Cockerpoo som sällskapshund – Allt du behöver veta

När de flesta människor tänker på en Cockerpoo tänker de på en liten hund. Men faktum är att en Cockerpoo kan vara antingen liten eller stor, beroende på hur mycket av varje förälders DNA de ärver. Alternativa namn för Cockerpoo är, Cockapoo, Spoodle, Cockadoodle.

Bakgrund och historia

En Cockerpoo är en blandrashund som man får fram genom att korsa en amerikansk eller engelsk cocker spaniel med en pudel, oftast mellanpudel, dvärgpudel eller toypudel. Ett annat sätt att få fram denna korsning är förstås att para en Cockerpoo med en annan Cockerpoo. Detta innebär att Cockerpoo inte är en egen officiell hundras.

Första gången man medveten började avla fram Cockapoo var under 1950-talet man i USA medvetet började avla fram Cockapoo. Under 1960-talet blev Cockapoo allt mer populär. Den första hundklubben, Cockapoo Club of America, bildades i USA år 1999. I Sverige började Cockerpoo dyka upp på 90-talet.

I Sverige finns Föreningen Cockerpoo Sverige, som inte aktivt arbetar med att få blandrasen registrerad som en egen ras. De lägger dock en stor vikt vid att avel endast ska ske med friska hundar. Sveriges första Cockapooförening bildades så sent som 2007. Det finns idag uppskattningsvis 2000-3000 Cockapoos i Sverige.

De är bra familjehusdjur eftersom de är kärleksfulla och sociala och är kända för att vara energiska och lekfulla. De är också bra för personer som gillar att vara ute och about. Cockerpoos är ett populärt val för människor som letar efter en liten till medelstor sällskapshund.

De är en intressant blandning av två olika raser, vilket gör dem unika och spännande husdjur. Oavsett om du väljer en liten eller stor Cockerpoo, kommer du att ha en trevlig och energisk kompis för livet.

En viktig faktor som du behöver reflektera över om du är intresserad av att köpa en Cockerpoo är att detta är en sorts hund som ofta kan leva upp till 12-18 år. Det betyder, i praktiken, att du behöver vara beredd att tillbringa många år med din hund, flera timmar varje dag.

Temperament och egenskaper

Cockerpoo är en hundras som är känd för sitt trevliga och stabila humör och som ofta kallas för en snäll hund. Cockers är i allmänhet utåtriktade, avslappnade och sällskapliga, både med familj och främlingar.

Dessa hundar är bra på att anpassa sig till olika miljöer. De fungerar bra både i städer och på landsbygden. Folk gillar dessa hundar eftersom de är väldigt söta och roliga, men också för att de är väldigt gosiga.

Cockerpoos naturliga lättsamma personlighet kan göra den till ett bra val för förstagångshundägare. Det är dock viktigt att komma ihåg att även en cockerpoo behöver en konsekvent träningsrutin från en ägare som är tålmodig och snäll. Det är också klokt att börja socialisering och träning tidigt med en ung cockerpoo valp.

Cockerpoo fakta

  • Storlek: 25–50 cm
  • Vikt: 3–30 kg
  • Pris: 9 000–30 000 kronor 
  • Ålder: 12–18 år
  • Färger: svart, brun, krämfärgad, vit, röd

Hur mycket kostar en Cockapoo valp?

Priset på en Cockapoo varierar beroende på uppfödaren, men brukar ligga mellan 9 000 kr upp till 30 000 kr. Det kan därför vara en god idé att spara ihop pengar i god tid för att slippa vända sig till en kreditgivare innan man bestämmer sig.

Var kan jag köpa en Cockerpoo valp?

Det finns många ställen där du kan köpa en Cockerpoo valp. Det absolut vanligaste är att du köper hos en uppfödare som du kan hitta via olika webbplatser på nätet. Se till att söka efter ordentligt med information innan du köper en Cockerpoo för att säkerställa att du hittar en välrenommerad uppfödare med friska hundar. Eftersom det kan ta mer än ett år innan Cockerpoo-valparna säljs behöver du ofta ha tålamod.

Hur mycket äter en Cockerpoo valp?

Ungefär vid 8 veckors ålder räcker det om valpen äter tre gånger om dagen. Det ska den göra till tandömsningen som brukar ske vid 4-5 månaders ålder. Då kan man minska till två mål om dagen. Blanda ca 1,5 dl torrfoder och lika mycket varmt vatten till varje mål. Läs mer valpfoder bäst i test här.

Öka mängden foder och vatten allt eftersom valpen växer. Se till att valpen får äta sig mätt. Det kan bli uppåt 7 dl torrfoder/dag när valpen växer som mest. Du bör ta undan matskålen när valpen visar att den inte vill ha mer mat. Därefter bör valpen vänta till nästa mål innan den får något att äta – undvik mellanmål!

Pälsen kan lätt få en att tro att valpen är tjock, så kom ihåg att det bara är ett gott tecken om valpen har bra hull.

Är Cockerpoo en bra första hund?

Ja, Cockerpoo är en bra första hund eftersom de är lugna och lätta att träna. De är också sociala och kommer att leka i timmar med barn. Cockerpoos är en intressant blandning av två olika raser, vilket gör dem unika och spännande husdjur. Oavsett om du väljer en liten eller stor Cockerpoo, kommer du att ha en trevlig och energisk kompis för livet.

Är Cockerpoo allergivänlig?

Ja, Cockapoos är anses ofta vara allergivänlig. De har en mindre risk för att orsaka allergiska reaktioner jämfört med andra populära raser, så det är lättare att hitta en som inte ger dig problem med allergier.

Hur gammal kan en Cockerpoo hund bli?

En Cockerpoo hund kan leva upp till 12-18 år.

Hur länge klarar sig en Cockerpoo hund sig själv?

Det finns ingen allmän tidsintervall som gäller för alla. Hur länge en Cockapoo hund klarar sig själv är beroende av den speciella Cockerpoo du har. De flesta kan fungera utan problem inomhus 4-6 timmar, men vissa behöver bli mer ompysslade än så. I början bör du aldrig lämna din valp ensam. Du behöver träna korta lämnande flera gånger om dagen och uppdatera ta ett steg i taget. Det varierar hur bra vi är på att träna detta och hur hundarna tar emot att bli lämnade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *