Kattlåda bäst i test

Kattlåda bäst i test 2024 – hitta bästa kattlådan här!

1. Nestor Jumbo 2. Trixie Berto 3. Modkat
Trixie Berto Kattlåda Modkat Kattlåda
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

Har du planer på att skaffa katt? Då ska du också planera att skaffa en kattlåda.

Just kattlådan kan faktiskt vara en sak som påverkar livet i alla möjliga riktningar.

Den ska städas, placeras och skötas. Dessutom ska katten trivas med lådan.

Att välja den bästa kattlådan kan vara svårt. Ofta har man som kattägare önskan om att lådan ska vara luktfri, snygg, lätt att städa och den ska sprida så lite spill som möjligt, men det är inte säkert att katten håller med.

En katt bli ofta rumsren tidigt, för det mesta är katten rumsren redan när den lämnar sin uppfödare men det kan ta ett tag för den att hitta lådan i sitt nya hem.

Att placera transportburen direkt i anslutning till kattlådan är inte fel, men det är inte bara att visa katten lådan.

Kattlådan ska också skötas om och rengöras. Att rengöra med spade är bara en sak, och med jämna mellanrum ska lådan också skuras ur.

Då gärna med diskmedel och vatten. Rengöringsmedlet bör inte ha för stark doft då katten kan bli avskräckt.

Här har vi tagit upp åtta olika varianter och modeller av kattlådor från skilda märken. Kanske är det här du hittar den bästa kattlådan för dig och din katt?

Att det spelar roll vilken kattlåda man väljer kommer man ganska snart att inse.

Alla kattlådor är inte likadana och det skiljer en hel del mellan lådorna. Dessutom måste man komma ihåg att det inte bara går att köpa vilken låda som helst om både man själv och katten ska trivas med den.

Vissa kattlådor är lättare att städa och det kan vara en stor fördel för dig som kattägare eftersom du inte behöver lägga ner lika mycket praktiskt arbete på kattlådan.

Andra lådor har huv som stänger inne spill och lukt. Det kan också vara extra bekvämt men det är inte säkert att katten tycker om lådan då den i regel vill ha uppsikt över sin omgivning när den uträttar sina behov.

Du kanske också vill titta närmare på hur kattlådan ser ut och vilken färg det har. Alla tycker inte att detär viktigt men smaken varierar.

En kattlåda som är bäst i test kan också ha mer inverkan på hemmet än vad man först tror.

Att städa är sällan det roligaste man vet och att behöva dra runt med dammsugaren varje dag är kanske inte något man varken hinner eller har lust med.

Då kan en låda med huv, högre kanter eller ram vara ett bättre val eftersom den minimerar nedskräpningen.

Ett stort plus är att en huv eller ram sällan påverkar priset i högre grad, däremot kan kattlådor med modern design vara lite dyrare.

Topp 5 bästa kattlådor 2024

1. Nestor Jumbo Kattlåda

Nestor Jumbo Kattlåda

Det här är en låda med huv för dig som har en stor katt. Lådan har dessutom en lucka som gör att eventuell lukt stannar i lådan, samt ett filter i lådans ovankant.

Tack vare en smart funktion i lådans huv kan luckan fällas upp helt och det blir väldigt lätt att rengöra lådan med en vanlig spade för kattsand.

Luckan hindrar inte heller att katten tar sig in eller ut ur lådan. Luckan kan också tas bort om man så vill, och även resten av huven kan tas bort om katten inte trivs med den.

I huven på lådan finns ett filter med aktivt kol som behöver bytas då och då.

Byt det gärna en gång i månaden, eller oftare om du har flera katter. Lådans mått är ungefär 66x49x47cm och det är en av de största kattlådorna som finns på marknaden just nu.

Lådan är tillverkad i plast av god kvalitet och den är väldigt enkel att rengöra då den inte har några hörn där det är svårt att komma åt. Lådan finns också i flera färger.

Nackdelen är att lådans botten lätt kan bli missfärgad av sanden, men det stör inte funktionen. Plasten är också extremt tålig och man behöver inte oroa sig för att katten skulle lyckas gräva hål i bottnen.

En annan stor fördel är att kanterna på lådan är höga även om huven inte sitter på.

Det leder till mindre spill och katten riskerar inte att missa lådan. Det här är den bästa kattlådan för alla katter, oavsett storlek.

Se priset här!

2. Trixie Berto Kattlåda

Trixie Berto Kattlåda

Den här kattlådan har ingen huv eller lucka men den är extremt praktisk sett till rengöringen. Här behöver du nämligen inte stå med hink och spade.

Här får du tre lådor i en, varav en fungerar som sil, samt en ram eller kant.

Den övre lådan har hel botten, under den sitter en likadan låda men ett ihåligt mönster i botten, och under den finns en tredje låda som också har hel botten.

Man fyller den översta lådan med strö som vanligt. När lådan ska rensas knäpper man upp de spännen som håller ihop lådorna, man tar bort ramen och så tömmer man helt enkelt lådan genom silen ner i den andra lådan.

Den första lådan ställs åt sidan, silen skakas så att endast klumpar och avföring blir kvar i den och så töms silen i soporna. Sedan sätts allt ihop igen.

Den tidigare översta lådan hamnar nu i botten, sedan silen och till sist lådan med strö. Ramen sätts fast och spännena knäpps fast.

Lådan är relativt låg i fronten och passar därför också små katter och även äldre katter.

Designen är rundad, lådan finns i flera färger och ramen förhindrar sprättande av sand. Lådans inre mått är 57 x 37 cm och det passar de flesta katter.

En nackdel med den här lådan är att det inte finns någon huv eller något filter till den. Det blir också många delar som ska rengöras när lådan ska skuras.

Istället för en låda får man två lådor, samt sil och ram att städa. Lådan är inte heller jättestor vilket den bästa kattlådan bör vara för högsta trivsel och kanterna är relativt låga så med en rejäl sandnivå kan en katt som kissar lätt träffa utanför lådan.

Se priset här!

3. Modkat Kattlåda

Modkat Kattlåda

Modkat är en av de dyraste lådorna i testet och det kanske inte är så konstigt med tanke på den moderna designen och unika utformningen.

Lådan ser mer ut som en inredningsdetalj än som en klassisk kattlåda och det är verkligen en sak som passar in i det moderna hemmet.

Lådan har en relativt generös storlek och även lite större katter får plats. Dessutom kan katten gräva runt hur mycket den vill utan att sanden kommer ut på golvet, kanske mest till husses och mattes fördel.

För att komma i den här lådan måste katten hoppa upp på lådan. Där sitter ett galler som har ett större hål i sig, samt flera små.

Katten tar sig i och ur lådan genom det större hålet, och om katten hoppar ur lådan med sand på tassarna kommer den att ramla ner genom gallret, ner i lådan igen.

För att rengöra lådan lyfter du på gallret och rengör sanden med en spade.

Till lådan följer en spade med som passar perfekt på den krok som finns på lådans utsida.

Du behöver med andra ord inte leta efter kattlådespaden längre. När du ska rengöra hela lådan tar du ut den inre sandbehållaren och städar kattlådan.

Om du har en klassisk låda och ska byta till en Modkat kan det ta ett tag innan katten förstår.

Börja med att placera den nya lådan på samma ställe som den gamla stod på. Katten kan sedan lyftas i lådan utan att gallret sitter på.

När katten förstått det sätter man dit gallret på lådan. Katten kan sedan lyftas upp på gallret ett par gånger. Efter ett par dagar har den lärt sig grejen.

Se priset här!

4. PeeWee EcoMinor Kattlåda ljusgrå

PeeWee EcoMinor Kattlåda ljusgrå

PeeWee är en kattlåda som används till just PeeWee pellets. Lådan består av en låda med hel botten, och en låda som liknar en sil.

En ram med snäppfäste håller ihop alltsammans. Lådan med hel botten ställs på golvet, silen placeras i den, och högst upp knäpps ramen fast.

I silen läggs sedan PeeWee pellets. När katten kissar och gräver i lådan kommer pelletsen att lösas upp.

Spånet och kisset rinner ner genom silen och hamnar i den undre lådan.

Där suger spånet upp kisset. Det här medför att pelletsen i den övre silen alltid håller sig torra.

När det är dags att rengöra lådan lyfter man ur avföringen med en speciell spade där hålen är stora nog för att pelletsen ska rinna igenom.

Kisset behöver man inte ta bort med en gång. När pelletsen suger upp kisset doftar det skog, inte kiss.

Ungefär varannan dag kan det vara läge att städa ur även den under lådan på relativt torrt spån.

Den här lådan är väldigt ekonomisk eftersom lagret av pellets sällan behöver vara mer än två centimeter tjockt.

Det går också åt mindre pellets eftersom katten inte gräver ut dem ur lådan.

Pelletsen är också 100 % nedbrytbara och de är dessutom lättare att bära hem än vad sand av bentonitlera är.

Den generösa storleken på lådan gör att även större katter får gott om plats och de lite högre sidorna gör att kattens behov inte riskerar att hamna utanför.

Nackdelen är att det finns vissa katter som aldrig accepterar att gå i en låda med pellets.

Det spelar ingen roll hur många gånger man provar, eller hur lång tid man ger katten, den kommer att kissa och göra sina behov på andra ställen till slut.

Det här är dock den bästa lådan för dig som vill använda miljövänligt strö till katten.

Se priset här!

5. Kattlåda Med Ram

Kattlåda Med Ram

Det här är en väldigt basal och enkel kattlåda. Det är helt enkelt en öppen kattlåda med en mindre ram runt.

Den passar utmärkt till den ensamma katten, och till mindre katter. Lådan mäter 50 x 35 x 17 cm.

En liten kattunge kan ha svårt att komma i lådan från utsidan på grund av den högre kanten men med ett litet steg på utsidan, samt om ramen tas av fungerar lådan bra.

Med ett rejält sandlager inne i lådan kan det bli en hel del skvätt på golvet och en katt som sprejar urin kan snabbt komma över kanten med resultat att kisset hamnar utanför. Fördelen är att katten har god sikt runt om lådan.

Priset på lådan är lågt och den är lätt att rengöra.

Det är en utmärkt kattlåda för resan eller för en kortare vistelse någonstans, men för mer långvarigt bruk kan det vara klokt att skaffa en låda med högre kanter om man inte vill städa runt omkring lådan väldigt ofta.

För en äldre katt som inte gräver runt så mycket i lådan kan det här dock vara den bästa kattlådan.

Se priset här!

Köpguide för kattlåda

När du ska köpa den bästa kattlådan för din katt och dig är det dock inte bara rengöringen du ska tänka på även om den är nog så viktig.

Du måste också se över hur mycket plats du har till en kattlåda och över hur estetiskt tilltalande kattlådan ska vara.

I dag finns kattlådor i flera stilar och material. En del av dem har också olika färger och mindre lådor kan ställas in i specialbyggda skåp.

Det går både att hitta modernt designade lådor som sticker ut lite mer samt mindre iögonfallande varianter.

Oavsett vilken modell av låda du önskar kan det vara klokt att välja en djup variant som rymmer en del sand så att katten kan gräva ordentligt.

En kattlåda kan också sägas lukta en del, men sanningen är att en rätt skött kattlåda sällan luktar speciellt mycket alls.

När katten precis har varit på lådan kan det dock lukta lite, men med hjälp av en låda med huv och kanske med en lucka på kan man eliminera lukten. Många lådor med huv har också filter i taket som tar bort mer lukt.

Kostnadsfrågan är också en sådan sak som man kan behöva se över när man ska välja den bästa kattlådan.

Att skaffa ett djur kan bli dyrt och många saker behöver man faktiskt inte ha, men en kattlåda är ett måste.

Dock inte sagt att man måste välja den dyraste varianten. En kattlåda i normalprisklassen kommer inte att få ekonomin att gå i botten och dessutom håller de flesta kattlådor i flera år så länge man tar hand om dem.

En baskattlåda kan hittas för under hundralappen och ofta följer då en tillhörande spade för rensning av lådan med.

En låda med speciella funktioner som rengörande filter, självrengöring eller speciell design kan självklart vara dyrare.

En dyr kattlåda behöver inte vara bättre men att slippa göra rent kattlådan varje dag, golv i flera lager eller bra filter som tar bort lukt kan vara värt en hel del.

Vanliga frågor kring kattlådor

Att bara ställa ut en kattlåda på golvet gör varken katten eller ägaren glad.

Lådan bör placeras bra, den ska fyllas med strö och rengöras. Här får du svar på många av de frågor som ofta ställs när det är dags att köpa en kattlåda. Oavsett om du har haft katt innan eller inte kan du få flera bra tips här.

1. Vem behöver en kattlåda?

Alla som har en eller flera katter behöver en kattlåda. Bara för att man har en utekatt är det inte skäl till att inte ha en kattlåda.

Man kan inte kräva att katten ska vara inne hela natten utan att kunna göra sina behov.

Om den är inne på dagen ska den också kunna göra ifrån sig. Det är dessutom inte så snällt mot grannarna att låta katten använda deras rabatt som toalett istället för att ge katten en egen låda innan.

Det kommer att bidra till dålig grannsämja. När du hittar den bästa kattlådan kommer du antagligen inte heller att störas så mycket av den.

2. Går alla katter på låda?

Ja, i regel går alla katter på låda även om vissa kan föredra att göra ifrån sig utomhus.

Även en katt som inte varit innekatt tidigare kan lära sig att gå på låda med lite träning.

Alla katter behöver lära sig att använda låda. Om den måste behandlas av veterinär och hållas inne behöver den kunna det.

Ska den tas med på resa behöver låda användas och om katten väljer att kissa på andra ställen inomhus kan det snart börja lukta och bli ofräscht.

Om det är en hyrd bostad kan man också få betala mycket pengar i ersättning för sanering och renovering när kattkisset uppdagas.

När katten trivs med den bästa kattlådan du hittar kommer den att uträtta alla sina behov där.

3. Vad gör man om katten inte använder lådan?

Om en katt inte använder sin kattlåda trots att den blivit bäst i test kan det bero på många saker och det första man måste ta reda på är varför lådan inte används.

Har katten använt lådan tidigare utan några problem och inget har förändrats sett till strö, tillvaro, rengöring eller annat kan det vara läge att ta katten till veterinären.

Då kan den ha fått några fysiska eller psykiska problem som behvöer åtgärdas.

När du fått klartecken på att katten inte har några problem som kan härledas till veterinära orsaker kan du börja fundera på vad det är som gör att katten vill göra ifrån sig på andra ställen.

Kanske har katten skrämts vid sin låda? Då kan man behöva göra katten trygg där igen.

Har man skaffat andra djur kanske katten inte får vara ifred och då kan lådan behöva flyttas till en annan plats.

Är det en ny kattlåda kan man behöva byta tillbaka till en variant som fungerar och har man bytt strö kan det vara ströet som katten inte trivs med.

4. Vilket strö ska man ha?

Till en kattlåda som är bäst i test finns det många olika typer av strö. Det kanske allra vanligaste är klumpande kattströ av till exempel bentonitlera.

Det trivs många katter med. Det här ströet finns i grövre eller finare korn och bildar klumpar när katten kissar.

Med sådant strö tar man bort klumpar och avföring varje dag, helst flera gånger per dag.

All sand behöver ofta bytas ungefär en gång i månaden. Ströet kan antingen vara fritt från doft eller ha olika tillsatta doftämnen.

Det finns också strö som inte bildar klumpar. Det kan vara grövre, hård sand eller olika kristaller.

De suger upp urinen och med det här ströet tar man bara upp avföringen varje dag. Sedan får man byta hela sanden en gång i veckan eller oftare.

Det har också blivit mer populärt att använda sig av olika typer av pellets.

Det är träspån som pressats under högt tryck. Pelletsen läggs i lådan och när katten kissar faller pelletsen sönder till ett väldoftande spån.

Även här plockar man bara upp kattens avföring varje dag. Det har också tillkommit andra naturliga spånliknande alternativ på marknaden.

En del varianter liknar bentonitleran och klumpar sig när katten kissar. Med ett sådan strö tar man bort både avföring och klumpar varje dag och kastar det i soptunnan.

En fördel med det här ströet är att avföring med bara små bitar strö på sig kan spolas ner i toaletten. Avföring med bentonitlera på får inte spolas ner eftersom leran orsakar stopp.

5. Var ska kattlådan stå?

Den bästa kattlådan bör stå på ett ställe där katten inte störs när den uträttar sina behov.

Har man en källare kan det vara lämpligt att ha lådan där. Det är dock viktigt att katten alltid har tillgång till sin låda.

Att ha den på toaletten kan alltså vara olämpligt eftersom katten då inte kan använda den om toalettdörren är stängd.

Om du har flera katter är det också bra om du har kattlådorna på olika ställen.

På så sätt behöver katterna inte att slåss om lådorna och det finns alltid en ledig.

Med flera lådor behöver inte heller en katt känna att den inkräktar på den andra kattens revir.

6. Hur många kattlådor måste man ha?

Till en katt räcker det med att ha en kattlåda om man ser till att katten alltid har tillgång till den och att den alltid är ren.

Det skadar dock inte att ha en extra låda. Har man flera katter bör det alltid finnas minst en låda per katt och en extra utöver det.

Det gör inget om lådorna är av olika modell eller har olika strö. Då kan varje katt välja vilken eller vilka lådor den föredrar.

Genom att ha flera lådor kan katten känna sig mer renlig och den behöver inte heller känna sig vaktad vid lådan.

7. Hur ofta ska lådan rengöras?

En kattlåda ska rengöras minst två gånger per dag, men gärna mer. Ju mindre låda man har, desto oftare måste man rengöra den.

Den dagliga rengöringen bör bestå av att ta bort avföring och eventuella klumpar, påfyllning av strö samt att ta bort synliga fläckar på lock eller ram runt lådan.

Eventuell kattlådematta bör skakas av och golvet runt lådorna sopas eller dammsugs.

En mer noggrann rengöring bör göras minst varannan vecka. Har man icke klumpbildande strö bör man göra det varje vecka, eller när man byter ut strömängden.

Då tar man helt enkelt bort allt strö. Klumpbildande sådant kan sparas i en säck eller påse och återanvändas om ströet är fräscht, om inte kastas det.

Lådan spolas sedan ur och av med vatten. Använd en gammal diskborste och svamp för att göra rent lådan.

Tänk på att inte använda de här sakerna till disk eller matlagning i efterhand.

Med fördel kan de förvaras i närheten av kattens låda så att man vet vad de ska användas till.

Lite diskmedel eller annat rengöringsmedel som inte doftar starkt kan användas för att göra lådan extra ren. Spola sedan av lådan igen, noga och låt den lufttorka.

Lådan kan också torkas av med papper eller en separat handduk som inte används till annat. Sedan återfylls lådan med strö och placeras på sin plats.

Har lådan ett filter kan det antingen tvättas för hand, i tvättmaskinen eller bytas. Det beror på vilken filtertyp det är tal om och på hur gammalt filtret är.

8. Spelar storleken roll?

Ja, storleken spelar faktiskt roll när det gäller kattlådor. En katt vill ha gott om plats att vända sig på och mycket strö att gräva i.

En liten låda med låg kant kommer katten inte att gilla, utan den större lådan med ett 10 cm tjockt lager strö kommer definitivt att föredras.

En större katt behöver en större låda. En mindre låda måste också rengöras oftare och dessutom kan en katt vägra använda den.

Har lådan väggar och lucka måste dess ingång vara tillräckligt stor för att katten ska kunna komma i och ur lådan på ett bekvämt sätt.

Summering

En kattlåda bäst i test behöver inte vara det bästa valet för alla katter eller kattägare.

Det är viktigt att katten trivs med sin låda, och just kattens trivsel är faktiskt viktigare än vad du som kattägare tycker.

Lådan är kattens toalett och det är där den uträttar sina behov. Om den inte trivs kommer den att göra ifrån sig på andra ställen, så är det bara.

Det kan vara klokt att testa ett par olika kattlådor för att se vad katten trivs med.

Vissa katter vill helt klart vara ifred på lådan och då kan en variant med huv och lucka vara bra.

Andra vill se vad som händer runt omkring och då är en öppen låda bättre.

Kanske behöver man rent av en hörnlåda för att katten ska känna sig helt trygg?

Vi har tagit upp flera olika typer av kattlådor som blivit bäst i test i artikeln för att du ska kunna få reda på mer om de olika varianterna.

På så sätt blir det lättare för dig att avgöra vad som kan passa din katt och inte. Har du en katt som är rädd för saker som rör sig kanske inte en självrengörande kattlåda är det bästa valet trots att det är smidigt för dig som kattägare.

Katten kanske går på lådan samtidigt som den börjar rengöra sig. Om katten då blir rädd kanske den inte vågar gå på den självrengörande lådan igen. Den bästa kattlådan ska helt enkelt vara trygg för katten att gå på.

I den här artikeln har vi utsett kattlådan Nestor Jumbo Kattlåda till bäst i test.

Det beror helt enkelt på att den har en så pass generös storlek att även de största katterna trivs med lådan.

Om man har flera katter kan de göra sina behov efter varandra utan att det blir svårt att täcka över och de kan dessutom gräva runt rejält utan att sanden hamnar utanför.

När matte eller husse ska städa lådan är det också enkelt gjort tack vare att luckan kan fällas upp och hela huven kan tas av vid behov.

Lådan passar också in i de flesta hem och all eventuell kattlådelukt fastnar hålls kvar på sin plats tack vare kolfiltret i lådans huv.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat de fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *