shallow focus photography of white shih tzu puppy running on the grass

Slickmatta hund bäst i test 2024 – hitta bästa slickmattan här!

Slickmattor för hundar har vuxit i popularitet som ett användbart verktyg för hundägare.

En slickmatta för hund kan beskrivas som en slags fodermatare där ägaren kan sprida hundens mat eller andra mjuka snacks i de upphöjda kanterna på mattan, vilket gör att hunden slickar upp maten. Dessa mattor är gjorda av giftfri TPE (Thermo-Plastic Elastomer), som är en blandning av gummi och plast​.

Användningen av slickmattor för hundar har flera fördelar. De kan minska ångest och stress hos hundar genom att ge en avslappnande aktivitet som stimulerar frisättningen av endorfiner. Dessutom kan de hjälpa till att motverka tristess, en vanlig orsak till destruktivt beteende, genom att ge hunden något att göra. Forskning har visat att hundar faktiskt gillar att arbeta för sin mat, och slickmattor är ett roligt sätt att uppnå detta​.

Slickmatta hund bäst i test 2023

1. Slickmatta LickiMat Classic Soother

LickiMat Soother Slickmatta är en innovativ aktiveringsleksak för både hundar och katter. Denna slickmatta är unikt utformad för att stimulera ditt husdjurs naturliga instinkt att leta och slicka upp sin mat, vilket ger en tillfredsställande upplevelse för ditt djur. Genom att breda ut ditt husdjurs favoritmat över mattan, kan du ge dem en rolig och engagerande aktivitet som samtidigt är lugnande.

Slickandet bidrar inte bara till att lugna ditt husdjur, utan det gynnar också deras munhälsa. LickiMat Soother kan användas tillsammans med olika typer av foder, inklusive blötfoder, våtfoder, färskfoder, hundpaté eller kattpaté, vilket gör den till ett mångsidigt verktyg i ditt husdjurs matrutin.

Dessutom, i vår bästa i test-undersökning 2024, utmärkte sig LickiMat Soother som det bästa valet för oroliga hundar. Dess lugnande effekt och förmåga att engagera husdjur i meningsfull aktivitet gör den till en topprekommendation för att lindra ångest och stress hos hundar. LickiMat Soother finns i attraktiv orange färg, vilket lägger till ett visuellt inslag av roligt till din hunds måltidsupplevelse.

Se priset här!

2. Slickmatta Yummee i Silikon

Slickmatta Yummee i Silikon hamnar på andraplats i bäst i test-undersökningen 2024, och är en mycket underhållande aktiveringsmatta för både katter och hundar. Denna slickmatta är speciellt utformad för att motverka hetsätning, vilket bidrar till att skapa en mer balanserad och hälsosam ätstil hos ditt husdjur.

Denna slickmatta är också ett utmärkt verktyg för att hantera stress och rastlöshet hos ditt husdjur. Den kan fyllas med blötfoder, våtfoder, paté eller godisbitar, vilket ger en meningsfull och rolig sysselsättning för ditt husdjur.

För en ännu längre smakupplevelse kan du till och med placera mattan i frysen innan servering. Detta kommer inte bara att förlänga din hunds aktivitetstid, utan kommer också att hjälpa till att hålla dem lugna och fokuserade.

En särskilt praktisk funktion hos Slickmatta Yummee i Silikon är sugkopparna på undersidan. Dessa säkerställer att mattan håller sig på plats på de flesta underlag, vilket minimerar risken för rörelse och spill under användning.

Denna slickmatta finns i tre olika storlekar, vilket innebär att du kan välja den som bäst passar ditt husdjurs storlek och behov. De tillgängliga storlekarna inkluderar:

  • Small (S), som mäter 15 x 8,6 x 1,9 cm och kommer i en fräsch grön färg.
  • Medium (M), som mäter 21,8 x 12,8 x 1,9 cm och finns i en lugnande blå nyans.
  • Large (L), som mäter 29,8 x 17,5 x 2,5 cm och presenteras i en neutral grå färg.

Så oavsett om du har en liten, medelstor eller stor hund, har Slickmatta Yummee i Silikon ett alternativ som passar för er​.

Se priset här!

3. Slickmatta LickiMat Buddy

På tredje plats i vår bäst i test-undersökning 2024 hittar vi LickiMat Buddy Slickmatta, en färgglad och funktionell fodermatta som är lika populär bland katter som hundar. Denna ljusgröna slickmatta är ett roligt och effektivt sätt att aktivera ditt husdjur, samtidigt som det främjar sunda ätvanor och munhygien.

Det är lätt att anpassa LickiMat Buddy Slickmatta till ditt husdjurs favoritsmaker. Du kan helt enkelt strö över ditt husdjurs favoritgodis, blötfoder, paté eller till och med LickiMats egna strösselgodis, Sprinklers. Mattan är också kompatibel med färskfoder från olika märken, som Mush, Emmzo, Vom og Hundemat, vilket gör den till ett mångsidigt tillägg till ditt husdjurs måltidsrutin.

Att slicka har visats ha en lugnande effekt på både hundar och katter, vilket gör LickiMat Buddy Slickmatta till ett utmärkt verktyg för att minska stress och oro. Dessutom bidrar slickandet till att främja munhälsan genom att öka salivproduktionen, vilket hjälper till att skrapa bort bakterier från tungan.

LickiMat Buddy Slickmatta är inte bara en fodermatta, utan också en rolig aktiveringsleksak. Den kan användas för att hålla ditt husdjur sysselsatt och engagerat, vilket minskar risken för tristess och destruktivt beteende. Den gröna färgen ger dessutom en visuell stimulans som kan tilltala ditt husdjur.

LickiMat Buddy Slickmatta finns i storleken Large, vilket gör den lämplig för både mindre och större husdjur. Oavsett om du har en hund eller en katt, kommer de att njuta av den lugnande och engagerande effekten av att använda denna slickmatta​.

Se priset här!

4. Slickmatta Wobble Matskål

På fjärde plats i vår lista över bästa slickmattor 2023 hittar vi Lickimat Wobble Matskål, en innovativ fodermatta designad för att bekämpa hetsätning och motverka tristess hos ditt husdjur. Denna unika skål har en vinglande design som gör att ditt husdjur måste arbeta lite mer för att få sin mat, vilket förlänger måltiden och gör den mer engagerande.

Lickimat Wobble Matskål kan fyllas med olika typer av mat och godis, inklusive blötmat, torrfoder och godbitar, vilket gör den till en mångsidig matningslösning för ditt husdjur. Den tillverkas av naturligt gummi och är robust nog att tåla både maskindisk och frysning.

Att använda Lickimat Wobble Matskål är inte bara ett sätt att förhindra att ditt husdjur äter för snabbt, utan också en rolig lek som kan hjälpa till att förbättra koncentrationen hos ditt husdjur. Detta gör den till en utmärkt aktiveringsleksak som både underhåller ditt husdjur och främjar sunda ätvanor.

Lickimat Wobble Matskål är tillgänglig i två olika färger och har en standardstorlek på 17 x 17 x 8 cm, vilket gör den lämplig för både små och stora husdjur. Oavsett om du har en hund eller en katt, kommer de att uppskatta den utmanande och roliga matupplevelsen som Lickimat Wobble Matskål erbjuder​.

Se priset här!

Hur man använder en slickmatta för hund på bästa sätt

Att använda en slickmatta är enkelt och kan göra måltiderna mycket roligare för din hund. Börja med att välja en lämplig mat eller godsak att sprida på mattan. Det kan vara hundens vanliga mat, en speciell paté, eller kanske lite jordnötssmör. Sprid ut maten i ett jämnt lager över mattan, se till att fylla i alla springor. Ställ sedan mattan framför din hund och låt den börja slicka! För en extra utmaning, frys mattan med maten på innan servering. Det kommer att ta längre tid för din hund att slicka upp maten och kommer att ge ännu mer mental stimulans.

Recept och måltidsidéer för slickmattor

Slickmattor är inte bara för torr- eller blötfoder. Du kan prova att göra egna recept för att hålla din hund intresserad. Exempelvis kan du blanda en liten mängd naturligt jordnötssmör med lite grekisk yoghurt och breda ut blandningen på slickmattan. Eller varför inte prova att mosa lite banan och sprida den på mattan? Det viktiga är att du väljer ingredienser som är säkra och hälsosamma för din hund.

Så tar du hand om din slickmatta

Slickmattor är lätta att rengöra. De flesta kan enkelt sköljas av under varmt vatten, men vissa modeller kan även diskas i diskmaskin. Se till att ta bort alla matrester för att undvika att det växer bakterier på mattan. Förvara mattan på en torr och ren plats mellan användningarna.

Vanliga frågor och misstag kring slickmattor

En vanlig fråga är hur ofta slickmattor bör användas. Svaret är att det beror på din hund och dess behov. Vissa hundar kan behöva mental stimulans och ångestlindring flera gånger om dagen, medan andra kanske bara behöver det några gånger i veckan. Ett vanligt misstag är att överbelasta mattan med för mycket mat. Kom ihåg att slickmattor är tänkta att vara en rolig utmaning för din hund, inte en metod för övermating.

Hur ofta ska jag använda slickmattan?

Användningen av slickmattan beror på din hunds individuella behov. Vissa hundar kan behöva mental stimulans och ångestlindring flera gånger om dagen, medan andra kanske bara behöver det några gånger i veckan.

Kan jag använda slickmattan för alla typer av mat?

Ja, slickmattan kan användas med torr- och blötfoder, patéer, jordnötssmör och andra säkra ingredienser. Se bara till att maten är spridbar och inte skadar din hund.

Kan slickmattan diskas i diskmaskin?

De flesta slickmattor kan rengöras i diskmaskin, men det är bäst att kontrollera tillverkarens instruktioner för att vara säker.

Är slickmattor säkra för hundar som tuggar mycket?

Om din hund är en kraftfull tuggare, bör du övervaka den när den använder slickmattan. Vissa hundar kan eventuellt kunna tugga sönder mattan.

Kan jag frysa slickmattan?

Ja, du kan frysa slickmattan med mat på för att ge en extra utmaning till din hund och förlänga slicktiden.

Kan slickmattan användas för att trösta min hund under åskväder eller fyrverkerier?

Ja, slickmattor kan hjälpa till att minska stress och ångest, vilket kan vara särskilt användbart under högljudda händelser som åskväder eller fyrverkerier.

Hur mycket mat ska jag lägga på slickmattan?

Mängden mat beror på din hunds storlek och kostbehov. Men kom ihåg att slickmattor är tänkta att vara en rolig utmaning för din hund, inte en metod för övermating.

Kan jag använda slickmattan för att medicinera min hund?

Ja, om din hund är motvillig att ta medicin kan du dölja den i något smakrikt och sprida det på slickmattan.

Vad gör jag om min hund inte verkar intresserad av slickmattan?

Vissa hundar kan behöva lite tid att vänja sig vid slickmattan. Börja med att använda din hunds favoritmat för att uppmuntra dem att använda mattan.

Kan slickmattan användas för att förhindra att min hund äter för snabbt?

Ja, slickmattor är ett utmärkt sätt att sakta ner hundens ätande, vilket kan bidra till bättre matsmältning och minska risken för uppblåsthet och andra matsmältningsproblem.

Nackdelar och begränsningar med slickmattor

Även om slickmattor är ett bra verktyg för att lugna och stimulera din hund, har de vissa begränsningar. Om din hund är en mycket kraftfull tuggare, kan den eventuellt kunna tugga sönder mattan. Dessutom kan vissa hundar bli frustrerade om de inte kan få ut all mat från mattan, vilket kan leda till stress snarare än avkoppling.

Slickmattor och deras inverkan på hundars beteende och hälsa

Forskning har visat att slickmattor kan ha flera fördelar för hundars beteende och hälsa. Slickning har en lugnande effekt på hundar och kan hjälpa till att minska stress och ångest. Att äta långsamt kan också bidra till bättre matsmältning och mindre risk för uppblåsthet och andra matsmältningsproblem. Dessutom kan slickmattor bidra till bättre munhygien eftersom slickningen hjälper till att rengöra hundens tunga och tänder.

Alternativ till slickmattor

Om slickmattor inte passar din hund, finns det andra alternativ för att ge mental stimulans och långsamma måltider. Foderpussel och interaktiva leksaker kan erbjuda liknande fördelar och kan vara mer lämpliga för hundar som är kraftfulla tuggare. Slow feeder-skålar kan också vara ett bra alternativ för att sakta ner måltiderna.

Sammanfattning och slutord

Slickmattor kan vara ett mycket effektivt verktyg för att förbättra din hunds livskvalitet. De ger mental stimulans, hjälper till att lugna ångest, förbättrar matsmältning och främjar munhygien. Med rätt användning och skötsel kan de bli en värdefull del av din hunds dagliga rutin. Tack för att du läste denna artikel och vi hoppas att du har hittat den informativ och hjälpsam i ditt val av slickmatta för din hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *