nylon vilket är väldigt vanligt när det kommer till just koppel och sele för djur.

Se priset här!

4. Kattsele Tre Ponti Fleece

Kattsele Tre Ponti Fleece

När det kommer till kattselar som är trendiga och moderna är Tre Ponti en av de allra finaste. Detta är en väldigt enkel kattsele som är lätt att sätta på och ta av. Genom att den endast har två remmar som dessutom är lindade i ett skönt material gör det att katten knappt känner av selen.

Dessutom gör det också att selen ser enkel och modern ut. Selen går att köpa i fem olika storlekar, varpå måtten på bröstet varierar på alla dessa. Genom att selen endast sitter runt bröstet är det endast dessa mått som behöver kollas på. Inom alla storlekar går det dock att göra justeringar på cirka 10 centimeter.

Till skillnad från andra selar finns det ingen fram- eller baksida på denna. Det enda som behöver göras är att sätta ner kattens framben i hålet och därefter lyfta upp selen och dra ner låset. På så sätt är det väldigt smidigt att använda om barnen skulle vilja gå ut med katten. Många andra selar kan nämligen vara jobbiga att ta av och på, just på grund av alla de olika remmarna som finns.

Se priset här!

5. Rukka Comfort Mini Harness

Rukka Comfort Mini Harness

Rukkas sele vid namn Rukka Comfort Mini Harness är en kattsele bäst i test då den sedan en längre tid tillbaka varit populär. Den började först och främst bli populär bland hundägare, just på grund av att den har en unik passform vilket gör att djuret enkelt kan röra sig fritt.

Precis som det låter i namnet fokuserar nämligen Rukka på att göra en så komfortabel sele som möjligt. På så sätt blev selen till slut också populär bland kattägare. Materialet är nämligen väldigt mjukt vilket gör att det inte skaver mot katten. Detta är synnerligen viktigt om det kommer till katter som har kortare päls, eller kanske inte päls alls.

Selen passar också bra om man ska ut i naturen då den torkar snabbt om den skulle bli blöt. På så sätt går det bra att ta med katten ut i skogen och vandra. Den finns också i flera storlekar, men det är alltid viktigt att mäta katten i förväg så att rätt sele köps.

Rukka Comfort Mini Harness är nämligen lite dyrare i jämförelse till konkurrenterna. Storlekarna kommer i XS och S, men det går som vanligt att justera selen några centimeter på katten också. Det finns också flera olika färger att välja mellan, men svart är den allra vanligaste.

Se priset här!

6. Kattsele Step-In

Kattsele Step-In

När det kommer till kattsele bäst i test går det inte att nämna detta ämne utan kattselen vid namn step-in. Detta är en klassisk sele där katten har framtassarna i två separata öglor som gjorts i mitten på remmen.

Därefter går ett band runtom magen ända upp till ryggen på katten där kopplet kan kopplas på. De allra flesta som någonsin haft en kattsele har med största sannolikhet haft denna variant, just på grund av att den är enkel att tillverka, vilket i sin tur gör att priset är relativt lågt. Selen kostar nämligen bara 99 kronor.

Selen går att justera i magremmen och runt bröstkorgen. Måtten är mellan 26 och 37 centimeter. Det minsta måttat är således relativt stort, vilket gör att selen endast bör köpas till vuxna katter. Det är därför väldigt viktigt att mäta katten i förväg så att det inte finns risk att den lyckas komma ur selen.

Det finns många tråkiga historier där katter har lyckats ta sig ur selen och rymt hemifrån. Oftast beror detta på att selen är för stor. Kopplet som medföljer är 120 centimeter långt och selen går att köpa i fyra olika färger, nämligen lila, choklad, röd och svart.

Se priset här!

7. Ezydog Kattsele

Ezydog Kattsele

Ezydog är en annan tillverkare som också tillverkar selar för både katter och hundar. Det är vanligt att kombinera selar för katter och mindre hundar. Det som gör Ezydogs kattsele bäst i test är att den har en vadderad bröstplatta vilket gör det skönt för katten när man är ute och går.

Ursprungligen används den dock på hundar, men kvalitén visar sig tydligt då den snabbt blev populär bland kattägare också. Genom den vadderade bröstplattan kan katten slappna av under promenaderna då selen inte skaver.

När det kommer till måtten har Ezydog gjort det lite annorlunda, detta då man måste välja mellan XXS som är för katter mellan 1-3 kilo och XS som är för katter mellan 3-6 kilo. Till skillnad från andra selar måste man som ägare därför väga katten innan kopplet köps. Dessutom bör det också tilläggas att selen är relativt dyr då den kostar över 300 kronor. I detta pris ingår det inte heller något koppel, utan det måste köpas separat.

Se priset här!

8. Active Harness

Active Harness

När det kommer till en kattsele som är bra för aktiva katter och kattägare är Active Harness värt att nämna. Det är ett lite billigare alternativ till Puppia, som kan kosta upp till 500 kronor.

Active Harness kostar istället blygsamma 129 kronor vilket gör det till ett bra alternativ. Selen täcker både magen och bringan och är gjord av softmesh vilket är både mjukt och skönt för katten. Genom att selen sitter i bringan skyddas katten mot ryck, vilket gör att den inte löper någon risk att skadas.

Active Harness är därför en kattsele bäst i test då den kostar betydligt mindre i jämförelse till konkurrenterna. Detta har dock inte inneburit att kvalitén blivit sämre, då den både sitter bra och ser fin ut. När det kommer till måtten är måtten runt magen 34 till 44 centimeter. Därför passar selen bäst på större katter.

Se priset här!

Köpguide för kattselar

Att köpa en kattsele är väldigt viktigt, speciellt om man är en kattägare i staden. Men det finns också en mängd andra saker som är viktiga att tänka på, bland annat priset och till vilket syfte selen köps. En kattsele bäst i test innebär inte att den passar för alla syften.

1. Fundera på selens syfte

Det allra viktigaste innan man köper en kattsele är att fundera till vilket syfte som selen ska användas. Om katten exempelvis ska spendera mycket tid utomhus ensam är det väldigt viktigt med en sele som verkligen sitter åt ordentligt. Detta är synnerligen viktigt under de första åren av en katts liv, då de brukar vara extra aktiva.

Om man köper en sele som bara har några enkla remmar som kanske till och med är för stor finns det risk att katten kan komma ur selen. I värsta fall kan det i sin tur innebär att katten rymmer hemifrån och inte kommer hem igen exempelvis. Den största risken att en katt kommer ur sin sele är nämligen om den får leka själv då den ofta rullar runt på marken och snurrar ihop selen på olika sätt.

Ett annat syfte som en sele kan köpas för är om man ska ut och promenera eller vandra någonstans. I detta fall har man alltid uppsyn över katten, vilket i sin tur gör att en billigare sele kan fungera bra. Det är dock viktigt att ha i åtanke att katten ska kunna trivas i selen om man ska ut och promenera i en längre sträcka.

Därför kan det vara bra att investera i en ordentlig sele, speciellt om man tar längre promenader ofta. På så sätt trivs katten bra och genom att köpa en sele med bättre kvalité slipper man oroa sig för att den ska gå sönder.

2. Mät och väg katten

Ett annat viktigt tips innan en kattsele köps är att mäta och väga katten. Beroende på vilken sele som ska köpas behöver katten antingen mätas eller vägas. För att se vilka mått som selen klarar är det bäst att läsa på den hemsida som säljer selen. I de allra flesta fallen står måtten utskrivna där på ett utförligt sätt.

Om katten inte mäts eller vägs innan selen köps finns det risk att selen inte passar. Det är extra viktigt att mäta eller väga då en del selar online också passar till hundar. På så sätt finns det en risk att selen har ett något större mått än vad man tror.

3. Priset är alltid viktigt

En annan viktig punkt när det kommer till att köpa sele är att kolla på priset. Om man är osäker på om selen kommer användas kan det vara bra att köpa en billigare sele för att se vad katten tycker. En del katter tycker att det är okej, medan andra måste tränas i flera veckor. I värsta fall kan en del katter dock väga att bära sele, varpå det finns risk att selen köps i onödan.

Det är också viktigt att sätta priset i relation till sin inkomst. Om man har ett väldigt lågt avlönat yrke är det troligen inte värt att spendera 500 kronor på en sele. Men som tur är finns det en mängd olika alternativ online.

Beroende på syftet behöver det inte heller vara så att den dyraste är bäst i alla tillfällen. Utan om man bara ska ut och promenera i några minuter så funkar en helt vanlig sele utan några problem. En kattsele bäst i test beror således helt och hållet på vad den ska användas till också.

4. Vanliga frågor kring kattselar

Ett köpa en kattsele bäst i test är inte så lätt som många kanske tror. Därför är det viktigt att ta del av vanliga frågor som konsumenter brukar ställa vid köpet. En av dessa frågor är om det går att lämna tillbaka en kattsele som inte passar på katten.

Detta är en fråga som har många svar, då olika hemsidor har olika policys kring att lämna tillbaka varor. Därför är det alltid viktigt att kolla med återförsäljaren vad de har för policy.

En annan vanlig fråga är hur man bäst mäter katten för att se vilken storlek som passar bäst. Det är faktiskt enklare än vad många tror. Det enda som behöver göras är att införskaffa ett måttband och därefter dra det runt kattens mage. Beroende på hur mycket päls katten har kan det vara bra att dra åt lite extra då det läggs på några extra centimeter.

Det är också vanligt med frågor kring hur katter mår när dem har en sele på sig. Därför kan det vara bra att köpa ett bra märke på selen så att man försäkrar sig att katten får största möjliga förutsättningar att lära sig ha den på sig under längre perioder.

Om man köper en för enkel eller billig sele finns det risk att katten får dåliga erfarenheter och vägrar använda den. Generellt sett handlar det dock om en sak att vänja sig vid, både för katten och ägaren.

Summering

När det kommer till kattsele bäst i test finns det otroligt mycket att välja på. Det finns selar som passar bäst till kattungar eller till långa promenader i skogen. Därför är det alltid viktigt att kolla runt ordentligt innan man köper något.

Men det är också viktigt att fundera på syftet som den köps för, annars kanske köpet görs helt i onödan. I de flesta fallen kostar en sele mellan 50 och 500 kronor. På så sätt går det också att köpa olika för att se vad katten gillar mest. Men alla köp måste sättas i relation till vilken inkomst man har.

Generellt sett mår katter bra av att bära en sele. Men det finns fall där katten inte tycker om det alls. Den allra vanligaste orsakerna är att selen är för liten, vilket gör att katten känner sig obekväm. Därför är det viktigt att mäta katten i förväg och prova sig fram genom att spänna åt.

Därefter måste det få ta tid innan katten vänjer sig. Som tur är så finns det otroligt många kattselar på nätet och de flesta går att beställa hem till dörren. På så sätt är det enklare än aldrig för att köpa rätt kattsele.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *