1. Ever Clean Fast Acting | 2. Öko Plus | 3. Toa-Lätt |
Se priset här! | Se priset här! | Se priset här! |
Om alla viktiga frågor här i livet tvistar de lärde – så också vilken som är den bästa kattsanden. Som djurägare vill du naturligtvis ge din katt det bästa av allt, även när det gäller det material som finns i lådan där den uträttar sina behov. Det är dock inte alltid helt lätt att veta vad som är det bästa alternativet, speciellt inte när det finns ett stort utbud på marknaden. Dessutom vill alla tillverkare naturligtvis att deras produkt skall sälja och höjer den, ibland oberättigat till skyarna. Vi har därför utfört ett bäst i test kattsand för att guida er rätt i denna djungel.
I testet tittar vi på olika egenskaper hos den testade sanden. Först och främst tittar vi på sandens uppsugningsförmåga men även hur väl den bildar klumpar, något som gör det lättare eller svårare att göra rent lådan. Vi kontrollerar också hur mycket sanden dammar och hur bra den är på att absorbera obehagliga dofter från kattlådan. En riktigt bra kattsand skall naturligtvis också vara dryg och säljas till ett rimligt pris. Här nedan hittar ni de resultat som vi fick fram tillsammans med våra tre testkatter Ville, Vera och Pysen.
Topp 10 bästa kattsanden 2024
1. Ever Clean Fast Acting
Ever Cleans kattsand är en produkt som är tillverkad av en blandning av naturlera och mineraler men som också innehåller aktivt kol, vilket gör att sanden är extra effektiv när det gäller att förhindra dålig doft. Sanden har en extra stark klumpbildningsförmåga, vilket gör att urinen samlas upp direkt och formar klumpar.
Den hinner aldrig sjunka till botten av lådan där den sedan kan ligga och verka som grogrund för bakteriehärdar. Sanden är doftfri men har en viss tendens att damma, så den bör inte användas till känsliga katter som har tendenser till astma eller andningssvårigheter. Ever Clean är ett amerikanskt märke som under de senare åren etablerat sig på den europeiska marknaden.
Priset är bra, vilket till en viss del väger upp det faktum att produkten består av lera som inte är det mest miljövänliga alternativet.
Se priset här!2. Cat’s Best Original kattströ
På andra plats hamnar Cat’s Best strö från Tyskland. Det är ett helt biologiskt nedbrytbart sandalternativ som består av organisk träfiber. Ströet dammar inte alls och är helt fritt från tillsatta kemikalier eller andra skadliga ämnen. Det är ett klumpbildande strö som fungerar som vanlig kattsand.
Anledningen till att det förlorar mot vinnaren av vårt bäst i test kattsand är att denna produkt bildar något sämre klumpar än den förra. Våra provkatter tyckte dock mycket om den, troligtvis då materialet är naturligt och påminner om förutsättningarna de möts av när de vistas i utomhusmiljö.
Att sanden är 100 % biologiskt nedbrytbar är naturligtvis ett stort plus. Det använda ströet är lätt att hantera då det kan komposteras eller sorteras som bioavfall i din sophantering.
Se priset här!3. Toa-Lätt Kattströ
På tredje plats återfinns Toa-Lätt Kattströ, en svensktillverkad produkt bestående av papperspellets. Pelletsarna tillverkas av restprodukter från papperstillverkning. Ströet är biologiskt nedbrytbart, vilket gör denna produkt till ett bra val ur miljösynpunkt. Jämfört med många andra produkter i testet har Toa-Lätt ett mycket fördelaktigt kilopris och man får mycket för pengarna om man köper denna produkt.
Uppsugningsförmågan är riktigt bra men bildar inte klumpar. Produkten neutraliserar dofter på ett bra sätt och är helt och hållet dammfri. Extra plus får produkten också för sin roliga, retroinspirerade förpackning. Av alla olika produkter vi undersökt i vårt kattsand bäst i test är detta strö ett av dem som det är enklast att få tag på. Det återfinns nämligen inte bara hos djurorienterade butiker och återförsäljare och butiker i detaljhandel och på nätet. Faktum är att flera av våra största matvarukedjor lagerför detta kattströ. Så du kan enkelt plocka upp strö till kattlådan i samband med att du handlar mat till dig och din familj.
Se priset här!4. Eco Cane Kattströ
På fjärde plats hittar vi Eco Cane Kattströ, ett kattströ som marknadsför sig själv som “nästa generations kattströ”. Denna produkt är tillverkad av naturliga växtfibrer, i det här fallet från sockerbetor och maniokplantor, och i den finns det absolut inga tillsatta kemikalier eller onaturliga ämnen.
Eftersom produkten är gjord av naturliga råvaror är det inte farligt om din katt skulle få i sig lite av den och dessutom är den nedbrytbar så att den kan återvinnas när den använts klart.
Den är helt dammfri och har en helt otrolig absorptionsförmåga, vilket gör att klumpar bildas snabbt och de blir väldigt hårda och hållbara – de faller inte sönder varken i lådan eller när du skall rensa den. Detta gör det lätt att avlägsna orenheter, vilket gör att sanden håller sig fräsch länge. Den höga absorptionsförmågan innebär att ströet kan suga upp hela 800 % av sin egen vikt, vilket är en betydligt bättre kapacitet än vad de flesta andra kattströer har. Detta gör att du inte behöver lika mycket av Eco Canes kattströ som du vanligen skulle behöva.
Ströet har låg densitet, vilket också innebär låg vikt, denna kattsand bär du därför med lätthet hem från affären.
Se priset här!5. Nature’s Calling
På nästa plats kommer Nature’s Calling, detta är en helt naturlig kattsand som är 100 % biologiskt nedbrytbar, något som vi i testpanelen verkligen gillar. Sanden består av finfördelade valnötsskal. Produkten får tack vare detta en svagt söt doft, men det är inte något som varken vi eller testkatterna har besvärats av. Istället ger det baraen naturlig motverkan mot dålig doft i lådan.
Sanden är finkornig, något som katterna verkade uppskatta eftersom de glatt grävde i lådan. Grävandet utlöste dock inget damm, vilket är positivt. Sanden klumpar sig snabbt och stabilt så rensningen av lådan blir enkel och snabbgenomförd och ströet håller sig fräscht länge.
Se priset här!6. FourFriends kattsand oparfymerad
Detta är en sand från FourFriends som består av naturlera med zeolit och är helt fri från kemikalier. Detta är mycket bra då många katter är väldigt känsliga. Sanden dammar dessutom minimalt, vilket är ytterligare ett plus. Den här sanden är inte bara skön och skonsam för kattens tassar, den är också mycket dryg. Detta gör att den är ett bra alternativ från en ekonomisk synvinkel.
Katterna gillar den också, men det gäller som kattägare att ta hand om den förbrukade sanden på rätt sätt då vi vet hur svårt det är att avfallshantera den här typen av kattsand. Klumpningsförmågan är dock utmärkt och katterna verkade inte ha några problem med denna sand.
Se priset här!7. PeeWee Pellets
Denna placering knips av svensktillverkade PeeWee Pellets gjorda från trä. Det är ett lätt, välfungerande och ekonomiskt fördelaktigt strö att använda i din kattlåda. Pelletsen har en mycket bra uppsugningsförmåga vilket säkerställer en god hygien i kattlådan och en doftfri miljö. Det är lätt att skilja på använt och oanvänt strö, så rensningen av lådan går snabbt och smidigt.
Ströet är väldigt drygt och räcker länge. Detta i kombination med det i jämförelse mycket låga priset gör detta ströalternativ till en stark kandidat som kvalar in på vår kattsand bäst i test.
Fördelen med pellets är också att de är så pass stora att de inte fastnar i kattens tassar och därmed inte drar med sig sand runtomkring i hela din lägenhet eller ditt hus.
Se priset här!8. Classic Unscented Kattsand
Denna finkorniga kattsand från Classic gillas av både testkatter och ägare då den håller extremt hög kvalitet och har en riktigt bra funktionalitet. Den är klumpbildande och sagda klumpar är hårda och lätta att rensa ut ur lådan.
Sanden är oparfymerad men absorberar odör på ett utmärkt sätt så att du inte känner några lukter från kattlådan. Sanden kan suga upp hela 400 % av sin egen vikt, en egenskap som gör sanden väldigt dryg. Detta i sin tur gör det till en bra investering att köpa denna sand till din kattlåda.
Se priset här!9. Majstor Majsströ Kattsand
Kattsanden som kniper den sista platsen på topplistan är Majstor Majsströ Kattsand. Detta är en sand som, precis som namnet antyder, är tillverkad av majs. Majsen har genom en särskild patenterad process omvandlats till ett högabsorberande granulat. Råmaterialet gör detta strö helt naturligt.
Det är organiskt, vegetabiliskt och biologiskt nedbrytbart – det är alltså bra både för din katt och för miljön. Ju mer naturligt materialet i kattlådan är desto bättre kommer din katt att må och i detta strö finns inga tillsatser, kemikalier eller andra oönskade ämnen.
Detta miljövänliga material går bra att både kompostera eller sortera som brännbart avfall, vilket gör det enkelt att hantera för kattägaren. Granulatet klumpar sig väldigt väl och kapslar in eventuella odörer och lukter snabbt och effektivt.
Trots att detta material är miljövänligt och har en hög funktionalitet är det faktiskt inte alls farligt dyrt, faktum är att ströet är ett mycket prisvärt alternativ jämfört med andra kattsandsmärken som finns ute på marknaden.
Se priset här!Köpguide för kattsand
När du hittat den kattsand som du och din katt tycker bäst om kommer nästa fråga att ta ställning till – nämligen var, hur och när du skall köpa den? Kattsand är både tungt och otympligt så därför gäller det att planera inköpen av denna produkt på bästa sätt.
Först och främst gäller det såklart att hitta butiker eller återförsäljare som saluför just den kattsand som du vill ha. När du identifierat dessa bör du göra en prisjämförelse och hitta den som säljer sanden billigast så att du inte spenderar extra pengar i onödan. Tänk på att jämföra priserna både i fysiska butiker och i webbshoppar. Det är dock inte bara priset som avgör var du köper din sand, utan även transportfrågan.
Kattsand är tungt och du vill inte släpa runt på den mer än du behöver. Ett bra tips är att beställa kattsanden på nätet och välja hemleverans som fraktalternativ. På så sätt får du sanden levererad hem till dörren. Har du gott om förvaringsutrymme hemma kan du med fördel beställa hem ett stort parti. Det är skönt att ha kattsand för en lång tid framöver på plats så har du en sak mindre att tänka på.
Vanliga frågor kring kattsand
1. Vilka olika typer av kattsand finns det?
Det finns flera olika typer av kattsand. Vanligast är klumpbildande sand bestående av bentonitlera. Sedan finns det en annan variant som består av kristaller. Kristallerna absorberar vätska, vilket innebär att du endast behöver avlägsna kattens avföring från lådan.
När kristallerna nått maximum av sin uppsugningsförmåga måste all sand i lådan bytas ut på samma gång. Sedan finns det pellets eller strö som är tillverkat av växtfiber, till exempel cellulosa, trä eller majs.
2. Kan jag använda parfymerad kattsand?
Många väljer att köpa parfymerad kattsand då det upplevs som att denna döljer lukten av kiss och avföring bättre än vanlig sand. Vi rekommenderar dock inte att använda denna typ av sand då den innehåller onödiga kemikalier och man vill eftersträva att ha ett så naturligt material som möjligt i lådan. Parfymerad kattsand kan också störa katterna då de har ett mycket mer välutvecklat luktsinne än vi människor, vilket kan göra att doften upplevs som alltför stark och obehaglig. Det kan i sin tur leda till två saker.
Att katten utvecklar ett ohälsosamt beteende som innebär att den väljer att göra sina behov på annan plats än i lådan, vilket inte är speciellt roligt. Eller också uthärdar katten och fortsätter gå på lådan trots att den inte vill, något som kan göra katten stressad. Vi rekommenderar därför alltid oparfymerad sand.
3. Finns det miljövänlig kattsand?
På senare tid har det visat sig att den vanligaste kattsanden som används i Sverige och många andra länder inte alls är speciellt miljövänlig. Bentonitleran bryts i speciella dagbrott och förvandlas till kattsand som sedan transporteras långa sträckor till olika delar av världen.
När sanden använts kan den tyvärr inte förbrännas då den inte ger någon energi. När den slängs i soporna tillsammans med annat brännbart material passerar den förbränningsverken där den blir till slagg och sedan hamnar på tippen. Och där blir den sedan kvar för all framtid då den inte bryts ner. Hela processen för att ta fram, distribuera och avfallshantera denna produkt är alltså extremt ohållbar.
Det finns dock andra alternativ som är betydligt miljövänligare. Allra bäst är närproducerat och biologiskt nedbrytbart kattströ. Exempel på detta är strö och pellets gjorda av trä eller cellulosa. Denna typ av ströer går antingen att kompostera eller bränna, vilket gör dem till mer miljövänliga alternativ.
4. Kan jag spola ner min katts lådinnehåll i toaletten?
Svaret på denna fråga är ett bestämt nej!
Detta förhållningssätt kan tyckas vara det mest hygieniska och praktiska. Du spolar ner dina egna restprodukter där så varför inte också kattens? Sanningen är att det är högst olämpligt så kattsanden, som är framtagen för att bilda klumpar när den kommer i kontakt med kattens urin, reagerar precis likadant gentemot vatten. Resultatet blir alltså att en sanden koagulerar och lägger sig som en hård cementliknande beläggning i dina avloppsrör.
Efter en tid kommer det att bli totalstopp i rören och denna propp går inte att lösa upp. Ett rör som pluggats igen av kattsand måste oftast bytas ut helt och hållet – något som kan bli en kostsam historia. Numer finns det dock vissa typer av biologiskt nedbrytbart kattströ som sägs kunna spolas ner i toaletten.
Kontrollera dock noggrant vad det står på förpackningen med strö innan du ger dig på att spola ner det i toaletten om du vill undvika onödiga olyckor. Om tillverkaren säger att ströet eller sanden skall gå att spola ner så skall det ju vara så men vår allmänna rekommendation är dock att aldrig spola ner kattsand i toaletten om det kan undvikas.
5. Hur gör jag mig av med den använda kattsanden?
Hur du gör dig av med använd kattsand beror på vilken typ av sand det handlar om. Det bästa är att slänga vanlig klumpbildande kattsand i grovsopor, brännbara sopor eller ta den direkt till tippen om du har möjlighet att förvara den använda sanden tills du kan ta dig dit. Köper du biologiskt andra ströalternativ gäller det att följa produktens medföljande instruktioner om hur använd sand skall hanteras.
Vissa typer av sand kan eldas upp och bör därför sorteras som brännbara sopor, andra sorter är biologiskt nedbrytbara och kan därmed komposteras.
6. Hur sköter jag kattlådan på bästa sätt?
Att sköta sin kattlåda och se till att hygienen där är god är naturligtvis av största vikt. Inte bara för att katten skall hålla sig frisk och välmående utan även för att lådan inte skall orsaka obehag för de människor som vistas i hemmet.
A och O är naturligtvis att rensa lådan regelbundet – gärna så ofta som möjligt. Minimum är dock två gånger om dagen. Vissa katter är känsligare än andra och vägrar helt enkelt att använda en låda som inte är rengjord. Med jämna mellanrum behöver du också byta ut all sand i lådan, diska ur själva lådan ordentligt och fylla på med ren och fräsch sand.
Hur ofta detta skall göras bestämmer du själv, det viktigaste är att lådan är ren och hygienisk. Det beror också lite på vilken typ av kattsand du använder, vissa håller sig fräscha längre än andra.
Sandens hållbarhet brukar anges på förpackningen men kom ihåg att detta bara är en rekommendation och inte någon absolut sanning. World’s Best Cat litter, vinnaren i vårt kattsand bäst i test, håller sig till exempel fräsch väldigt länge om lådan sköts om ordentligt.
7. Var ska kattlådan Stå?
Det kan tyckas vara en trivial detalj men faktum är att kattlådans placering i ditt hem är otroligt viktig. Katten måste känna sig lugn och trygg när den går på lådan, annars kan det tyvärr hända att den väljer att uträtta sina behov på andra platser. För att undvika att katten utvecklar skadliga beteenden som detta bör du alltså tänka över lådans placering noggrant. Lådan bör stå på en lugn, tyst och avskild plats där katten får vara i fred. Den bör inte stå i närheten av platserna där katten äter eller sover då katter föredrar att ha dessa åtskilda. Undvik också att placera lådan längs stråk i hemmet där människor ofta är i rörelse och passerar förbi. Ett annat tabu är att placera lådan nära ytterdörren.
8. Vilken typ av kattlåda skall jag använda?
Det finns en uppsjö av olika kattlådor på marknaden och vilken du väljer är helt upp till dina, men framför allt din katts, preferenser. Övergripande kan man säga att det finns två typer av lådor – öppna eller täckta. En öppen låda är precis vad det låter som en låg öppen box i olika geometriska former.
Ett tips när du har en öppen låda är att skaffa en låda med överhängande kant. Denna kant vinklas in ett par centimeter över lådan och förhindrar att katten sprätter sand utanför lådan när den gräver i sanden. Kanten är löstagbar så lådan går lätt att tömma och rengöra.
Täckta lådor tar lite mer plats då de är som en låda eller box med en lucka som en kattlåda placeras inuti. De har olika design och du kan välja en som passar in med din övriga inredning så att kattlådan smälter in i omgivningen och blir något av en möbel i sig själv. De övertäckta lådorna är naturligtvis något dyrare än de enklare otäckta men ibland är det en investering som lönar sig då vissa katter föredrar den här typen av låda.
9. Måste varje katt ha sin egen låda?
Har man flera katter är rekommendationen att man skall ha en låda till varje katt. Detta ifall de skulle behöva använda lådorna samtidigt. Men även detta är individuellt beroende på hur dina katter vill ha det. Vissa katter använder samma låda trots att det finns flera att välja mellan medan andra katter vill ha en låda att kissa i och en annan att bajsa i. Man får helt enkelt testa sig fram till en fungerande lösning som passar alla berörda. Lådorna måste dock alltid vara fyllda med tillräckligt mycket sand. Hur mycket som är lagom beror på vad din katt tycker om, du märker relativt snabbt om de har ett starkt täckningsbehov och behöver mycket sand. En tumregel brukar vara att sandlagret skall vara mellan 5 och 7 cm tjockt.
10. Vilken annan utrustning behöver jag?
Det behövs inte speciellt mycket utrustning för att kunna sköta din kattlåda, egentligen bara själva lådan och en spade att avlägsna orenheter med. Det finns dock en hel del produkter som kan göra lådbesöken betydligt trevligare – både för din katt och för dig själv.
En kattlådematta kan placeras framför lådan för att fånga upp de lösa sandkorn som katten drar ut när den lämnar lådan. På så sätt slipper du kattsand utspritt i resten av hemmet. Många väljer också att ha speciella påsar att förvara det bortrensade avfallet i tills det kastas, för att slippa onödig lukt.
Det finns även speciella soptunnor som är speciellt designade för att härbärgera avfall från kattlådor. Dessa har ofta ett inbyggt system av tättslutande påsar som skall förhindra dålig lukt. Det finns även små husliknande lådor som kattlådan kan placeras i om man vill. Dessa tjänar två syften, då de döljer kattlådan som inte är speciellt vacker att titta på samt att katter ofta tycker om att vara utom synhåll när de uträttar sina behov.
11. Hur gör jag om jag vill byta till en annan typ av kattsand?
Att byta från en typ av kattsand till en annan kan vara knepigt då katter är mycket känsliga och oftast inte uppskattar plötsliga förändringar i sin hemmamiljö. För att underlätta övergången brukar det vara bäst att blanda i lite av den nya sanden i taget tillsammans med den gamla för att på så sätt låta katten vänja sig. Öka sedan systematiskt andelen ny sand tills dess att allt material som finns i lådan är den nya sortens sand.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att det finns ett stort utbud av olika produkter tillgängliga för svenska kattägare. Överlag fann vi att vi och våra testkatter uppskattade oparfymerad sand bäst. Det känns naturligare och katterna behöver inte komma i kontakt med onödiga kemikalier.
Strö som är framtagna från naturprodukter uppskattades ungefär lika mycket som traditionell kattsand av våra fyrfota vänner. Detta känns positivt eftersom vi människor då med gott samvete kan byta till mer miljövänliga produkter som går att återvinna och är bättre för miljön. Dessutom är det ju bättre för katterna med naturliga produkter där det inte tillsatts massa onödiga ämnen som i vissa fall kan vara skadliga.
Skulle du mot förmodan inte hitta en produkt som tillfredsställer alla de krav som du och din katt har går det alldeles utmärkt att blanda två olika. Det kan vara lösningen på detta problem och ge dig ett material till kattlådan som har alla de egenskaper som krävs.
Det är inte alltid lätt att veta vilken produkt man skall välja och vi hoppas därför att vårt utförliga test kan hjälpa dig att hitta den produkt som fungerar bäst för dig och din katt!
Artikelförfattare och produktrecensent på OurPets.se